#nedjeljnikomentar: Chvrches, Florence + The Machine, Prohibited, Snow Patrol, U pol’ 9 kod Sabe
15. travnja 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Chvrches, Florence + The Machine, Prohibited, Snow Patrol, U pol’ 9 kod Sabe

Vrijeme je za drugo izdanje rubrike #nedjeljnikomentar. Kao što je to bio slučaj protekle nedjelje tako i sada recenziramo tri strana i dva domaća singla koji su objavljeni u tekućem tjednu.

Chvrches – “Miracle” (Glassnote Records)

Škotski synth pop bend Chvrches s trećeg studijskog albuma “Love Is Dead”, kojeg očekujemo 25. svibnja, skinuo je još jedan singl, četvrti po redu, ovoga puta pod nazivom “Miracle”. Bend je to koji me sve više iznenađuje i nije tipično popovski ovog današnjeg vremena. Pjesmu otvaraju lijepe melodije i nježan glas pjevačice Lauren Mayberry da bi joj se pridružio njihov tipični synth zvuk. U refrenu već čujemo jednu himničnost koju prate simfonijski back vokali te sada jednu drugu, uz začine vokalnih efekata, energičnu Lauren. A ritam me podsjeća na Imagine Dragonse, za koje baš i nemam neko posebno mišljenje i ne znam zašto sam ih sada usporedio s Chvrches kad je mišljenje kod ovih apsolutno suprotno. Kao što i sama pjesma kaže, Chvrches ne traže čudo u svojim pjesmama, nisu otkrili nešto novo, ali atmosfera koju ispostavljaju je vrlo zanimljiva. Ova pjesma je glazbeno iz jednog lijepog synth popa prerasla u post electro/pop i zagolicala maštu pred novi album. Jedva čekam!

Ocjena: 4/5

Florence + the Machine – “Sky Full Of Song” (Virgin EMI Records)

I došao je trenutak koji su mnogi nestrpljivo čekali, nova glazba Florence + the Machine i novi album najavljen singlom “Sky Full Of Song” koji je objavljen ovog tjedna zajedno s videospotom. Specifičan vokal Florence Welch je i ovdje u fokusu, odnosno dominira većim dijelom pjesme. U nekim trenucima je to i a capella pjesma, a i glazba je dosta minimalistička. Florence pjeva o ljubavi, kako onoj ljudskoj, tako i glazbenoj, pogotovo iz razloga što i sama nastupe pred publikom doživljava kao nešto posebno, kao da lebdi nebom. Glazba je svakako dobra i za liječenje rana koje je i sama Florence imala, ali ovom pjesmom i postavlja pitanje – treba li odustati od svega i potonuti ili prihvatiti bol i ovakav način života te nastaviti dalje. Dosta emotivan i dubok tekst zbog čega vjerujem da su se i odlučili na što manje glazbe kako ne bi odvukla fokus s onog bitnog. A s obzirom da je meni u pjesmi glazba nešto što prvo slušam, shodno tome sam očekivao bogatiji pristup sukladno starijim uracima, ali generalno nemam zamjerki i radujem se novom albumu za kojeg kažu da će biti objavljen u drugom dijelu 2018. godine.

Ocjena: 4.5/5

Prohibited feat. Nika Turković – “Show You Love” (Aquarius Records)

Sjećam se mojeg prvog susreta s projektom Prohibited. To je bila suradnja sa Zsa Zsa u pjesmi “Be Mine” koja je odlično zvučala u radijskom eteru, inspirirana svjetskim zvukom. Sada je ovaj elektronički dvojac predstavio novu suradnju, također sa ženskim vokalom, ovoga puta s Nikom Turković koju se neki sjećaju s dječje Eurovizije 2004. godine gdje je predstavljala Hrvatsku. Nika je sada odrasla, ušla je u 22. godinu života i mogu reći da mi bolje zvuči od Zsa Zsa u “Be Mine”. Ima vokal koji paše uz produkciju ovakvog tipa i producenti ga nisu previše dirali, dodali su malo reverba i u dropu iscjekali dio “I could show you love you’d never feel” te scratchali onako kako danas to rade svjetski producenti. I tu sada leži problem, volio bih da je više inovativnosti i što manje kopiranja svjetske produkcije. Jasno je da to prolazi u radijskim eterima jer nas podsjeća na nešto što čujemo u današnjoj šumi svjetskih EDM hitova. Ne rade to samo Prohibited, nego i mnogi drugi hrvatski producenti koji se bave elektroničkom glazbom. Više svojeg identiteta treba staviti u pjesmu i mislim da bi rezultat trebao biti puno bolji. Ovako to samo simpatično zvuči, lijepo je čuti pjesmu na radiju, ali ništa više. Bit će zaboravljena kroz mjesec do dva. No, podržavam ono što rade Prohibited, odnosno Lovro Kolar i Vedran Vujec, a Niki Turković (Nika Syva) želim još više angažmana u pop zvuku jer ovo je vokal kojeg bih htio češće čuti. Posjetite njezin YouTube kanal!

Ocjena: 3/5

Snow Patrol – “Life On Earth” (Polydor)

I Snow Patrol se pripremaju za objavu novog studijskog albuma, “Wildness”, koji izlazi 25. svibnja i to je prva ploča u sedam godina. Ovo će biti dobra glazbena godina, izgleda. Bend kojeg smo imali prilike gledati i slušati prije grupe U2 na Maksimiru 2009. godine s vremenom je postao headliner. S novom pjesmom su otišli u svemir, ali samo u spotu. U pjesmi čujemo više glazbenih ugođaja, od uvodnog Oasis stila, preko double trackinga Garyja Lightbodyja, do zaista lijepe rock balade u koju se kasnije priključuju i gudački instrumenti te daju jedan poseban pečat. Ponovno u tekstu spominju riječ “wildness” koja je i u nazivu albuma i lead singla. “Shouldn’t need to be so fucking hard. This is life on Earth, it’s just life on Earth. It doesn’t need to be the end of you, or me. This is life on Earth, it’s just life on Earth”, riječi su koje se ponavljaju u refrenu pjesme. O nama ovisi kakav je i kakav će biti život na Zemlji, pa tako i o nama ovisi kakav će biti odnos između nas i njih, njega i nje ili mene i nje. Lijepa poruka, melodična pjesma koja bi trebala osvojiti i radijske postaje. Baš me zanima kakav će biti album.

Ocjena: 4.2/5

U pol’ 9 kod Sabe – “Želim robota” (Aquarius Records)

Šećer na kraju rubrike #nedjeljnikomentar, barem što se tiče ove nedjelje, bend U pol’ 9 kod Sabe kojeg se pred svaki novi susret sve više radujem. Iako ovaj dream pop/rock zvuči puno bolje uživo, što je svakako dobra stvar da ono što snimiš u studiju još bolje prezentiraš ispred publike, studijske snimke su iznimno zanimljive. Takva je situacija i kod novog singla “Želim robota” koji je objavljen ovoga tjedna, a iza kojeg stoji kreativni mastermind benda Ana Opalić (glazba i tekst), dok aranžman potpisuju svi članovi Saba. Okosnica i ove pjesme je lijepi sanjivi synth s delay/echo efektom (Ana O.) koji s vintage gitarom stvara zarazni zvuk kojeg ćete htjeti poslušati iznova i iznova. Pjesma ima i određeni psihodelični ugođaj koji se lijepo stopio sa zaigranim tekstom i vokalom Martine Zvonić – “želim robota da za mene šuti jer ja sve što kažem ne valja/jer ja se čudno osjećam…da sam barem hrabra, a ja stalno se bojim i zato ne postojim”. Pjesmu sam nedavno čuo uživo u Tvornici kulture i baš je cijelo društvo oko mene vrlo lijepo reagiralo. To je taj bend koji ti izmami osmijeh na lice nakon svake pjesme. Bravo!

Ocjena: 4.5/5