Napustio nas veliki komičar i glumac Jerry Lewis
20. kolovoza 2017.
Nikola Knežević (2815 Članci)
Podijeli

Napustio nas veliki komičar i glumac Jerry Lewis

Jerry Lewis, glumac i jedna od najutjecajnijih osoba u američkoj komediji, umro je u nedjelju, 20. kolovoza u Las Vegas u 91.  godini života.

U višedesetljetnoj karijeri sudjelovao je u raznim radio, TV i filmskim projektima, bio je veliki showman i komičar koji je imao poseban performans. Glumio je u mnogim filmovima, poput “The Bellboyand” iz 1960. i “The Nutty Professor” iz 1963. Uvijek je znao privući pozornost publike, pogotovo zbog svojih ludih skečeva zbog kojih su vam išle suze na oči od smijanja.

Rođen je u ožujku 1926. godine u New Jerseyu u obitelji zabavljača, njegov otac je bio performer, majka je svirala klavir, tako da je Jerry imao talent već od malih nogu kada se pojavljivao na pozornici sa svojim roditeljima. Napustio je srednju školu i sanjao je o uspjehu u showbusinessu. Bio je sitan, mršav, čudan, luckast, ali smiješno je izgledao i kako je sam znao reći, Bo mu je dan taj smiješan glas zbog kojeg je bio prepoznatljiv u filmovima.

Slavu je stekao nakon što se kao mladi komičar 1946. udružio s pjevačem Deanom Martinom i stvorio popularni zabavljački dvojac Martin i Lewis. Nakon niza uspjeha u noćnim klubovima i serije popularnih filmskih komedija u studiju Paramount Pictures, Lewis je otpočeo samostalnu karijeru zbog koje je dobio nadimak “Kralj komedije”. Baveći se režijom, postao je i jedan od pionira korištenja video-tehnologije u svrhu snimanja igranih filmova.

Preminuo je u 91. godini u Las Vegasu.

Foto: YouTube Screenshot