Kultni Amerikanci Sun Kil Moon prvo potvrđeno ime SeaRock festivala u Kotoru
25. veljače 2018.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Kultni Amerikanci Sun Kil Moon prvo potvrđeno ime SeaRock festivala u Kotoru

Kultni američki indie folk bend Sun Kil Moon projekat intrigantnog autora Mark Kozaleka prvo je potvrđeno ime osmog po redu SeaRock festivala koji će se održati 20. i 21. srpnja na ljetnoj pozornici u Kotoru. Festival će kao i do sada imati volonterski karakter, a ulaznice se publici neće naplaćivati.

Glazbeni identitet SeaRock festivala u prethodnih osam godina izgrađen je na neupitnoj ljubavi prema glazbi i dobrom zvuku, kao i odabiru izvođača posebnog stila, naslonjenih na američku kozmičku tradiciju. Prethodnih godina su se, kao u nekom nestvarnom filmu, na bini kotorske ljetne pozornice razmjenjivali autori, kauboji i desperadosi svjetskog glazbenog ranga, koje u nekoj paralelnoj stvarnosti nikad ne bi ni očekivali u njihovim krajevima. Nezaboravne nastupe pružili su Howe Gelb, Chuck Prophet, Alejandro Escovedo, Steve Wynn, Dan Stuart, Mark, Olson, ali i veliki bendovi poput Wilco ili Lambchop. Izuzev njih, eeropski i domaći autori poput Don Antonia/ Sacri Cuori, Comaneci, Chris Eckman & The Frictions, Stray Dogg, Goribor, Gustafi, Lovely Quinces, Irena Žilić, dijelili su ravnopravno binu s kolegama s druge strane Atlantika.

Osmo izdanje festivala očekuje se s podjednakim uzbuđenjem, već danas uveliko izvan granica Crne Gore, pa će publiku svakako obradovati vijest da je prvi potvrđeni izvođač veliki kalifornijski indie folk bend Sun Kil Moon koji će se u ambijent kotorskih zidina odlično uklopiti karakterističnom, opijajućom izvedbom američke tradicionalne glazbe, na samo sebi svojstven autorski način.

Glavna osovina stvaralaštva i originalnosti u izvedbi tradicionalne kozmičke američke glazbe kalifornijskog benda Sun Kil Moon je Mark Kozelek – vrstan pjesnik, kompozitor, a nadasve karizmatičan čovjek čija jasno izražena hipersenzibilnost dolazi do slušatelja kroz glazbu uvijenu u prozračni veo mistike. Jedna od bitnih karakteristika kantautrskog stila Marka Kozeleka je umijeće da melankoliju i mračne teme realno proizašlih iz introspekcije i promatranja okoline izrazi kroz zvuk koji okreće polaritet emocije i publiku puni energijom i optimizmom. Stvaralaštvo Marka Kozeleka poštuju i mnoge glazbene kolege sa svjetske scene što je rezultiralo i brojnim gostovanjima na albumima od kojih treba spomenuti sljedeće: Will Oldham, Ben Gibbard, Steve Shelley.

Sun Kill Moon su od 2003. godine do danas izdali osam studijskih albuma, a posljednji “Common as Light and Love Are Red Valleys of Blood” objavljen je tijekom 2017. s oduševljenjem publike i kritike. Više od svega, koncerti ovog benda su uvijek nepredvidiva iskustva putovanja u emocionalne nigdjezemske bez garancije za povratak. Neizvjesnost je jedino izvjesna, kao i katarzično iskustvo.

Izvjesno je također da će dvije tople ljetne festivalske večeri u Kotoru proteći kao još jedno iskustvo na granici mogućeg, negdje između snova i paralelne stvarnosti, koje se uvijek rado sjećaju i željno očekuju.

Pokrovitelji SeaRock festivala su Turistička Organizacija Opštine Kotor i generalni sponsor Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor.