IZVJEŠĆE: Naxatras – psihodelija koja je rasprodala KSET
27. listopada 2017.
Matea Marić (11 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Naxatras – psihodelija koja je rasprodala KSET

Grčki rockeri Naxatras rasprodali su zagrebački KSET, a kao podrška nastupili su dečki iz Ivanić Grada – Quentin.

Unatoč sredini tjedna, ispred Kluba studenata elektrotehnike ove se srijede, 25. listopada okupilo mnoštvo ekipe. Bili su to sretnici koji su uspjeli ugrabiti ulaznice za psihodeliju koja nas je, par minuta kasnije, uvela u  rasprodan KSET.

Nažalost, zbog raznih srednjotjednih obaveza, došla sam mrvicu prekasno da bih vidjela nastup finalista ovogodišnjeg KSET-ova programa Čuješ?!, no sigurna sam da su dečki iz Quentina odradili jednako kvalitetnu svirku kao što i studijski zvuče. Ovaj je četveročlani instrumentalni bend osnovan 2014. godine, a dosad su izdali EP pod nazivom ‘100’ kojeg možete pronaći na njihovoj Bandcamp stranici. Kombiniraju post-punk, psihodelični rock, noise i mnoge druge žanrove, a za ovu su jesen najavili i odlazak u studio. Budući da ih nisam uspjela popratiti u KSET-u, želim im svu sreću u snimanju novih stvari kako bi ih dobili priliku što prije ponovno čuti. Moglo bi to lako biti i u sklopu samostalnog koncerta.

U KSET sam nekako navikla dolaziti na punk svirke tako da su ove ‘zvijezde’ ili Naxatras bile pravo osvježenje. Nova lica, dupkom pun klub, a i nešto drugačiji ambijent odmah su me po ulasku uveli u posebniju i intimniju priču koju će, bez previše riječi, sljedećih sat i pol vremena voditi grčki trojac. Dobro poznati zid iza bine te su večeri prekrivali fraktali i ostale psihodelične projekcije, a dečke od gužve skoro pa i nisam uspjela vidjeti. No, to je zapravo potpuno nebitno jer sam svejedno velik dio vremena uživala zatvorenih očiju s pivom u ruci njišući se u ritmu zvuka kojeg su stvarali kombinacijom bubnja, gitare i basa te povremenog vokala koji me na mahove podsjećao na pojedine post-punk bendove.

Kako je vrijeme odmicalo, bilo mi je sve ljepše. Kao da ti nakon nekog vremena stvore osobnu komfort zonu za bezgranično uživanje unutar prostora malog, toplog KSET-a. Osim samih naziva pjesama poput All the Stars Collide into a Single Ray, Proxima Centauri, Space Tunnel ili I Am the Beyonder i glazba je zvučala potpuno svemirski. Imala sam osjećaj da kombiniraju sve moguće žanrove, a sami sebe nazivaju jednostavno hard psychedelic rock bendom. U praksi mi je to izgledalo kao da čujem elemente Bambi Molestersa, M.O.R.T.-a, Afiona, Kultur Shocka i još nekih skoro potpuno nepovezanih bendova s povremenim, nazovimo ga ‘post-punk/stoner vokalom’ koji savršeno odgovara instrumentalnoj podlozi.

Naxastrasi postoje već pet godina te su izdali dva albuma naziva ‘Naxatras’ i ‘II’ te EP. Osim albuma koji su snimljeni analogno, istaknula bih i njihove zanimljive covere. Nakon prošlogodišnjeg Tabor film festivala, ovo im je bio drugi nastup u Hrvatskoj. Budući da su ga rasprodali, možda bismo mogli očekivati da će uspjeti postići nešto slično onom što su postigli My Baby nakon nastupa na Inmusic festivalu. Ukoliko im treći nastup u Hrvatskoj, za kojeg sam uvjerena da će se dogoditi, prođe jednako dobro kao KSET-ovski, ove bismo Grke mogli očekivati barem jednom godišnje.

Dok su Naxatrasovci uspješno sletjeli i nakratko poveli Zemljake na svoju planetu, naši su KSET-ovci u zadnjim pripremama za Brucošijadu FER-a koja nas očekuje već sljedeći vikend. Želimo im stoga što manje stresa i puno zabave jer ne sumnjamo da će sve proći u najboljem redu!