“Rage Against the Machine” – 25 godina jednog od najvećih rock albuma 90-ih
4. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

“Rage Against the Machine” – 25 godina jednog od najvećih rock albuma 90-ih

Jedna od najboljih alternativnih rap rock skupina 90-ih godina, Rage Against the Machine, 3. studenog 1992. godine objavila je debitantsko izdanje nazvano “Rage Against the Machine”.

Album je i danas jedna prava rock revolucija i bez obzira što RATM više ne postoje, supergrupa Prophets of Rage u kojoj je 90% članova benda RATM i dalje izvodi najveće hitove ovog doista kultnog albuma. “Bombtrack”, “Killing in the Name”, “Take the Power Back”, “Bullet in the Head”, “Know Your Enemy”, “Wake Up”, sve su to pjesme koje se i danas mogu svrstati u top 10 ovog benda. Zanimljiva je činjenica kako je na pjesmi “Know Your Enemy” kao dodatni vokal gostovao pjevač odlične grupe Tool, Maynard James Keennan, dok je na istoj pjesmi na perkusijama gostovao bubnjar benda Jane’s Addiction, Stephen Perkins.

Sve pjesme na albumu imaju političku poruku, što je i glavna okosnica ovog aktivističkog glazbenog projekta. Inspiraciju su pronašli u aktivistima Bobbyju Sandsu, članu Privremene IRA-e i štrajkašu glađu te Hueyu P. Newtonu, osnivaču Stranke Crnih Pantera.

Postoji još nekoliko zanimljivosti oko ovog albuma. Jedna je da u knjižici ne postoji tekst riječi pjesme “Killing In The Name”, odnosno ispod naziva te pjesme nema riječi, nego knjižica nastavlja s riječima treće pjesme albuma. Isto tako na coveru albuma je pisalo kako u stvaranju snimaka nije korišten niti jedan sample, zvuk klavijatura ili sinythova, a što su radili i na sljedećim albumima.

Oko “Killing in the name” ima još jedna zanimljivost. U prosincu 2009. godine, engleski DJ Jon Morter i njegova supruga Tracy otvorili su Facebook grupu gdje su pozivali ljude da kupuju pjesmu u tjednu pred Božić kako bi spriječili da pobjednik emisije X Factor ima pjesmu broj jedan na Božić u Velikoj Britaniji, petu godinu zaredom. 15. prosinca BBC je objavio kako grupa ima više od 750 tisuća članova. Kako je pjesma X Factora imala i humanitarni dio, odnosno jedan dio zarade je išao u humanitarne svrhe, kampanja za RATM je poticala svoje sljedbenike da isto to učine. Tako su se prikupljala sredstva za sklonište beskućnika pa je skupljeno oko 110 tisuća dolara do 20. prosinca. Tvorac X Factora, Simon Cowell, rekao je kako je ova kampanja glupa i cinična, zbog čega je FB inicijativa dobila još više podrške i spomenuta je na više britanskih TV kanala, radio stanica i web stranica. Čak je i RATM dao podršku kampanji, kao i drugi glazbenici poput The Prodigyja, Davea Grohla, Musea, Liama Howletta te Paula McCartneya koji se čak pojavio na X Factoru te godine.

Da kontroverze oko ove kampanje budu još veće, RATM je gostovao na BBC Radio 5Live sredinom prosinca i bez obzira što je domaćin rekao da cenzuriraju nastup, frontmen Zack De La Rocha je krenuo pjevati “I won’t do what you tell me” sa stankom gdje uobičajeno pjeva “Fuck you”, ali nakon nekoliko otpjevanih stihova vrištećim glasom je odradio onako kako je i u originalu – “Fuck you, I won’t do what you tell me” zbog čega su se domaćini ispričali slušateljima. 20. prosinca BBC Radio 1 je objavio kako je pjesma postala broj jedan i prodana je u više od pola milijuna primjeraka te postala prvi ikada download-only singl koji je bio i božićni broj jedan. Ono što je uslijedilo sljedeće godine je bio pravi spektakl. Kako bi se odužili obožavateljima i inicijatorima kampanje, članovi Rage Against The Machinea u punom sastavu, odsvirali su besplatan koncert u Finsbury Parku u Londonu ispred 40 tisuća ljudi i objavili vijest kako je prikupljeno 162.713,03 GBP od prodaje jednog singla, a sve za potrebe spomenutog skloništa. Dakle, iznos je u stopostotnom obliku doniran skloništu. 2011. godine u britanskoj ediciji Guinnessove knjige rekorda pod kategorijom “Najbrže prodavana digitalna pjesma (UK)” stoji “Rage Against the Machine – Killing in the Name”.

Koliko je ovaj album značajan za glazbenu povijest govori činjenica kako ga je Q magazin proglasio jednim od 50 najžešćih albuma svih vremena, a uključen je i u knjigu “1001 album kojeg morate poslušati prije nego što umrete”. Rolling Stone ga je uvrstio na 365. mjesto od 500 najvećih albuma svih vremena te na 24. mjesto najboljih metal albuma svih vremena. Da ne govorimo o daljnjim priznanjima, uvrštenjima i slično. Inače, ove godine, prve godine od kada imaju pravo na to, nominirani su za uvrštenje u Rock and Roll Kuću slavnih.

I danas će ovaj album biti neizostavan u slušalicama onih pravih alternativnih rockera, ne samo ljubitelja 90-ih glazbenih godina, nego i općenito. Album je to nabijen antipolitičkim porukama, kritikama upućenima umjetnom društvu u kojem živimo, svjetskim vođama, diktatorima, svima onima koji su krivi za sve loše na ovome svijetu.

IZVJEŠĆE/FOTO: Prophets of Rage – tresla se Šalata, rodio se najbolji koncert zadnjih godina

Bilo je zadovoljstvo slušati sve te poruke na koncertu Prophets of Ragea u Zagrebu, a iskreno se nadam da će ih njihovi glazbeni putovi opet dovesti do Hrvatske pa čak i u obliku RATM-a, što se još nije nikada dogodilo. Najbliže su bili u Sloveniji 2000. godine.

A što se tiče onih maloprije spomenutih sila zla, njima se i ovom prigodom može poručiti samo jedno – “FUCK YOU, I WON’T DO WHAT YOU TELL ME”.

Foto: Promo