Genijalni Petrit Çeku s Triom Elogio gostovao u Mariji Bistrici
12. ožujka 2018.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Genijalni Petrit Çeku s Triom Elogio gostovao u Mariji Bistrici

Eminentni svjetski gitaristi Petrit Çeku, Tomislav Vukšić i Pedro Ribeiro Rodrigues okupljeni u Trio Elogio nastupili su u četvrtak, 8. ožujka 2018. godine, u Bazilici Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Sat i pol vrhunskog koncerta klasične glazbe oduševio je brojne okupljene u Bazilici Majke Božje Bistričke, o čemu možda i najbolje govori završni višeminutni aplauz. Trio Elogio je na koncertu svirao Wolfganga Amadeusa Mozarta: Sonata br.8, K310 (obr. P. Çeku), Allegro maestoso, Andante cantabile con espressione i Presot; Consort Trio Miroslava Miletića: Appasionato, Allegro i Andante i Toccata; Tri slavenska plesa Antonína Dvořáka (obrada Darka Petrinjaka):  Allegro assai, op. 46, br. 7, Allegretto grazioso, op. 72, br 2 i Presto, op. 46, br. 8. Posebna gošća Tria u Mariji Bistrici bila je sopranistica Tanja Ruždjak, koja je na Muzičkoj akademiji u Zagrebi diplomirala 2012. godine u klasi prof. Martine Zadro, a magistrirala 2013. u klasi prof. Dunje Vejzović. Na ovom je koncertu zajedno sa Triom Elogiom izvela Sedam španjolskih narodnih pjesama Manuela de Falle, u obradi Darka Petrinjaka.

Koncert je pratilo više od 150 ljudi, što je za klasičnu glazbu zaista respektabilan broj. Među publikom je bio portugalski veleposlanik Nj/e Jorge Manuel da Silva Lopes, načelnik Marije Bistrice Josip Milički te rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević.

Trojica mlagih glazbenika školovana u majstorkom razredu profesora Darka Petrinjaka su 2008. godine, vođeni željom za sviranjem djela velikih kompozitorakoja nije moguće izvoditi na jednoj gitari, oformili Trio Elogio. Petrit Çeku, prozvan Pogorelićem gitare,  jedan je od ponajboljih gitarista današnjice te je usmjeren na koncertnu karijeru, dok su Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić posvećeni i pedagoškom radu, a Portugalac predaje i u Osnovnoj glazbenoj školi u Mariji Bistrici.

Koncert Tria Elogia u Mariji Bistirci organizirala je udruga Svesvir, kao dio koncertne sezone Bistričkog zvukolika. Od kraja veljače do sredine lipnja u Mariji Bistrici organizira se 10 koncerata klasične glazbe, a jedan će koncert biti održan i u Zagrebu. Pred nama su još koncerti Zagrebačkog gitarskog tria (22. ožujka u Bazilici Majke Božje Bistričke), nekih od najboljih natjecatelja Bistričkog zvukolika (4. travnja u Preporodnoj dvorani u Zagrebu), Dua Bedek Draušnik (3. svibnja u Bazilici Majke Božje Bistričke), Ide Gamulin (17. svibnja u Domu kulture u Mariji Bistrici), Varaždinskog komornog orkestra (11. lipnja u Bazilici Majke Božje Bistričke), Domagoja Paukovića (14. lipnja u Bazilici Majke Božje Bistričke) te dva koncerta ocjenjivačkog suda i jedan koncert najboljih natjecatelja petog izdanja međunarodnog natjecanja glazbenika solista i komornih sastava u klasičnoj glazbi, koje će u Mariji Bistrici biti održano od 3. do 6. svibnja.

Ulaz na sva događanja u sklopu Bistričkog zvukolika je besplatan, čime se želi široj javnosti osigurati veoma dostupan, a opet izvanredan kulturni događaj.