IZVJEŠĆE/FOTOGALERIJA: Proslavili smo s Antenatom u Vintageu!
15. listopada 2017.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTOGALERIJA: Proslavili smo s Antenatom u Vintageu!

Vintage Industrial bar ponovno je ugostio najheterogeniji zagrebački bend Antenat. Kao podrška, nastupio je trešnjevački trio Sfumato, a dvorana je, kako to obično biva, bila dupkom puna.

Koncert Antenata zaista je nešto posebno. Kao da dobru atmosferu nanjušiš dok još nisi ni izašao iz stana. A i ne nastupaju tako često pa se uvijek pitaš kad ćeš opet imati priliku slušati tu genijalnu mjuzu uživo. U svakom slučaju, čim sam ušla u dvorište Vintagea prošlog  petka, navukla sam osmijeh na lice i pustila da me groovy sound iz dvorane uvede na toplo.

Trešnjevački trio Sfumato već je bio na bini. Publika je izgledala vrlo zadovoljno, a meni je bilo posve jasno i zašto. Ovaj schizo-funk instrumentalni bend inače je dio JeboTon kolektiva i definitivno odličan izbor pripreme za ono što slijedi. Jednom su prilikom pokušali opisati svoju glazbu kao dim koji prolazi kroz uši, ali kad bi taj dim stvarno nekako i zvučao, to možda i ne bi bilo tako daleko od ovoga. Originalni su, opušteni, i neće te razočarati ako si ljubitelj funky zvuka.

Ipak, Svemirko u KSET-u već je lagano završavao kad je došlo vrijeme da se stage u Vintage-u pripremi za nešto više glazbenika. Početak koncerta nešto je malo odgođen, ali nikome nije bilo teško pričekati da se još nešto ekipe dofura iz KSET-a i podrži dugo iščekivani koncert Antenata. Oni koji nisu imali priliku posjetiti ovogodišnji INmusic Festival, ove su Zagrepčane u svom gradu mogli vidjeti tek prije nešto više od godinu dana u istoj dvorani u kojoj su stajali ovaj petak.

Reakcije publike otpočetka su govorile same za sebe, ali kao da se moglo osjetiti koliko su zapravo u svojih dvadeset godina djelovanja uspjeli u stvaranju tog specifičnog zvuka koji nailazi samo na odobravanja, pohvale i osmjehe. Svatko bi ga vjerojatno opisao na svoj način, a sami ga članovi nazivaju subreggaeom. Kažu da je to velika glazbena heterogena masa u homogenom izdanju. E pa tako stvarno i jest. Istovremeno slušaš i reggae, i dub, i ska, psihodeliju, klavijature, lagano se njišeš i onda se odjednom nađeš u šutki. Rijetki to uspiju postići na istoj svirci, ali ovdje je to normala.

Uvijek nasmijani i energični vokal Nenad Kovačić, držao je ekipu konstantno u pokretu, a ostatak je benda bez greške to podržao genijalnom svirkom. Subing, Karavana, i posljednji Izlet – sva su se tri albuma našla na repertoaru u kojeg su nas uveli Drobilicom. Slijedile su Simplify Us, Vrlina, Possibility, Opasno je, Danas ima sutra, Izlet, Badman, Them Promise i svi ostali, rekla bih sad već hitovi koji su oduševili publiku. Radovali smo se i Yurijevom gostovanju na Izvoru, ali i najnovijoj stvari Slavim kojom su nas definitivno vrlo pozitivno iznenadili.

Nakon kratke pauze, dečki su izveli još tri stvari. DBK, Propisan red i uvijek prigodna Ima nas dovoljno nekako su logično zaokružile ovu večer koja će svima ostati u dobrom sjećanju.

Rekla bih stoga da smo lijepo proslavili s Antenatom. Što? Neki rođendane, neki petak trinaesti, neki nove pjesme, neki ljubav, neki sreću, a neki možda i sve odjednom. Slavili smo u svakom slučaju i nadam se da ćemo uskoro opet!

Foto: Manuel Perlić