IZVJEŠĆE/FOTO: Meritas uspješno proslavile prvih 20 godina!
29. listopada 2017.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Meritas uspješno proslavile prvih 20 godina!

Vesela igra slova imena Anita i Meri traje već punih 20 godina, a kako zvuče sve one pjesme koje su oblikovale Meritas kakve poznajemo, podsjetile su nas ovoga petka u punoj Tvornici kulture.

Koncert je počeo nešto iza 21 sat, vrlo decentno uz pjesmu «Na kraju sna» koju su cure izvele bez benda. Već tu se vidjelo da su vrlo uzbuđene i da ih trema nije zaobišla. Naravno, ona pozitivna, što je ispalo vrlo simpatično. Nakon prve pjesme su pozdravile publiku i rekle kako je dogovor da Meri malo više priča, nakon čega se pojavio i bend te su nastavili uz «Sami na ulici». Autorica pjesme se nalazila u publici pa je Meri zamolila da se ne ljute što će večeras malo više prozivati ljude jer su ovu proslavu rođendana zamišljale u domaćoj atmosferi.

Baš na dan koncerta je objavljen Best of album «Meritas 20», koji donosi 18 pjesama, a koje su presjek šest albuma. Još jedna posebnost koncerta je taj što je, prema želji cura, bio sjedećeg karaktera. Pomalo je davao kazališnu atmosferu i onaj dio intime koji je pasao uz ozračje koje su cure poželjele, no i da je obrnuto bilo, ne bi bilo greške. Svakako je plus i razglas, koji je jako dobro postavljen. Nije bilo previše glasno, a svaki instrument se jasno čuo.

Prije pjesme «Jedno», Meri je krenula s predstavljanjem članova. Prvi na redu je bio klavijaturist, kojeg od milja zovu Zdeki. Za nju je on veliki oslonac, ali i osoba koja ispravlja harmonije u pjesmi kada ona nastaje. Šetnja po albumima je išla od novijeg prema starijem materijalu, pa je uz «Daj da zaboravim» predstavljen perkusionist Matko, koji je s curama bio i kada su slavile 10 godina postojanja.

Na set listi se našlo i nekoliko pjesama koje su cure posvetile dragim osobama. «Odlazak» je bila za sve one koji više nisu uz nas, nakon koje je predstavljen basist Mladen, koji je počeo iduću «Budi blizu». A blizu je bio i Dean Orešković, koji je imao veliki utjecaj u stvaranju Meritas zvuka kakvog poznajemo. Producirao je i nekoliko njihovih albuma, no i to prijateljstvo broji 20 godina poznanstva, obzirom da je Dean prije toliko godina bio Anitin cimer. Zajedno su, bez benda, odsvirali «Slučajno», što je publika nagradila velikim pljeskom.

Pjesma koju nemaju prilike često svirati je «Nije vrijeme», a otpjevala ju je Anita uz pratnju klavijatura. Vrlo intimno, osjećajno i dirljivo, čemu je dodatno pridonjela atmosfera u dvorani. Tišina publike, prigušena svjetla  i nekoliko upaljenih žarulja koje su bile instalirane po pozornici.

Od novog materijala su izvele «S tobom tišina», za koju je tekst napisao Aljoša Šerić, a to je prva njihova suranja. Nakon ove, još jedna suradnja je došla u vidu gostiju, a to je bila Jelena Radan. «Pres de la Flamme» se našla na Jeleninom albumu Voyage, a za koji su Meri i Anita radile glazbu, dok su je u ovoj kombinaciji otpjevale Anita i Jelena uz harmonikašku pratnju Mire Navračića.

Prije «Umjesto isprike», Meri je predstavila Tina, koji se nalazi na bubnjevima, a koji je također bio na koncertu kada su slavile 10 godina. Ujedno su se zahvalile publici što je došla s njima proslaviti rođendan, a onda su rođendan čestitale curi Zori koja se nalazila u publici te joj posvetili pjesmu «Igra».

Posljednji, ali ništa manje važan, član benda je i gitarist Ivan, za kojeg je Meri rekla kako je velik čovjek, igrajući se riječima na račun njegove visine. To je dodatno nasmijalo publiku, koja nije štedila ruke. Pred sam kraj su se još jednom zahvalile svima koji su ih podržali i pomogli te zaključili koncert uz «Budim se». Naravno da publika nije izdržala, pa je vrlo brzo pljeskom pozvala na bis, za koji su cure pripremile dvije pjesme, no ovoga puta su svi stajali i zaplesali. Novi poziv za bis je donio pjesmu «Na prvi pogled», što možda nije bio najsretniji odabir, obzirom da je vrlo lagana. No, publika to nije zamjerila.

Jednom prilikom su Meri i Anita izjavile kako osjećaju da ono što je njima važno uistinu ostavlja trag. A te tragove smo pratili kroz presijek pjesama i spremili ih za neki novi susret, za neke nove godine.

Set lista:

Na kraju sna
Sami na ulici
Oblak
Jedno
Gle
Napokon
Daj da zaboravim
Odlazak
Budi blizu
Slučajno
Sve što želim
Nije vrijeme
Gdje
S tobom tišina
Pres de la Flamme
Još jednom
Umjesto isprike
Igra
Pričaj mi
Odjednom ti
Budim se

Bis
Ova ljubav
Dan je tvoj
Na prvi pogled

Foto: Helena Ernoić