IN MEMORIAM: Dino Dvornik (20.8.1964. – 7.9.2008.)
20. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2719 Članci)
Podijeli

IN MEMORIAM: Dino Dvornik (20.8.1964. – 7.9.2008.)

Dino Dvornik, kralj hrvatskog funka, glazbenik, pjevač, skladatelj i tekstopisac, danas bi proslavio 53. rođendan. Ovaj glazbeni inovator i čovjek koji je punim plućima živio glazbu, otišao je prerano, 7. rujna 2008. godine.

Iako je njegova glazba bila temeljena na funku, bila je to fuzija različitih glazbenih stilova popraćena njegovom snažnom energijom, plesnim pokretima te vrlo zanimljivim vokalom.

Njegovu glazbu puno puta je prepoznala i struka zbog čega je nagrađivan Porinima, a okušao se i u glumi, od serije “Naše malo misto” gdje je glumio kao klinac i nekoliko dječjih filmova i serija do filma “Ta divna splitska noć”, gdje je utjelovio samoga sebe.

Njegov glazbeni put krenuo je sa 17 godina, odnosno 1981. godine u pop sastavu “Kineski zid” kojeg je osnovao s bratom Deanom. Već je tada bio zaražen funk zvukom, pa se i Kineski zid temeljio na tome, glazbi Jamesa Browna, Steviea Wondera, Kool and the Ganga, Earth, Wind And Firea i drugih, najboljih predstavnika svjetskog funka. Dino je radio glazbu, a brat Dean tekstove i tako je nastao prvi funk album na području bivše države. No, ubrzo se ovaj duo razišao, brat Dean odlazi u Ameriku, a Dino kreće u stvaranje solo karijere zbog koje će kasnije biti prozvan kraljem hrvatskog funka.

1988. godine se prvi put predstavio kao solo izvođač svojim jedinstvenim nastupom na Zagrebačkom festivalu, posebnim modnim izričajem, plesnim pokretima kakve još nitko nije vidio na domaćoj sceni, osim gledajući videospotove Michaela Jacksona, a da ne govorimo o tekstovima pjesama. U počecima je radio sa Zlatanom Stipišićem – Gibonnijem koji je stvorio jedan od najvećih Dininih hitova – “Zašto praviš slona od mene”. Uz taj veliki hit na njegovom prvom albumu nalazili su se možda i njegovi najveći uraci. No, kasnije će se ispostaviti kako je Dino doista hitmejker i kako je ovo bio samo početak.

Iako početkom 90-ih godina ulazi u tešku depresiju zbog čega konzumira i razne droge, na scenu se vraća 1995. godine velikim hitom “Afrika”, koji je bio doista nešto posebno na hrvatskoj glazbenoj sceni. Videospot i cijela vibra oko ove glazbe je bila toliko dobra da se spot vrtio i na MTV-ju i VIVA-i, pa čak i skoro svaki dan, a i dan danas niti jedan klupski party ne može proći bez ove pjesme. To je upravo on i napravio, glazbu prebacio u klubove, baš kao što se to radilo u Engleskoj ili popularnim njemačkim elektronskim klubovima. Potom je izašla pjesma “Ništa kontra Splita”, neslužbena himna Splita i neizostavna pjesma na utakmicama Hajduka.

Nakon toga je uslijedilo nekoliko albuma, ali niti jedan nije imao veliki hit poput ovih koje smo spomenuli. U tim vremenima posvetio se i DJ-iranju jer tko bi bolje vrtio glazbu od kralja funka, Dine Dvornika.

2008. godina je trebala biti ključna za njega jer najavljuje novi studijski album za kojeg je bio inspiriran kao nikada do sada. No, Dino album nije doživio, umro je 7. rujna od kombinacije tableta za smirenje, protiv bolova i antidepresiva iako je obdukcijom pokazano da je imao zdrave organe. Nakon smrti objavljena je “Pandorina kutija”, album koji će ponovno obilježiti nekoliko velikih hitova – “Hipnotiziran”, “Nadahnuće”, “Pelin i med”, ali i “Iden ća ka i moj ćaća” s kojim je nekako nagovijestio odlazak i ponovni susret sa svojim ocem, legendom hrvatskog glumišta, Borisom Dvornikom koji je preminuo ranije te godine. Album je donio Dini čak 5 Porina.

Solo karijera nije mogla bolje početi albumom “Dino Dvornik 1989. godine, a s odličnim smislom za glazbu oprostio se od nas, remek djelom “Pandorina kutija” 2008. godine. Glazbeni inovator, kralj funka, čovjek koji je u glazbi vidio nešto puno više, nešto izvan naših okvira, čovjek koji je zadužio hrvatsku glazbu, ali nažalost i čovjek koji je bio nepravedno zapostavljen.

Nažalost njegova glazba se počela uvelike svirati na radijskim postajama tek nakon smrti. Prije toga smo rijetko mogli čuti njegove pjesme, gledati njegove video spotove na televiziji, upravo zato što je bio drugačiji, što ga neki nisu smatrali ozbiljnim, što njegovu glazbu nisu smatrali pametnom, a bio je doista pametan, vrhunski glazbenik i tekstopisac. Šteta. Da se to sve dogodilo u Velikoj Britaniji, bio bi na tronu, vrtio ploče s Boy Georgeom i bio cijenjen. Na sreću, ljudi koji su ga voljeli i koji ga i danas vole i iznimno cijene, pokrenuli su Aj Cha festival koji se svake godine održava u Splitu na njegov rođendan i zahvaljujući kojem se prisjećamo njegovih pjesama, uživamo, plešemo uz najbolje funk zvukove i slavimo Dinu Dvornika.

Foto: YouTube Screenshot