Zadar Jazz & Blues organizira ove godine vrhunske koncerte uz majstore jazza i bluesa
26. srpnja 2017.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Zadar Jazz & Blues organizira ove godine vrhunske koncerte uz majstore jazza i bluesa

Treću godinu za redom u Zadru se održava Zadar Jazz & Blues, u organizaciji HNK Zadar, a slobodno možemo reći događaj kojeg mnogi smatraju događajem ljeta.

Na vrhuncu turističke sezone HNK Zadar, u suradnji s Turističkom zajednicom Zadra, u sklopu Zadar Jazz & Blues organizira nekoliko vrhunskih koncerata. Koncerti se održavaju u predivnom i čarobnom ambijentu Muzeju antičkog stakla, s kojeg se pruža prekrasan pogled na obalu, gradski most i zidine, koji su ove godine uvršteni na UNESCO -ov popis svjetske baštine.

Ove godine u sklopu Zadar Jazz & Blues očekuju nas tri posebna koncerta:
26. srpnja – Joyce Elaine Yuille
27. srpnja – Wawau Adler i Damir Kukuruzovića, Django grupa
28. srpnja – Gangbé Brass Band

Josef Wawau Adler međunarodno je priznat gitarist iz porodice Sinta koji je svjetsku publiku osvojio već prvim albumom “Wawau Adler – With Body and Soul” iz 1991.g i od tada je nezaobilazno ime svih najvažnijih festivala jazza u svijetu. Pod velikim utjecajem Djanga Reinhardta, ali i Wes Montgomerya, Charlie Parkera, Pat Martina i Georga Bensona razvio je zavidan vlastiti gitaristički stil i sam inspirirajući mnoge jazz gitariste. Surađivao je sa značajnim glazbenim imenima poput Bireli Lagrenea, Stochela Rosenberga, Andreasa Oberga, te Holzmanna Wintersteina, Joela Lochera i harmonikaškog virtuoza Marcela Löfflera s kojima surađuje na albumu “Wawau Adler – Back to the Roots” i intenzivno koncertira po Njemačkoj, Italiji, Francuskoj. Rado viđen u Americi Wawau Adler zajedno s gitaristom Tedom Gottsegenom održava niz gitarističkih radionica, te radi emisiju koja biva emitirana u 16 američkih saveznih država. Wawau Adler stoga spada danas među najtraženije romske jazz glazbenike u svijetu.

Damir Kukuruzović svojevrstan je homage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović, inače vlasnik Siscia jazz cluba, već dugi niz godina slovi kao najvjerniji sljedbenik Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. Najpoznatiji promotor francuskog jazza, Kukuruzovićev quartet, nastupao je na svim bitnijim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza. Na svom cd-u Green Hill Gipsy Swing, svirao je s francuskim gitaristom Angelom Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. imao je turneju nazvanu „pariško čudo na harmonici“s Ludovicom Beierom, jednim od najtraženijih jazz harmonikaša današnjice. Na svom je glazbenom putu Kukuruzović surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza kao što je, Adrian B. Burns ( poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom i Rhitam Kingsima), Raphael Fays najpoznatiji romski flamenco gitarist,a 2011. godine imao je zajedničku turneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strassburga, Yourgui Loefflerom. Surađivao je i sa Zaz (danas najpoznatijom pjevačicom Europe), Joschom Stephanom, Robin Nolanom, Zoranom Predinom,Sinanom Alimanovićem, Paulus Schaferom, Boškom Petrovićem. Osim quarteta Kukuruzović se u rodnom Sisku 2005. godine odlučuje utemeljiti Siscia jazz club internacionalnog značaja, te međunarodni festival jazza i bluesa (Siscia open jazz & blues festival) na obalama Kupe koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici.

Ulaznice u prodaji!

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar po cijeni od 70,00 kuna od 11 do 13 sati i od 19 do 20:45 sati te pola sata prije početka koncerta na mjestu održavanja programa. U slučaju kiše koncerti će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.

Foto: damirkukuruzovic.com