15. kolovoza – dan kada su Beatlesi ušli u povijest postavljanjem svjetskog rekorda
15. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

15. kolovoza – dan kada su Beatlesi ušli u povijest postavljanjem svjetskog rekorda

The Beatles, jedan od najvećih bendova svih vremena, 60-ih godina prošlog stoljeća bili su najpopularniji glazbeni projekt za kojeg se uvijek tražila karta više.

Upravo na današnji dan, 15. kolovoza 1965. iza 21 sat, srušili su svjetski rekord s najposjećenijim koncertom ikada, a riječ je o nastupu na Shea stadionu u New Yorku  gdje je bilo 55 tisuća i 600 obožavatelja. Za ovaj koncert Beatlesi su plaćeni 160 tisuća dolara, a na set listi su bile pjesme ‘Twist and Shout’, ‘She’s a Woman’, ‘I Feel Fine’, ‘Dizzy Miss Lizzie’, ‘Ticket to Ride’, ‘Can’t Buy Me Love’, ‘Baby’s In Black’, ‘I Wanna Be Your Man’, ‘A Hard Day’s Night’, ‘Help!’ i ‘I’m Down’.

Zanimljiv je bio i podatak da je publika bila toliko glasna da se koncert nije mogao pravilno ni čuti jer tada nije postojala tehnologija koja bi to sve ozvučila. Čak ni zvuk nije bio toliko čist i dobar, odnosno razumljiv, ali opet je bio jedan od najvećih koncerata u rock and roll povijesti.

Na koncertu su bile i neke poznate osobe, poput Micka Jaggera i Keitha Richardsa, a kasnije te večeri Beatlese je u hotelu posjetio i legendarni Bob Dylan. Na koncertu je bila i Meryl Streep kao tinejdžerica.

Ovo je bio prvi veliki stadionski koncert u povijesti glazbe, a o njemu je snimljen i dokumentarac u sklopu serijala Beatles Anthology (1995.). John Lennon je čak 1970. godine izjavio da je to bio najveći događaj u njegovoj karijeri. Zanimljivo je da je 2008. godine Paul McCartney zajedno s Billyjem Joelom odsvirao zadnji koncert na tom stadionu prije nego što je ugašen.

Foto: YouTube Screenshot