#nedjeljnikomentar: Alice In Chains, Florence + The Machine, J Hud, Manic Street Preachers, Nina Romić
6. svibnja 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Alice In Chains, Florence + The Machine, J Hud, Manic Street Preachers, Nina Romić

Bio je ovo tjedan kada je objavljeno dosta iznimno kvalitetnih singlova pa je bilo teško izabrati one za novi #nedjeljni komentar. Ipak, nova petorka je tu!

Danas sam dosta dobro raspoložen za davanje dobrih ocjena, ali to nije razlog što se nešto slavi ove nedjelje, već zato što je ovo bio tjedan kvalitetne glazbe. Izdvajam sljedeće:

Alice In Chains  – “The One You Know” (AIC Entertainment)

Prva pjesma u pet godina legendarnog grunge sastava Alice In Chains. Nedostajali su nam, a osjeti se da su i oni sami sebi nedostajali, barem u diskografskom smislu jer je riječ o pjesmi koja podsjeća na najbolje doba ove grupe iz Seattlea. Čvrst zvuk, čvrsti gitarski riffovi, specifičan vokal i dvoglasje, sve su to zaštitni znakovi Alice In Chainsa, a koji su prisutni i u ovoj pjesmi. Psihodelični ritam, rasturajući gitarski solo na wah wah pedali i pjesma koja će se s oduševljenjem dočekati na ovogodišnjem INmusic festivalu na Jarunu. To je taj Alice In Chains i to je taj zvuk kojeg želimo još više slušati u moru nekvalitetnih rock bendova.

Ocjena: 5/5

Florence + The Machine – “Hunger” (Virgin EMI Records)

Novi singl s nadolazećeg novog studijskog albuma “High As Hope” popularnog engleskog indie/rock sastava Florence + The Machine. Prelijepi vokal Florence Welch i synth/gitarsko prebiranje lijepih nota otvaraju “Hunger” da bi pjesma ubrzo prerasla u novu himničnu atmosferu kakvu inače znaju stvoriti. Pjesma mi je konkretnija od uvodnog singla koji je i najavio album. Florence ponovno pjesma o ljubavi, ljepoti, odnosu. Mislim da bi pjesma i refren uskoro mogli osvojiti slušatelje i da će se iz petnih žila pjevati na koncertima. Na takvu sam se Florence zaljubio i ovo je još jedna highlight ovog glazbenog tjedna. Florence zna napisati odličan tekst i to je pokazala i ovdje – “we never found the answer but we knew one thing – we all have a hunger”

Ocjena: 4/5

Jennifer Hudson – “I’ll Fight” (Epic Records)

Jedan od najjačih svjetskih ženskih vokala svih vremena, po meni najbolji ženski vokal nove generacije, Jennifer Hudson ili J Hud, pomalo je zapostavljena u Hrvatskoj, ali i u svijetu, iako je već dobila razne nagrade pa i Oscara. Pjesmu je napisala Diane Warren za dokumentarac o američkoj vrhovnoj sutkinji Ruth Bader Ginsburg koja se godinama borila protiv spolne diskriminacije. Pjesma upravo zbog toga dobiva na težini, a vokalna interpretacija Jennifer Hudson i ovoga puta oduzima dah. Prava R&B pjesma modernog electro/pop ritma koju bi osim J Hud mogla jedino iznijeti Beyonce ili možda još dvije ili tri pjevačice. Snažan tekst, snažna poruka i vrhunska izvedba.

Ocjena: 4,5/5

Manic Street Preachers – “Hold Me Like A Heaven” (Sony Music Entertainment)

Manic Street Preachers, bend za kojeg neki kažu da je jedan od najboljih sastava britanskog otočja, objavio je nedavno novi studijski album “Resistance Is Futile”, a sada je skinut još jedan singl “Hold Me Like A Heaven”. Kritike oko albuma su podijeljene, neki o njemu govore kao još jednim vrlo dobrim materijalom ovih Velšana, dok drugi smatraju da bend ide u krivom smjeru. Kada govorimo o novom singlu u pitanju je odlična rock produkcija s tekstom kakav Manicsi uvijek imaju, s dozom provokativnosti. Uvijek su držali tu konstantu kvalitetnog rock benda i bez obzira što su najplodnije godine iza njih, uvijek se znaju naći na top listama i uvijek su među nekim od najdražih bendova istinskih ljubitelja rock zvuka koji stiže s britanskog otočja.

Ocjena: 4/5

Nina Romić – Sloboda (Aquarius Records)

Nina Romić je i dalje jedna od najboljih predstavnica regionalne kantautorske scene, a novim albumom, koji je neki dan predstavljen, mogla bi podići letvicu još više. U novom singlu “Sloboda” osjeti se njezin uvijek prisutan folk utjecaj, a country ritam i lijepe melodije na puhačkim instrumentima, gitari i klavijaturama daju pravi ljetni i veseli ugođaj. Za slušati na balkonu uz ispijanje najdraže kave ili čaše vina, dok u pozadini čuješ zvukove prirode i najdraži zvuk – glazbu Nine Romić, dok “vjetar svira među rebrima”. Jedva smo dočekali njezin diskografski povratak. Očekivali smo određenu kvalitetu, a dobili još više. Osvaja na prvo slušanje, kako glazbom, tako i glasom. Jako lijepo i njezin najbolji uradak do sada, ne pjesma kao jedan dio, nego album kao cjelina.

Ocjena: 5/5