IZVJEŠĆE/FOTO: Smak svijeta u Ajsovom stilu!
24. rujna 2017.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Smak svijeta u Ajsovom stilu!

Početak nove sezone koncerata u Vintage Industrial Baru definitivno je obilježio nastup svima poznatog dvometraškog repera iz Beograda – Ajsa Nigrutina.

Još jednu u nizu najavljenih apokalipsi dočekali smo ove subote u Vintageu. Prošlogodišnji Antenat, ovogodišnji popularan regionalni rap – pa Vintage izgleda nikako da fula s otvorenjima!

Kasnije dupkom punu dvoranu počeli su sinoć već dva sata prije ponoći zagrijavati prvi versovi domaćih repera. Uz Ajzakova drugara Timbea za miksetom na sceni su stajali Mr. Spinoza i Kurt Cocaine. Nekolicina mlađahnih ljubitelja scene velikim je očima ispod kapuljača kroz pokoje sunčane naočale pratila ovaj duo iz prvih redova, a podržali su ih čak i povremenim penjanjima na stage. Ostatak dvorane nešto starije populacije čilao je uz piva iščekivajući zvijezdu večeri. Kurt i Spinoza kolege su sa domaće hip-hop scene, a svoj zadnji zajednički projekt ostvarili su pod imenom grupe Folk ove godine. Neke od najnovijh stvari s njihova novog albuma U getu nema sori imali smo prilike čuti i u Vintageu. Klasični motivi rakije, rima i rolanja pripremali su publiku za sljedeći akt, a ovi su momci želju za tim pojačali pitanjem „Kako stojite sa trapom?“.

Čim je na stage stupio Ajs Nigrutin, a drugi mikrofon preuzeo Timbe, spominjanja trapa više nije bilo. Samo tipična nigrutinovska hedonistična i sarkastična rima pojačana koleginom apsolutnom podrškom. zvijezda ne samo hip-hop scene, nego i najvećeg reality showa na Balkanu markantno je išetala pred nabrijanu publiku i, nakon duge dvije godine, opet nastupila u Zagrebu. Dok sam ga gledala kako započinje svoj performans u kojeg, osim rima o svakodnevnom životu momka s kvarta, uključuje klasične grimase i djetinjaste geste, razmišljala sam: „Ovo je vjerojatno najviša osoba koja je ikad stala na ovu binu“.

Tijek misli prekinuli su mi poznati stihovi, koji su posebnu pažnju dobili posvetom nikad zaboravljenom Moskriju te Smoke Mardeljanu i Gruu. Nakon toga ovaj genijalno šarmantan dvojac zaredao je sve popularnije hitove poput Nachosa, Bekama, Kilo granja lešim, Indo grasa, te naravno, ‘autobiografskog’ Spejs Nigrutina. Na očitu podršku publike, izveli su i hit grupe Bad Copy Esi mi dobar kojeg u originalu izvode u dodatku Sky Wikluha te izazvali upravo ono što su i namjeravali očitom porukom pjesmuljka Everybody Dance Now. Sve u svemu, mislim da nitko nije otišao razočaran, budući da su ovi beograđani ekipi pružili upravo ono što se od njih očekivalo – smijeh i dobru zajebanciju.

I to vam je to! Ajs je pokazao da se nimalo nije promijenio, zagrebačka publika pokazala je da je željna hip-hopa, a Vintage ponovno nije razočarao! Sljedeća preporuka za ljubitelje i nešto drugačijeg đira u ovom prostoru definitivno je zagrebački Antenat, a mi se naravno veselimo još pokojem susretu s Nigrutinom.

Foto: Manuel Perlić