IZVJEŠĆE/FOTO: Lovci na vukove i četvorka iz podzemlja proslavili 20. rođendan kultne Močvare
13. svibnja 2019.
Music Box (10949 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Lovci na vukove i četvorka iz podzemlja proslavili 20. rođendan kultne Močvare

Večer u Močvari započinje mladim trojcem Wolver koji je nastao prije svega tri godine, a nastupi u Saxu i sinoć u Močvari prvi su im nastupi izvan granica Švedske. Sve je to bio uvod za sjajni nastup i povratak The Underground Youtha u Zagreb.

Energični trojac koji u svojoj glazbi kombinira stilove Queens of the Stone Agea, Queena i Musea svakako oduševljava publiku svojim scenskim nastupom. Svoju sceničnost i utjecaj pop-punk barok žanra mogu zahvaliti bendu Panic at the Disco koji je također poznat po kazališnom stilu odijevanja, ali i dramatičnosti na sceni. Uz oluju koja se spremala vani, Močvara poprima poseban ugođaj koji Wolver upotpunjuje svojim pomalo spooky horor zvukovima koji nalikuju Timu Burtonu. No, oni su naposljetku umotani u agresivni fuzzy zvuk koji poziva publiku na hopsanje. Wolver svoj prvi album predstavlja hitovima “Mad Man” i dosad neobjavljenom pjesmom “My Wife, The Witch” te svojom prštavom i stvarno neočekivanom energijom zaista postavljaju dobru uvertiru nastavku večeri.

Nakon pola sata stanke, na pozornicu po 4. put stiže već uigrani manchesterski The Undergound Youth. Vjerna publika koja se skupila u ugodnom broju taman da svako ima prostora oko sebe za intimno plesanje, s oduševljenjem prihvaća dolazak na scenu.

Bend svoje distopijske tonove koji neodoljivo podsjećaju na kombinaciju Joy Divisiona, Depeche Modea i mrvicom Editorsa hladno, ali konkretno servira zagrebačkoj publici. Iako je prošli koncert bio prije malo više od godinu dana, publika koja žeđa za mračnijim i opskurnijim glazbenim melodijama dobiva ono po što je i došla. Svoj imidž bend i dalje održava neobičnim načinom sviranja slatke i mistične Olye Dyer, dok Craigov look i ovog puta upotpunjuje tamni make up na očima.

Nakon svega sat vremena bend prestaje sa svirkom te se nakon poziva publike vraća na stage gdje izvodi svoj poznati izlet u publiku. Publika se rastapa dok sluša agresivno moćne post-punk riffove i ne dobiva jedan nego čak dva bisa, a koncert završava nakon sat vremena i 20 minuta. Podosta kratko bivanje na pozornici kompenzirano je dobrim, glasnim i kvalitetnim zvukom i osvjetljenjem koje je hranilo hladnoću benda.

Bez pretjeranog obraćanja publici, iako s dobrom kemijom članova na pozornici, The Undergorund Youth profesionalno odrađuje svoj 4. koncert u Zagrebu. Uz izvođenje najpoznatijih pjesama, četvorka i dalje pruža istu silinu i agresivnost svojoj najvjernijoj publici. Iako bi neki The Underground Youth nazvali pomalo neinventivnim bendom, broj njihovih mračnih obožavatelja samo raste. Za njihovim shoegazing stilom koji oslikava engleski alternativni rock nastao krajem osamdesetih vapi mlada populacija željna čistog retro punk zvuka koji dokida sterilnost.

Piše: Ela Pazdrijan

Foto: Karla Matulina