Manje od tri tjedna ostalo do MENT festivala u Ljubljani
12. siječnja 2018.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Manje od tri tjedna ostalo do MENT festivala u Ljubljani

Još je manje od tri tjedna do glazbenog ludila u Ljubljani. U srijedu 31. siječnja u Kinu Šiška će sve posjetitelje između ostalog dočekati udarni Young Fathers i Algiers, a zatim će 70 raznolikih glazbenih izričaja iz svih dijelova Europe držati publiku u ushitu koncertnog užitka.

Odabrani glazbeni događaj završit će u Klubu K4, u jednom od deset koncertnih mjesta ovogodišnjeg četvrtog festivala i konferencije MENT Ljubljana. Od 22. siječnja će pak na prodajnim mjestima i na internetu biti dostupne dnevne ulaznice.

Novo koncertno mjesto festivala, Slovenski etnografski muzej, ugostit će audiovizualni nastup španjolskog Antropoloops s inovativnim pristupom etnomuzikologiji, poljsku pjevačicu i kontrabasista Maniucha i Ksawery te slovensku pjevačicu Katju Šulc, koja romsku poeziju pretače u glazbu. Pozornicom upravlja beehype (http://beehy.pe/home/), najglobalniji glazbeni webzin koji sukreira više od 90 glazbenih novinara, blogera i DJ-eva. Na MENTu će beehype također upriličiti program prezentacije najboljih videospotova iz cijelog svijeta i razgovor o jezičnim preprekama te posebnostima povezanima s glazbom.

Jedan od najpoznatijih slovenskih rock bendova ove godine slavi dvadesetu godišnjicu djelovanja. U svojoj bogatoj povijesti grupa Elvis Jackson zaraznu je mješavinu ska, punka, reggaea, hardcora, metala i obavezne zajebancije podijelila već na više od 1000 koncerata. Dvadesetu će godišnjicu obilježiti novim, šestim albumom, a prije toga će nastupiti i na MENT-u.

Petak navečer protrest će dosad neobjavljeni izvođači, Vakula iz Ukrajine i domaći Soter Amun, Levanael, Lara te Lavka, a uz njih, YGT i Koloah najavljuju prvi arrangeMENT, format glazbene umjetničke rezidencije u kojoj će pripremiti zajednički EP. Na festivalu će također nastupiti producenti i DJ-i Borka, FLO i Whynnel te slovenski sastav šest eksperimentalnih glazbenica Kikimore.

Dorit Chrysler, čuvena kompozitorica i producentica, predstavit će pozadinu svoje glazbene priče i voditi besplatnu radionicu sviranja na tereminu, jedinom instrumentu na kojem se svira bez fizičkog kontakta. Ove godine MENT Ljubljana ponovo priprema projekt, koji je prošle godine odlično prihvaćen, appointMENT; izložba glazbenih plakata domaćih i stranih vizualnih dizajnera održat će se u galeriji DobraVaga od 25. siječnja do 3. ožujka, dok će se u Galeriji Kapelica s neuronskim sintetizatorom cellF uhvatiti u koštac Alexei Borisov.

Konferencija glazbene profesionalce poziva na brzo umrežavanje i upoznavanje platforme Liveurope, festivala mreže INES, slovenskih klubova i koncertnih organizatora, međunarodnih festivala te austrijskog koncertnog tržišta. Kako izgleda rad žive enciklopedije povijesti rokenrola Seymourja Steina, prve dame nezavisnog glazbenog poduzetništva i izdavaštva Helen Smith te jedne od najutjecajnijih DJ-ki i glazbenih kustosica Mary Anne Hobbs, moći ćete čuti u dnevnom dijelu programa. Cjelokupan program konferencije MENT Ljubljana možete naći na: https://www.ment.si/sl/conference-programme/

Algiers (Foto: Joe Dilworth)

Od hrvatskih izvođača na MENT-u će se predstaviti M.O.R.T.,Cojones, Chui, High 5, Svemirko i Kali Fat Dub.

Ulaznice:

JEDNODNEVNE ULAZNICE
Ulaznice za pojedinu koncertnu večer bit će dostupne od ponedjeljka, 22. siječnja, po cijeni 15 EUR po večeri.
Festivalska ulaznica (sva tri dana, sva koncertna mjesta):
Super Early Bird (ograničen broj) = 25 EUR (rasprodano)
→ Early Bird (ograničen broj) = 30 EUR (rasprodano)
pretprodaja (do 30. siječnja) = 35 EUR
→ za vrijeme festivala (31. siječnja – 2. veljače) = 39 EUR
PRO ulaznice (festival i konferencija):
Super Early Bird (do 16. studenog) = 49 EUR (rasprodano)
→ Early Bird (17. studenog do 15. prosinca) = 59 EUR (rasprodano)
pretprodaja (od 15. prosinca do 30. siječnja) = 69 EUR
→ za vrijeme festivala (31. siječnja – 2. veljače) = 79 EUR

Foto: HmH