RECENZIJA: Sassja: “No problemo” – nema problema, lako s****t (naivnog) čovjeka
7. ožujka 2018.
Nikola Knežević (2243 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Sassja: “No problemo” – nema problema, lako s****t (naivnog) čovjeka

“Opako haramo TZ prva odavno”, čim sam čuo te riječi u pjesmi “Clash” s albuma “Taktički praktično”, znao sam da će Tuzlanka Sassja opako zaharati regijom kao jedna od najboljih predstavnica ženske hip hop sile.

Ne samo da je opaka među ženskim snagama, nego i među hip hopom općenito. Kako neće, obična djevojka koja svakog jutra pije kahvu s DJ Soulom u “Slobodi”, cura koja “fala Bogu” živi u takvoj sredini u kojoj gdje god se okreneš imaš materijala, ne za pjesme, nego za knjige, trilogije, serijale, novu Santa Barbaru. Lako zajebat čovjeka, naivnog i nenaivnog, često se s tom krilaticom vode oni kojima je riječ “sjebat” u krvi i zbog kojih smo tu gdje jesmo. Ali nek’ je raje, nek’ je ljudi koji će svakog jutra, tjedna ili mjeseca sjesti zajedno na tu kahvu i smijati se u facu onima koji su te možda sjebali ili krenuli sjebat pa naišli na tvrd orah. Puno psovki u samo nekoliko rečenica, reći će netko, ali sjebat više nije psovka nego karakterna osobina. No problemo! Neću više! Ali i no problemo! Sassja će ponovno iskreno i satirično o Balkanu, ovisnostima, društvu, životu. Započela je uspješno na “Taktično praktično”, a nastavila još bolje na “No problemo”.

“Kome uvuć’ se u šupak, kome biti odan, kako stat na jednu stranu, a s drugom biti dobar”, kaže Sassja u pjesmi “Nek je živa glava” i tako iskreno, bez pardona i bez dlake na jeziku govori o onome što je tišti, što tišti ovo današnje društvo. Otvorila je album s “Klikat”, pjesmom koja na satiričan način govori koliko su danas naši životi upravljani jednim klikom, lajkom, subscribeom itd.. Koliko god mi prihvatili taj moderni poredak, toliko nam se oni koji su ga izmislili smiju u lice. Ali no problemo. Klikni lajk na ovu pjesmu, ali i na svih ostalih 9 koje nam je Sassja servirala sa svojom ekipom. U toj ekipi su Jaka Berger iz Ludovik Materiala, Kpow, Erol Zejnilović iz Elementala, Ante Zvonimir Stamać, genijalni Darko Rundek, ali prije svega Rok Kovač Kantriman koji je radio mastering i miks albuma i zajedno sa Sassjom na većini glazbe i aranžmana, dok su se u nekim dijelovima priključili Ante Zvonimir Stamać i Ivan Andrijašević Fokus.

Na albumu ima hip hop ritma, ali i reggaea i drum’n’bass-a, te grimea što je novost u njezinoj glazbi. Pravi primjer tog tvrđeg zvuka je pjesma “Beton” koja je jedna od najboljih pjesama albuma, ali i prava himna FM Jama, velikog BiH hip hop kolektiva u kojem su osim Sassje primjerice Edo Maajka, DJ Soul, Frenkie, Kontra, Indigo i ostala ekipa. Nakon betoniranja slijedi pjesma “No Problemo” koja počinje, ako mogu primijetiti, izvan tonaliteta, bass line pjeva jednu pjesmu, a ona drugu, no vjerujem da je to bilo satirično kako i sâm naziv pjesme i albuma kažu.

“No problemo, sve za tebe seko” poručuje Sassja i napravila uvod u najbolju pjesmu albuma. To je suradnja s Darkom Rundekom (ovo je nastavak uspješnih dueta; na prošlom albumu bila Remi iz Elementala) na pjesmi “Savana”. Ne samo da je ova na prvu ruku nespojiva suradnja ispala odlična, nego su Darko i Sanela glazbeno i ljudski na istom kolosijeku, te nam je nedavno u intervjuu priznala da je u tome baš uživala i zbog cijelog rezultata bila iznimno sretna. Darko nas je svojim vokalom, odnosno repanjem ili recitiranjem podsjetio na dane Haustora kad je to slično radio u pjesmi “Šejn” (odličan i kao pjevač i kao recitator, ali i pjesnik), a Sassja je svojom svježinom pjesmi dala jednu posebnu dinamičnost. Ujedno je to i najdulja pjesma albuma, mogla je čak trajati i dulje s obzirom na sjajan flow kojim odiše.

“Tako ti je to braco
To što siješ to proklija
Nije to baš neka silna filozofija
Nisam ti baš jak u tom ali teško se pobija
Da nije za ljude svijet”

Teško nadmašiti “Savanu”, ali je Sassja i to uspjela, prije svega laganom pjesmom “Ništa” sa snažnim riječima i dubokim promišljanjima o odnosu nje i njega. Nekada, bez obzira koliko mislimo da poznajemo osobu preko puta sebe, zapravo pričamo s apsolutnim strancem. Nema ničega u njegovim očima, nema treptaja, nema glasa, suosjećanja – NIŠTA. Stoga, “zaobiđi me”, kaže Sassja i mijenja ritam na pjesmi “Njemica”, ali i govori o novom problemu. Ovoga puta riječ je o odlasku iz vlastite domovine, u Njemačku. Često govorimo da Bosanci znaju uživati, što bi se reklo – ćeifit, ali što vrijedi ćeif, kaže Sassja, kada pola Bosne ode u Njemačku. Državu koja će te dobro primiti, dobro ti platiti posao kojeg odrađuješ, ali ti neće omogućiti ćeif. Nekada nije sve u parama, iako je para potrebna za opstanak. Ali treba znati napraviti balans, zaraditi da dostojno živiš, ali i imati život. Nekada je to teško kod nas. “Danke, danke, Deutschland danke”, hvala, ali ne hvala.

Album “No problemo” Sassja završava pjesmama “Stube” i laganicom “S njom” s kojom me ponovno iznenadila vrlo dobrim flowom, ali i ozbiljnom temom – samoćom s kojom se mnogi suočavaju. Zbog samoće će neki otići i u nepoznat svijet koji će im možda ponuditi nešto bolje, ali samo trenutno ili kako kaže pjesma – “s rokom trajanja”. To se može odnositi na neke teške poroke, alkohol, drogu ili nešto još gore.

Sassja nije samo divna osoba, simpatična, razigrana, šaljiva, Sassja je i ozbiljna, inteligentna i s inteligentnim porukama, kritizira današnji život, način življenja, čovjeka, društvo, vlast i slast, odnosno jednostavno rečeno – no problemo abla o problemos. Možda je ponekad na albumu bila glazbeno jednolična ili nezanimljiva, ali to sam osjetio samo na trenutke. Vrlo zanimljivo, ozbiljno i odraslo izdanje za ozbiljne i odrasle slušatelje.

Foto: Jasmin Jatić

Ocjena
4.2 out of 5

4.2

Vrlo dobro
4.2 out of 5