“Glazbeni Nobel” odlazi sastavu Metallica!
17. veljače 2018.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

“Glazbeni Nobel” odlazi sastavu Metallica!

Prije par dana objavljeno je da ovogodišnja Polar Music nagrada, koja u glazbenim svijetu slovi kao ‘glazbeni Nobel’, odlazi u ruke metal sastava Metallica.

Polar Music nagrada međunarodnog je karaktera i dodjeljuje se sastavima ili pojedincima zaslužnima za izvrsnost u glazbenim dostignućima. U objašnjenju, kojega prenosimo u kratkim crtama, stoji kako još od vremena Wagnera i Tschaikovskog nitko nije stvarao glazbu koja je istovremeno toliko fizički nabijena i eksplozivna, sviračkim umijećem virtuozno predstavljena, te je uporabom ubrzanog tempa predstavila rock i metal glazbeni izričaj na mjesta u kojima nikada do sada ta vrsta glazbe nije bila. Snaga albuma kao i njihove live izvedbe pomogle su milijunima slušatelja diljem svijeta da svoju izoliranost te društvenu izopćenost pretvore u višu silu – navedeno je u priopćenju.

Metallica će nagradu primiti u lipnju u Stockholmu, prilikom čega će bendu biti uručena i novčana nagrada u iznosu od milijun švedskih kruna, koji će biti donirani humanitarnoj organizaciji All Within My Hands.

Metallica je prvi metal bend koji će biti ovjenčan Polar Music nagradom, a od dosadašnjih laureata vrijedi izdvojiti sljedeće pojedince i grupe: Paul McCartney, Paul Simon, Patti Smith, Björk, Pink Floyd, Led Zeppelin, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Elton John i Quincy Jones.