Krešo Bengalka uoči KSET-a: “Splitska rap scena je mala, ali ima dosta univerzalnih vojnika”
15. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Krešo Bengalka uoči KSET-a: “Splitska rap scena je mala, ali ima dosta univerzalnih vojnika”

Krešo Bengalka, jedan od najzanimljivih repera u Hrvatskoj danas, uskoro dolazi u KSET, gdje će održati koncert i dokazati zašto je jedan od najtvđih repera u Hrvatskoj.

Koncert će biti održan u petak, 17. studenog u KSET-u, a uoči koncerta razgovarali smo s Krešom Bengalkom i saznali ponešto o njemu, njegovom radu i splitskoj rap sceni.

U veljači sljedeće godine izlazi album “Split Zoo”. No, već se dobro svi zagrijavamo za to studijsko zidanje jer si do sada izbacio čak tri singla. Zadnji je “Nokturno” sa Stipom Srdelom koji je inspiriran noćima u Splitu. Pa kakav je ovaj grad noću?
Split je noću jeziv i tih. Meni je kako takav draži jer je ipak mirniji nego danju, danju najviše dominira nervoza među građanima.

Naslov albuma isto govori o Splitu – “Split Zoo”. U kojem je smislu Split zoo?
Split je grad sa zoo parkom koji ima možda najlošije uvjete na svijetu. Tu držimo ljestvicu s Nikaragvom, iako mislim da su i tamo parkovi takvog tipa uredniji. Dok s druge strane, grad kao zoo je možda najveći i najljepši zoo na svijetu.

Prošli singl, “Šta ćeš” ima genijalan videospot. Što je bila inspiracija za njega?
Inspirirali su nas gangsta kadrovi iz klasičnih američkih rap spotova. Teško je izbrijat takvu priču u Hrvatskoj, a da ne izgleda siromašno, ‘Šta ćeš?’ je bila prava prilika za takav tip spota.

Jedan si od osnivača odličnog hrvatskog gangsta rap sastava Kiša metaka. Koja je razlika između zvuka Kiše metaka i tvog solo djelovanja, za one koji možda još nisu čuli tvoje solo stvari?
Kiša Metaka ima puno veću dozu ironije nego moje solo pjesme. Solo sam direktniji i ozbiljniji, bez tolike doze humora koji dominira na Kiša Metaka materijalu.

Zašto te zovu jednim od najtvrđih repera u Hrvatskoj?
Vjerovatno iz razloga što imam takav pristup u radu na pjesmama pa mi i same pjesme tako zvuče. 

Inače, splitska reperska scena je dosta dobra. Ima vas, zar ne?
Splitska rap scena je mala, ali Split ima dosta univerzalnih vojnika koji se ne srame istaknit na taj način, dok se reperi više srame istaknit, šta je jedan od zanimljivijih paradoksa u rap igri u Splitu.

Gangsta rap u Hrvatskoj, zvuči dosta logično. Ne vjerujem da je Hrvatska bila inspiracija za početak tvoje dugodišnje karijere ili griješim? Zašto gangsta rap, uopće, kako si se upoznao s tim zvukom?
Recimo da sam tada živio takvim načinom života. Privlačile su me stvari s one strane zakona i tabu teme vezane uz ilegalne aktivnosti, valjda je to dio adolescentsnog razdoblja života koji sam morao proći iz prve ruke. Na taj način sam prilazio svim životnim aktivnostima tako i muzici.

Kakva je hrvatska publika po pitanju ovakve vrste glazbe? 
Hrvatska publika ne bira glazbene smjerove već priču koju pričaš. Mogao bih reći da sam zadovoljan što su prepoznali moj đir.

Uskoro dolaziš u KSET, hoće li tamo biti posebnih gostiju i što pripremaš? Što želiš poručiti zagrebačkoj publici?
Od gostiju možete očekivati Batmana 3000, Oreba, Stipu Srdelu i još neke tvrde goste iznenađenja. Za zagrijavanje je zadužen Geralt iz Rivije, a za DJ pultom pratit će me VRH. Izvodit ću sat i pol beskompromisnog materijala i dati publici dozu tvrde energije.