U Močvari počinje 18. festival Žedno uho
3. studenoga 2017.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

U Močvari počinje 18. festival Žedno uho

Osamnaesto izdanje festivala Žedno uho održat će se u zagrebačkim klubovima Močvara i Tvornica kulture od 3. do 9. studenog ove godine.

Festival otvaraju u petak, 3.11., u klubu Močvara britanski krautrock genijalci Fujiya & Miyagi, u pratnji makedonskog benda Rib, a već u subotu, u istom klub, nastupaju sjajni predstavnici čikaške jazz scene Rob Mazurek i Jeff Parker, uz domaći BFK Trio. U ponedjeljak, 6.11., u Tvornicu kulture dolazi Mark Lanegan, zajedno s američkim kantautorom Joe Cardamoneom i dobro nam već znanim Lyennom, a festival u Tvornici kulture zatvaraju 9.11. Fleet Foxes i Nick Hackim.

Crpeći inspiraciju podjednako u njemačkom krautrocku i izvođačima poput Neu! ili Kraftwerk, kao i u sjajnoj britanskoj elektronskoj sceni devedesetih, u prvom redu onima koji su se i sami napajali na nepresušnom izvoru njemačke glazbene revolucije sedamdesetih poput Stereolab i Broadcast, ali i današnjim klasicima britanske elektronike kao što su Aphex Twin ili The Orb, Fujiya & Miyagi s djelovanjem počinju u rodnom Brightonu na samom prijelazu u novo tisućljeće. Svoj su album prvijenac objavili 2002. kao duo kojeg su činili osnivači gitarist David Best i klavijaturist Steve Lewis, da bi za potrebe turneje kojom su ga promovirali postavu proširili s bas gitarom i bubnjevima.

Već sljedećim albumom “Transparent Things” drastično se širi krug njihovih ljubitelja, čemu je dobrim dijelom kumovala bezrezervna podrška utjecajnih medija poput NME-a ili Pitchforka, podrška koja se nastavila i kroz nastavak njihove 18 godina duge karijere. Međutim kako su svoje umjetničko djelovanje odlučili podrediti svojim privatnim obiteljskim životima Best i Lewis se umjesto beskonačnih turneja odlučuju za kraće rute od po 3-4 koncerta i tako nekoliko puta godišnje. Time su svjesno žrtvovali vlastiti komercijalni uspjeh, ali su zadržali kultno sljedbeništvo koje su u međuvremenu dobro hranili izvrsnim izdanjima među kojima i zadnjim, šestim po redu albumom kojeg su objavili ove godine i nazvali jednostavno “Fujiya & Miyagi“.

Fujiya & Miyagi na svoj prvi hrvatski koncert dolaze kao kvartet u kojem uz Davida Besta na gitarama i vokalu te Steve Lewisa za synthovima, nastupaju bubnjar Ed Chivers te basist Ben Adamo.

Prije koncerta Fujiya & Miyagi nastupit će makedonski RIB koji su karijeru započeli pod imenom SIZ, da bi se krajem 2014. preimenovali u RIB. Jane (gitara i truba), Ivica (gitara i vokal) i Džano (bubanj) nas ovoga puta voze na jedno drugačije glazbeno putovanje od onih na koja smo navikli s njihovim prethodnim bendovima. Od Venice Beacha, preko suptilne atmosfere njujorških jazz klubova, pa sve do skopskih letargičnih vožnji biciklom. RIB iza sebe imaju dva albuma, oba izdana na vinilu.

Nekada u vrijeme postojanja NO Jazz Festivala Rob Mazurek bio je učestali gost zagrebačkih pozornica, gdje je sa svojim Chicago Underground projektima u pravilu rasprodavao najprije KSET, a potom i Teatar &td. Nakon desetljeća pauze ovaj se izvanserijski trubač i nadahnuti glazbeni istraživač vraća u grad koji je nekad posjećivao barem jednom godišnje.

Svoju suradnju s Jeffom Parkerom, kojeg je Zagreb, osim s Mazurekom imao priliku redovito gledati i slušati s legendarnim post rockerima Tortoise, kao i s vlastitim trijom, Rob je započeo sada već davne 1994. kada su upravo njih dvojica pokrenula Chicago Underground radionice u legendarnom klubu The Green Mill, koji je u vrijeme prohibicije bio u vlasništvu Ala Caponea. Naziv ove jazz radionice ubrzo je Mazurek pretvorio u niz sjajnih glazbenih projekata s kojima se proslavio, a zanimljivo je da svoj duet s Parkerom nije snimio sve do 2015. kad su njih dvojica odlučila obilježiti 20 godina svoje suradnje.

Some Jellyfish Live Forever” predstavlja bogat glazbeni vokabular ove dvojice majstora improvizacije čija imaginacija kao da nema granica, no kao i obično kod ovakvih izvanserijskih glazbenika koncerti su ono gdje sav taj nepresušni izvor ideja dolazi do punog sjaja.

Na njihovom premijernom zajedničkom nastupu u Zagrebu pridružit će im se i domaći BFK Trio kojeg čini trojka iskusnih zagrebačkih glazbenika znana između ostalog i kao polovica izvrsnih Franz Kafka Ensemble, trojka u sastavu Bruno Vidović za bubnjevima, Franjo Glušac na gitari i Damir Prica Kafka na saksofonu i klaviru.

Zajedničku ulaznicu za koncerte u Močvari 3. i 4. studenog po cijeni od 65 kuna potražite u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13),  a na ulazu kluba na dan koncerta će koštati 80 kuna.