Napustio nas jedan od najzaslužnijih pojedinaca hrvatske glazbene industrije
22. rujna 2017.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

Napustio nas jedan od najzaslužnijih pojedinaca hrvatske glazbene industrije

Legendarni hrvatski glazbenik Pero Gotovac iznenada je preminuo 21. rujna 2017., nakon kratke bolesti u 91. godini života.

Skladatelj, dirigent, glazbeni producent, kao dugogodišnji glazbeni urednik «Jugotona» jedan od najzaslužnijih pojedinaca hrvatske glazbene industrije, začetnik karijera mnogih nezaobilaznih osoba hrvatske glazbene povijesti i diskografije.

Rođen je u Zagrebu 1927. godine. Iako je od životnih početaka uz oca Jakova bio uronjen u glazbu, njegov kasniji izbor profesionalne glazbene karijere nije bio samorazumljiv niti jedini put kojim je mogao krenuti. Studirao je medicinu, povijest umjetnosti i hrvatsku književnost. Čitavo vrijeme uči i glazbu a prve profesionalne uspjehe bilježi još kao srednjoškolac kada mu za vrijeme II. svjetskog rata izdavačka kuća «Albini» objavljuje dvije pjesme: šlagere snimljene za potrebe radijskog programa. U posljeratnom periodu biva više puta nagrađen za tada popularne masovne pjesme. Konačno se odlučuje za studij glazbe: upisuje Muzičku akademiju gdje 1955. godine diplomira studij teoretsko-folklornog smjera.

Prvo zaposlenje pronalazi u «Jugotonu» gdje organizira posao na načelima suvremene međunarodne diskografske prakse. 1973. godine odlazi za dirigenta u kazalište «Komedija» gdje ostaje do mirovine 1996. godine. Kao dirigent, producent i aranžer ostavio je svoj trag i na brojnim festivalima, posebno na Festivalu kajkavske popevke u Krapini.

Čitavo vrijeme neumorno sklada: od šlagera i estradnih brojeva 1950-ih i 1960-ih, pisanih za najkvalitetnije izvođače poput Ive Robića ili Vice Vukova, postupno prelazi na veće i sofisticiranije glazbene forme. Jedan je od utemeljitelja Zagrebačke škole šansone 1964.: iza njega ostaju neke od najljepših uradaka na tekstove istaknutih hrvatskih pjesnika: Celuloidni pajac, Mačka, Još uvijek ne znam neke važne stvari… Gotovčev opus glazbe za film, televiziju i kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih u hrvatskoj glazbi. Pisao je glazbu za brojne kazališne predstave, od starogrčkih klasika preko Shakespeara do Krleže i Marinkovića. Autor je glazbe za obje kultne televizijske serije Naše malo misto i Velo Misto. Stvorio je i velike opuse zborske, klapske i tamburaške glazbe. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja uključujući i nagradu Josip Slavenski (1987.) te Porin za životno djelo (2000.). Odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vijencem (1960.) i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića (1995.).

Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja a od 2000. do 2004. godine biva i njegovim predsjednikom. Nakon toga ostaje dobrim duhom Društva, vođen urođenim osjećajem za opće dobro, aktivan i nezaobilazan sudionik brojnih segmenata aktivnosti HDS-a: benevolentan promotor ali i oštroumni kritičar.  Njegova gotovo djetinja znatiželja pratila ga je do samog kraja dugog i plodnog života. Posljednjih je godina najviše skladao zborske i duhovne pjesme te pisao poeziju.