IZVJEŠĆE/FOTO: Na Dubiozi kolektiv svi postajemo pozitiv…
18. studenoga 2017.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Na Dubiozi kolektiv svi postajemo pozitiv…

Da je riječ o najpopularnijem bendu u regiji i da se Dubioza kolektiv i Zagreb javno vole, pokazao je skoro rasprodani koncert u petak, 17. studenog u Areni Zagreb.

Bend je to koji je okupio i mlado i staro, i djecu i roditelje, i hipstere i rockere, jest da su “hipsteri” (pod navodnicima zato što se taj izraz može opisati i kao karakterna osobina) više sjedili po hodnicima i ispijali bambuse, ali cijeli kolektiv okupljen u Areni Zagreb nije imao dubioze. Ovaj popularni bosanski bend odavno je izašao iz okvira svoje zemlje, ali i zemalja bivše države, a u Zagreb je došao između ostaloga promovirati novi studijski album „Pjesmice za djecu i odrasle.“

Savršena večer je počela uz nastup Mašinka, benda koji je u alternativnim krugovima jedan od uvijek rado slušanih i koji će uvijek vrlo dobro zabaviti publiku. Kako je odmicao njihov energičan nastup tako se sve više ljudi okupljano u Areni do tog trenutka da je bila toliko velika gužva da se nisi mogao micati s onog mjesta na kojem si bio. Opet dobro, kako za koga, sigurno ne za one koji su tijekom cijelog koncerta, većinom polupijani, prometovali kao na frankfurtskom aerodromu. Možda sam samo to ja, ali takvi prizori mi često znaju smetati, ovoga puta i više od očekivanog. Ako dolaziš na neki koncert red je da taj koncert i vidiš/čuješ, zar ne? Ili nije? Uglavnom, Mašinko je vrlo dobro pripremio crveni tepih za novo i najveće gostovanje Dubioze kolektiv u Zagrebu.

Otvorili su super energično, tako su nastavili, a bome i završili. Od starih do novih hitova, od pjesama na domaćem do onih na engleskom jeziku. Većim dijelom su izveli i pjesme novog albuma te je bilo dosta iznenađujuće što je publika znala pjevati sve pjesme, iako je novi materijal izašao tek prije nekoliko dana. Ono što mi je bilo simpatično kod pjesama na engleskom jeziku, mala djeca su znala doslovno sve riječi, što me još više impresioniralo. Dubioza kolektiv je bend za sve generacije, ne samo zbog veselih ritmova, nego i tematike, socijalne, antipolitičke, antikorumptivne i baš kako na početku koncerta netko reče da je svim fašistima i sličnima zabranjen ulaz na koncert, a korištenje marihuane je strogo preporučljivo.

„USA“, „Balkan Funk“, „Firma ilegal“, „Kažu“, „Volio BiH“, „No Escape (from Balkan)“, „Himna generacije“, „Pakšu“, „Pijonirska“, „Rijaliti“, „Domaćica 2.0.“, samo su neke od pjesama koje smo čuli na ovom skoro dvosatnom koncertu Dubioze kolektiv.

Prvi put sam čuo ovaj bend u Slavonskom Brodu 2006. godine na Festung Festu i već tada sam rekao kako ovaj bend ima jednu posebnu energiju te bi mogao učiniti nešto posebno od svoje glazbene karijere. Potom sam ih vidio na INmusic festivalu 2010. godine kada su promovirali album „5 do 12“. Taj koncert na Hidden stageu će ostati uvijek u sjećanju kao najbolji koncert Dubioze na kojem sam bio, a bilo ih je još nakon toga, poput onog na Sea Staru u Umagu ove godine i sada u Areni Zagreb. Energija se nije promijenila, ostala je ista, što se moglo vidjeti pogotovo na tribinama, ako ste stajali ispod njih, tresle su se kao da će svakog trenutka otpasti, a to se najviše osjetilo prilikom izvođenja „bosanskog tanga“.

Kao što rekoh energija je ostala ista, a kad bi gledali onaj glazbeni dio benda, više mi se sviđa ono što su radili ranije, rekao bih do „Apsurdistana“ 2012. godine, ali to je od slušača do slušača. Nekome pašu i ove „Pjesmice za djecu i odrasle“, što se moglo vidjeti na koncertu, meni osobno ne i žao mi je što nisam čuo više pjesama iz ranijeg doba (teško je odabrati best of kada imaš puno hitova), ali to ne umanjuje činjenicu da je ovaj nastup u Zagrebu bio jedan od najboljih domaćih koncerata godine, čak nekoliko razina više od nastupa na Sea Star festivalu.

Foto: Nikola Knežević