Maja Posavec svojim prekrasnim i sanjivim glasom ponovno osvaja publiku
26. listopada 2017.
Nikola Knežević (2838 Članci)
Podijeli

Maja Posavec svojim prekrasnim i sanjivim glasom ponovno osvaja publiku

“Kada ne bi imao strah” je četvrti po redu singl kojim Maja Posavec najavljuje debitantski samostalni album.

Pjesma je svoj zvučni oblik dobila u produkciji Višeslava Laboša s kojim Maja Posavec i dovršava nadolazeći autorski prvijenac. Ovo je balada o univerzalnom, ne nužno ljubavnom, odnosu dvije osobe koji se zasniva na prebacivanju osjećaja krivnje i odgovornosti, bolnom sagledavanju vlastitih obrazaca ponašanja te konačno, potrazi za međusobnom podrškom. Svojim pomalo psihodeličnim i sanjivim zvukom pjesma doziva estetiku filmova Davida Lyncha. Osim Maje, u pjesmi sviraju Damir Mihaljević (bubnjevi), Marino Vinja (bas gitara), Ivan Kapec (gitara) te Višeslav Laboš (udaraljke i elektronički efekti). Spomenuti glazbenici ujedno čine i jezgru Majinog kreativnog tima.

Kazališna karijera

Maju Posavec smo najviše upoznali kao pjevačicu grupe Detour, ali oni koji prate kazalište znaju kako je odlična i na kazališnim daskama gdje je debitirala ulogom u “Baladama Petrice Kerempuha” za koju je dobila nagradu “Zlatni smijeh” na Danima satire. Sve do danas je dosta uspješna kazališna glumica u predstavama HNK-a Zagreb, Kazališta Ulysses te Satiričkog kazališta Kerempuh. Ljetos smo je gledali na Brijunima u genijalnoj ulozi Vještice u predstavi  “Shakespeare ljetne noći – varijacije” kazališta Ulysses, a izvrsna je bila i u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” (Kazalište Keremphu) gdje pjeva zabavne pjesme Mate Matišića.

Rijetki zvuče bolje solo nego u bendu – Maja Posavec je među njima

Odlazak iz Detoura

Nije mi bilo drago kad je otišla iz grupe Detour jer i dalje mislim kako je njezina vokalna interpretacija bila ključni faktor tog benda. No, s druge strane, da se to nije dogodilo onda se ne bi stvari odvijale ovako kako se sada odvijaju s njezinom solo karijerom. Prije svega divna suradnja s Nenom Belanom, a potom i pjesme “Budi jak”, “Dok držiš me za ruku” i “Mediteranska”, koje su svaka za sebe nešto posebno. Ne samo da su to uspješni singlovi nego i pjesme na koje ćemo uvijek nabaciti osmijeh na lice, bez obzira na temu. Slušali smo je i na nekoliko koncerata kao gostujuću pjevačicu, poput velikog koncerta Nene Belana u Domu sportova ili na koncertu The Beatles Revival Orchestra u Lisinskom.

Uvijek će nam biti drago i kada ju čujemo ili vidimo uživo, prije svega zbog njezinog multitalenta, ali i predivnog, sanjivog i snažnog vokala. Ta djevojka doista širi neku posebnu energiju i vjerujem kako će nas oduševiti i debi albumom, baš kao što je i do sada u svakom svojem projektu.

Foto: Hrvoje Zalukar