Mr. Lee & IvaneSky osvajaju Berlin s multimedijalnim projektom “Sailor”
29. ožujka 2018.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Mr. Lee & IvaneSky osvajaju Berlin s multimedijalnim projektom “Sailor”

Multimedijalni međunarodni umjetnički projekt “SAILOR, Materijalizirani zvuk grada”, autora Damira Martinovića – Mrleta i Ivanke Mazurkijević, ulazi u treću fazu svog razvoja koja će se odvijati u travnju u Berlinu.

Projekt kroz kreacije novih umjetničkih i znanstvenih izričaja uz sudjelovanje međunarodnih glazbenika, znanstvenika, likovnjaka i performera dokumentira vibraciju svakog grada u kojem se razvija, njegovu autentinčnu atmosferu i zvuk, oko koje se radi glazba u suradnji s glazbenicima iz svih uključenih gradova. “Sailor” (Mornar), kao simbolično ime projekta koje u sebi krije višedimenzionalnu umjetničko znanstvenu perspektivu, završit će u Rijeci kombinacijom svih sakupljenih materijala, a tom zvučnom valu, odnosno vibraciji, kombinacijom umjetnosti i znanosti, kreirat će se skulptura od morske vode.

Majstori glazbene inovacije i kreativnosti – Mr.Lee & Ivanesky tako nam predstavljaju još jedan projekt kojim pomiču granice multimedijalne umjetnosti te publici željnoj konzumacije progresivnih sadržaja nudi glazbenu poslasticu vrijednu divljenja.

A kako je nastajao projekt otkriva Damir Martinović Mrle: “S vrha Trsatske gradine snimio sam sveukupni zvuk grada Rijeke, sve ljude, njihove radnje, svu industriju, promet, gradsku vrevu. To je jednostavno frekvencija u kojoj grad svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične i sebi svojstvene znakove života. Slijedeća faza odnosno postupak jest jednostavnim riječnikom postaviti “zvučnik u more” kako bi ispumpao morsku vodu, pretvorio je u sitne kapljice koje bi pod utjecajem “zvuka grada” formirale oblik, novi prostor uzrokovan specifičnom frekvencijom. Uz identifikacijski zvuk nastala je i glazba kombinacijom elektronskih i klasičnih instrumenata, na istaknutijem mjestu unutar nje postavljen je specifičan način pjevanja. Tekstualno smo glazbu, cijeli projekt “zvuka grada” definirali simbolom “mornara”. Priča se sastoji o lutanju nesretnog mornara, no ne znajući, on je slobodan od svih okova koje nosi “utočište doma”. Priča je simbolično opisala slobodu kod onih ljudi koji su je najmanje svjesni, a mi ostali ih uzimamo kao primjer nedostižnog uzora. U ovom slučaju to je “Sailor” koji se nalazi u slobodnom eteru svuda oko nas, upravo njegovo utjelovljenje na određenom mjestu simbolizira njegovu potragu za identitetom. U prostoru koji je u neprestanom procesu mjene oblika, upravo zbog utjecaja zvuka, i “identitet” je konstantno pod promjenom. Uz taj oblik, taj “novonastali prostor” uzrokovan zvukom, nastajala bi glazbeno scenska djela koja bi nastavila “utjecati” na prostor.” , kaže Mrle.

Prva faza projekta nastala je u Rijeci 2016. godine, druga faza projekta odvijala se na Silbi 2017. u sklopu programa SEA Silba Environment Art dok treću fazu projekta kreiraju Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijević u Berlinu uz gostovanje nekoliko eminentnih međunarodnih glazbenika i stručnjaka za zvuk: Emmanuel Ferazz (trombon), Georg Fisher (saksofoni, klarinet, basklarinet, flauta), Leo Clemens (violina), Alessandro Domenico Rocco (elektronika, theremin, gitara), Max Richter (pila s gudalom, gitara), Leo Henry Koch (perkusije), Sanja Fišter (perkusije), Mario Fišter (ton majstor) i Natasha Kadin (theremin i produkcija).

Ova faza projekta provodi se u produkciji udruge Mavena i koprodukciji organizacije Mensch Raum Land, a sve uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao i nekoliko međunarodnih partnera.

Foto: Promo