IZVJEŠĆE: Uz Femija Kutija na kraju dana svi smo mi – “One People One World”!
11. svibnja 2018.
admin (58 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Uz Femija Kutija na kraju dana svi smo mi – “One People One World”!

U pratnji “Pozitivnih sila”, Femi Kuti je 9. svibnja oduševio zagrebački klub Boogaloo svojom energijom i rasplesanim afričkim beatovima, dok mu je podršku odradio također plesni kolektiv, Brain Holidays.

Femi Kuti, sin velikog Fele Kutija koji je afrobeat predstavio svijetu, sa svojim bendom Positive Force još jednom je potvrdio kako je u stanju hodati u njegovim cipelama. Među brojnim članovima ovog veselog sastava nalazi se i Beograđanin Igor Vince, s čijom svitom sam imala čast provesti koncert – braća s druge strane Dunava došla su u pozamašnom broju i valja u tom smislu istaknuti da se upravo zahvaljujući njihovoj inicijativi, ovaj koncert i dogodio.

Femi je tijekom cijelog koncerta letio po pozornici, s jedne strane na drugu, malo pjevajući, malo mijenjajući instrumente koje svira. Naime, kao i Fela, i on je talentirani multiinstrumentalist koji je sve prisutne na momente ostavio bez daha.

Svoju karijeru započeo je 1995. godine albumom Femi Kuti koji je objavljen od strane kultnog Motowna. Dosada je objavio sedam albuma, među kojima se najviše ističe Africa for Africa, za koji je bio i nominiran za Grammyja u kategoriji Best World Music 2012. godine.

Ovaj neumoljivi aktivist, svojim posljednjim albumom One People One World nastavlja širiti pozitivnu energiju i jačati pozitivan stav prema svijetu i nužnim promjenama. Cijela obitelj Kuti protkana je borbom za bolje sutra i vjerom u napredak u pravom smjeru, čemu Femi iznova daje značaj i definiciju svakim rasplesanim taktom.

No jedna nota, koliko god da sam ju se trudila zanemariti, ostaje prisutna – ovim nastupom i cjelokupnim angažmanom, Femi želi skrenuti pozornost na Afriku i probleme s kojima se suočava na dnevnoj bazi. Koliko je ekipa prisutna ove večeri u Boogaloou bila svjesna toga – ostaje upitno, ali zaista bih voljela vjerovati da su uz twerkanje, uspjeli čuti i osjetiti poruku ovog koncerta sažetu u naslovu najnovijeg albuma, jer na kraju dana svi smo mi – One People One World.

Foto: Ksenija Lu Zafirović