RECENZIJA: Punčke: “Valovi” – u novom sastavu u novu avanturu
16. ožujka 2018.
Boris Abramović (140 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Punčke: “Valovi” – u novom sastavu u novu avanturu

Otprilike dvije godine nakon svog drugog albuma “Ništa nije kako se čini“ Punčke su ponovo  diskografski aktivne i ovaj put nam predstavljaju svoj novi EP “Valovi“.

Ovaj vinkovački indie trio traje evo već više od deset godina i u ovome najnovijem poglavlju njihovoga rada došlo je i do određenih promjena u samome bendu. Naime, Punčke više nisu samo punčke nego je u bend došao i jedan fant, pa je tako uz Luciju Ivšić na gitari i Anja Tkalec na basu, sada i Goran Nježić na bubnjevima umjesto Ruby. Sama promjena nije pretjerano donijela promjenu u zvuku benda, ali precizniju ocjenu ćemo ipak moći dati nakon nekih live nastupa.

Na EP-u su četiri pjesme i mogli bismo ga podijeliti na A i B stranu, s tim da su na A strani dvije žestoke stvari dok je B strana ponešto smirujuća.

“…udišem zrak koji sve teži je
kao ples čije ne znam korake….
Više ne poznajem dio sebe koji me pokreće
i tlo pod nogama izmaklo se
i sada gubim se, rasipam se
što ja to postajem…“

“Ples“ koji otvara EP je žestoki noise s moćnim basom u podlozi u kojemu se preispituje vlastiti identitet, dok je naslovna “Valovi“ koja je s odličnim spotom i najavila ovaj EP jedna ljubavna pjesma odsvirana, a i ispričana na “repetitorski“ način.

“… preteško se oporavljam
ja sam na rubu da se utapam
cijela distorziram,
dok borim se sa valovima
tvog tijela!…“.

“Sjene“ su uvjetno rečeno ljubavna balada s turobnim stihom “… iskopat ću najgore iz sebe, izbaciti sve osjećaje, samo su sjene ostale od mene…“,  a “Roza i plavo“ koja zatvara EP priziva u sjećanje nikad prežaljene Vlaste Popić ne samo po vokalu nego i po cjelokupnoj atmosferi pjesme što je s moje strane svakako kompliment.

“… želim sanjati roza i plavo
pa makar mi je to možda posljednji put
bojim se, zaboravljam
tapkam u mraku kao i prije…“

Za glazbu su zaslužne kompletne Punčke, a Lucija je zaslužna za sve stihove i kako sama kaže to je najiskreniji i najdirektniji materijal koji je do sada napisala. Osobno nešto mi je draži žestoki dio EP-a, što ne znači da onaj drugi dio zaostaje, štoviše, ali svakako jedva čekam da Punčke ponovo pogledam uživo jer žestoke stvari su im tada još puno žešće i atraktivnije nego na albumima, a to bi se trebalo dogoditi vrlo brzo jer upravo je na redu zagrebačka promocija ploče, a sprema se i europska turnejica.

Odličnu produkciju albuma napravio je Mark Mrakovčić, a zanimljiv cover albuma i kompletan novi merch benda uradila je Ena Jurov.

Punčke izgleda ponovo čekaju dobri dani, a mi im svakako želimo puno uspjeha u predstavljanju ovoga izdanja, te se svakako nadamo u dogledno vrijeme i kompletnom LP albumu. EP se može naći na platformi Bandcamp, pa odite, poslušajte i podržite band.

Foto: Dunja Ercegović

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5