“Deer Boy”, “Ježeva kuća” i “Manivald” na Sundanceu! “Ježeva kuća” nominirana za “Annie”
5. prosinca 2017.
Music Box (11025 Članci)
Podijeli

“Deer Boy”, “Ježeva kuća” i “Manivald” na Sundanceu! “Ježeva kuća” nominirana za “Annie”

Igrani film Deer Boy te animirane Ježeva kuća i Manivald, manjinske hrvatske koprodukcije, sve tri u režiji žena, uvrštene su u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Filmskog festivala Sundance, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 1984. godine osnovao Robert Redford.

Deer Boy, redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek, nastao je u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji u kojoj je s hrvatske strane sudjelovala Filmska udruga Motion. Film je premijerno prikazan na festivalu u Krakówu krajem svibnja, a riječ je o kombinaciji žanrova horora i bajke, uz elemente apsurdnog humora. Deer Boy je horor bajka o instinktima, prvom lovu, krvi i prirodi. Glavne uloge nose Janusz Chabior, Katarzyna Śnieżka Sobiszewska, Eryk Maj, Mieszko Czachor i Andrzej Adamczak, dok su Doris Šarić-Kukuljica, Ivan Mokrović i Kristijan Ugrina davali glasove.

Ježeva kuća redateljice i scenaristice Eve Cvijanović, nastala u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija, nedavno se iz Poljske vratila sa svojom 24. nagradom, a krasi ju i nominacija za prestižnu nagradu Annie koju dodjeljuje Međunarodno društvo za animirani film u kategoriji animiranog kratkometražnog filma. Podsjetimo, Ježeva kuća je adaptacija poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio).

Za najznačajniju američku nagradu za postignuća u animaciji film Eve Cvijanović nominiran je u kategoriji kratkometražnog filma. 45. po redu dodjela ‘Annie’ nagrada održat će se u subotu, 3. veljače 2018. u Los Angelesu, u dvorani Royce Hall Sveučilišta UCLA. Annie je nagrada koju od 1972. dodijeljuje ASIFA-Hollywood, podružnica Međunarodnog udruženja animiranog filma Los Angeles. U svojim je početcima ona predstavljala priznanje za životno djelo, a od 1992. dodijeljuje se pojedinačnim filmskim naslovima.

U konkurenciji su i filmovi: Draga košarko (Dear Basketbal) veterana animacije Glena Keanea i zvijezde košarkaškog kluba Los Angeles Lakers Kobea Bryanta, Negativni prostor (Negativ Space) u produkciji IKKI Filmsa i Mauel Cam studija, Lešinari (Scavengers) studija Timouse i Adult Swimm te Jaguarov sin (Son of Jaguar) Google Spotlight studija u režiji Jorgea Gutierreza.

Da se radi o zaista izvanrednom uspjehu dodatno potvrđuje činjenica kako je najviše nominacija među filmskim studijima ove godine pripalo DreamWorksu (22), Disneyju (18) i Pixaru (15).

Animirani film Manivald redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij, a riječ je o istoj autorskoj ekipi koja je radila na višestruko nagrađenom animiranom filmu Život s Hermanom H. Rottom. Manivald je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

Sva tri naslova sufinanciana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Filmski festival Sundance održava se od 18. do 28. siječnja 2018. u Park Cityju u saveznoj američkoj državi Utah, a sve detalje potražite ovdje.