IZVJEŠĆE/FOTO: Zatavaranje ZEZ festivala nije moglo biti bolje – nedjelja uz opušteni zvuk Erica Chenauxa
23. travnja 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Zatavaranje ZEZ festivala nije moglo biti bolje – nedjelja uz opušteni zvuk Erica Chenauxa

ZEZ festival koji je i ove godine privukao mnoštvo publike u zagrebački KSET, prije svega mlade i studente, završen je u nedjelju, 22. travnja koncertom kanadskog kantautora Erica Chenauxa. 

Završetak ZEZ festivala nije mogao biti bolji.  Iako se Eric Chenaux bazira na folk/bluesu, njegov nastup je bio nešto doista posebno. Zamislite folk i blues uz sanjivi zvuk gitare s wah wah i drugim efektima, a korištenje loopera je dalo jednu puninu svakoj izvedbi zbog čega se činilo kao da je bend na pozornici. Kako kaže ona pjesma Beatlesa – “While My Guitar Gently Weeps”. Gitara je doista nježno puštala suzu, ali onu radosnicu jer je bio pravi užitak slušati nešto ovakvo na ZEZ festivalu. Doduše, ovaj festival se bazira na eksperimentiranju zvuka, a Chenaux u svojoj glazbi upravo ima to nešto eksperimentalno zbog kojeg ćete se opustiti i uživati u njegovoj interpretaciji. Doslovno sam vidio jednu djevojku kako je naslonila lice na separe i slušala tak predivan zvuk ovog kantautora. Studenti doista znaju uživati, pogotovo u glazbi koja je iskrena i ne mora nužno biti punk, rock ili metal, kako znaju studente obično vezati uz te žanrove. Ili, ne daj Bože, “onu glazbu”.

Ono što je još bilo lijepo za vidjeti, studenti su ponovno genijalno odradili ogroman posao organizacije i praćenja svih aktivnosti ZEZ festivala. Nisu tu samo u pitanju koncerti, nego i izložbe, predavanja i radionice te je doslovno KSET u sedam dana bio meka za istraživanje i eksperimentiranje zvuka, traženja unutarnjeg sebe kroz melodiju.

Nadam se da će sljedeće godine odaziv biti još veći jer su to ovi ljudi i zaslužili. Ja znam gdje ću biti za godinu dana!

Medijski pokrovitelj ZEZ festivala je bio i Music Box.

Foto: Nikola Knežević