IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularno zatvaranje Sea Star Festivala uz Wu-Tang i ostale klanove!
26. svibnja 2019.
Music Box (11101 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Spektakularno zatvaranje Sea Star Festivala uz Wu-Tang i ostale klanove!

Završilo je još jedno izdanje Sea Star Festivala u Umagu koje je dovelo i ove godine brojna svjetska i regionalna imena na više od 6 pozornica.

No, najveći izvođač je sigurno bio Wu-Tang Clan koji je realno gledajući i najviše privukao ljude da dođu na festival. Ovo je bio jako dobar potez organizacije Sea Stara jer, ako se mene pita, ne znam koliko bi bila velika posjećenost. No, vratimo se na početak. Došao sam na festival malo poslije 20 sati pa sam zbog gužve na ulazu zakasnio na nastup Nole, ali sam stigao na koncert legende balkanske rock scene Bajage i Instruktori koji su nas starim hitovima maknuli od realnosti u kojoj živimo. Lagano smo se krenuli zabavljati jer je odnos Bajage i publike uvijek bio na visokoj razini. Na koncertu se okupilo i stare i mlade publike, ali i mix ljubitelja različitih žanrova pa su Bajagu došli čuti i reperi, punkeri, ljubitelji elektroničke glazbe, ali i gospodska publika. Krucijalno je što svi znaju barem jednu ili više pjesama s repertoarima. Unatoč demostracijama branitelja kojima smo svjedočili jer su pokušali zabraniti njegove koncerte u Hrvatskoj, Bajaga je ipak rado viđen u Hrvatskoj. Glazba je univerzalni jezik i širi jedinstvenu ljubav tako da ni ovdje nije bilo mjesta za bilo što drugo osim ljubavi. Ipak, jedino što trebamo jest ljubav!

Zanimljivo je da je Bajagu podržao i Mile Kekin, pjevač Hladnog piva koji je za potrebe albuma “U sali lom” snimio i zajedničku pjesmu “Atlantida”, a također je s bendom nastupao na Sea Star festivalu. Hladno pivo započelo je svoj nastup s jednim starim hitom “Pjevajte nešto ljubavno” te je nakon toga lagano krenuo pozitivni kaos. Mogao bih reći da me je ovaj koncert najviše veselio nakon Wu-Tang Clana jer mislim da festivalu fali malo “žešće” glazbe. Inače, festival se ove godine najviše bazirao na hip-hopu, trapu, RnB-u te raznim vrstama elektroničke glazbe, ali bi bilo dobro da ubuduće čujemo i neka žestoka imena iz rock žanrova i podžanrova.

Skočio sam i do Nautilus Arene gdje sam prisustvovao kvalitetnoj techno glazbai, a promatrajući ljude oko sebe došao sam do zaključka kako se nalazim u idiličnoj situaciji. Umalo razmišljajući zakasni na nastup Wu-Tang Clana. Srećom pa sam čuo nabrijavanje koje je stizalo s Tesla pozornici. Pojedinci iz Wu-Tanga došli su na pozornicu, počeli su s podizanjem atmosfere i dozivali publiku skandirajući – “Wu-Tang, Wu-Tang”. Nakon toga je krenuo stampedo prema glavnoj pozornici jer su svi htjeli zauzeti dobro mjesto. No, nedugo nakon toga na pozornici se pojavio Frenkie, bosanski reper, što je ujedno bilo i iznenađenje te je odradio par stvari i otišao, a zamijenio ga je Smoke Mardeljano koji je vidno bio jako emotivan oko svega a jer mu se ostvario dječački san što je bio predizvođač najvećoj hip hop grupi svih vremena. Mislim da bi svakom bila čast tako nešto odraditi i sudjelovati na tako velikom događaju. Smoke se lagano povukao s bine, svjetla su se ugasila i bilo je jasno da konačno dolaze hip-hop velikani. Koncert je krenuo i nastavio je opći kaos. Počele su se klimati glave, ruke su bile u zraku i spektakl je mogao početi.

U odličnoj festivalskoj atmosferi i atmosferi koju je stvorio Wu-Tang Clan cjelokupni dojam festivala je bio jako dobar. Uostalom, ovo je bila možda posljednja prilika vidjeti Wu-Tang u punom sastavu i na domaćem terenu. Kažu  organizatori da se ove godine okupilo oko 40 tisuća posjetitelja što je lijepa brojka, pogotovo za novi festival. Ujedno su označili i početak festivalske sezone, a Sea Star je samo uvod u ono što slijedi, Exit festival u Novom Sadu i Sea Dance festival u Budvi.

Piše: Manuel Perlić

Foto: Manuel Perlić