IZVJEŠĆE/FOTO: AkiTour2018 u Vintageu – Aki, ovo je za tebe!
17. ožujka 2018.
admin (58 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: AkiTour2018 u Vintageu – Aki, ovo je za tebe!

U petak, 16. ožujka se u Vintage Industrial Baru okupila šarolika ekipu kako bi odala počast Akiju, koncertnom fotografu koji je povezao regionalnu i francusku glazbenu scenu i ostavio snažan dojam na sve koji su ga poznavali.

Aleksandar Mujčinović, za prijatelje Aki, brutalno je ubijen s jedanaest uboda nožem krajem 2016. godine, ostavivši svoje mnogobrojno pleme u šoku. Brojni glazbenici su za njega sinoć imali samo riječi hvale te su se upravo radi toga i okupili u njegovu čast i organizirali AKITOUR 2018 na relaciji Ljubljana-Zagreb-Banja Luka. Kako priča ne bi stala samo na live koncertima, sav prihod od ulaznica ići će za izradu vinilne kompilacije ‘Aki’ koja će ovjekovječiti Akijev doprinos glazbenoj sceni Balkana.

Na koncertu u Vintageu su nastupili Red Five Point Star, ST!llness, Joke i Antenat, a s obzirom da nastup prvog benda nisam uspjela vidjeti i čuti, osvrt na koncerte započinjem prisjećanje na nastup ST!llnessa u Aquariusu prije nekih 7 godina. Izašli su na stage nakon fantastičnog nastupa Antenata i napravili još veći spektakl. Bio je uistinu užitak za promatrati tu energiju koju su imali. Jučerašnji nastup mi nije ostavio toliko snažan dojam da ću ga pamtiti godinama poslije, ali je publika i dalje svojim guzotresom jasno dala do znanja koliko voli njihovu glazbu. Nadam se da će im jučerašnje iskustvo biti dovoljno da vrate svoj mojo i postanu svjesni da postoji kritična masa žedna njihovog zvuka!

Akijev French connection Joke koji uskoro slavi 25 godina postojanja na sceni, sinoć je priredio kaos. Na stageu je u svakom trenutku bilo barem desetak ljudi, ne nužno članova ovog benda, koji su dizali ekipu na noge, silazili u publiku i skandirali Akijevo ime. Sami kažu da vole svirati ovdje više nego u Francuskoj – ljudi su opušteniji, plešu i kreću se i radi toga im je puno veći gušt. Akija su upoznali kad su nastupali na Kosovu i za njega kažu da im je best friend in Bosnia, te upravo zato i jesu ovdje sada i rade sve ovo njemu u čast.

Večer je zatvorio Antenat još jednim sjajnim nastupom – prepoznatljivi zvuk vrlo brzo se uvukao među publiku i savršeno zaokružio večer. Subing, Karavana, Izlet, sve se ispremiješalo i udružilo snage u kreiranju potpunog glazbenog doživljaja. Ovaj ansambl broji 9 članova i prošle godine je proslavio 20 godina postojanja i kombiniranja različitih žanrova, a uskoro bi trebali izdati i novi album, malo drugačijeg izričaja od prethodnih.

Foto: Filip Bušić