#nedjeljnikomentar: Filip Fantoni, Jennifer Lopez, Jessica, Pharell, Vanillaz
20. svibnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Filip Fantoni, Jennifer Lopez, Jessica, Pharell, Vanillaz

Izgleda da je ovo tjedan latino, mexico, caribbean ritmova jer nekoliko singlova koje sam čuo sadrže takve glazbene stilove. Osjeti se da se približava ljeto. 

U ovonedjeljnom komentaru izdvajam tri domaća i dva strana izdanja, koja su na neki način obilježila tjedan, a jesu li to učinili na dobar ili loš način pročitajte u nastavku.

Filip Fantoni – “Mexico” (Aquarius Records)

Novi singl zagrebačko glazbenika, “Mexico”, nema apsolutno nikakve veze s nazivom, odnosno u glazbenom smislu, da ne bi sada očekivali nekakav tex-mex utjecaj. Pjesma samo govori o tome kako bi, autor pjesme, susjedu rado odveo u Meksiko, na sunčane plaže gdje bi ispijali tekile. Nije neko veliko glazbeno otkriće u pitanju, ali je Filip Fantoni napravio solidnu simpatičnu pjesmu koja bi mogla nekome i ući u uho. Meni nije. Standardna pjesma srednjostrujaške glazbe, no autor će se morati još više potruditi kako bi se uzdigao iznad mora ovakvih sličnih bendova i glazbenika. Ovako zvuči samo kao kombinacija Vatre i Pavela.

Ocjena: 2.8/5

Jennifer Lopez – “Dinero” ft. DJ Khaled, Cardi B (Epic Records)

Jedna od najatraktivnijih svjetskih pop pjevačica već davno nas je osjetila svojim bokovima, više nego vokalnim mogućnostima, ali i latino ritmom koji je tada harao top listama. Kako joj karijera sve više odmiče, tako je sve manje glazbeno zanimljiva, a sada u svojoj 48. godini predstavlja pjesmu “Dinero” s DJ Khaledom i Cardi B. No, nije ona još za baciti, kako bi se to kolokvijalno reklo. Singl ima latino glazbenu podlogu i touch moderne produkcije, kojem uopće nije trebala ni Cardi i Khaled. Doista nepotrebno. J Lo pjeva o tome kako voli novac i samo novac. Tko priznaje, pola mu se prašta. Mogla bi ona opet razgibati naše bokove, a u krajnjem slučaju pjesmu ćemo slušati u shopping i fitness centrima.

Ocjena: 3,3/5

Jessica – “Dobar je osjećaj” (Dallas Records)

Najavljuju je kao novu glazbenu nadu i već smo čuli nekoliko pjesama iz njezinih glasnica, no najnoviji singl “Dobar je osjećaj” će izgleda biti onaj ključan za razvoj situacije na onaj dobar način. Pjesma već sada ima više od 150 tisuća pregleda na YouTube-u, iako je objavljena prije nešto manje od tjedana dana. Djevojka ima nešto jako simpatično u sebi, prije svega vokalno, a onda mislimo i na vanjsku ljepotu kojom je već osvojila simpatije publike. U pitanju je pjesma s kojom će se predstaviti po prvi put na CMC festivalu u Vodicama. Lijep akustični uvod u pjesmu daje naslutiti da slijedi nešto dosta dobro. Do refrena već osjetimo da se akustici i vokalu priključuje moderni pop zvuk, koji doduše ne preuzima inicijativu, što je možda i dobro u cijeloj priči. Netko bi otišao skroz na elektroniku, no Srđan Sekulović Skansi, autor glazbe, teksta i aranžmana, ovoga puta nije pretjerao. Dosta dobro zvuči pjesma u cjelini i razumijem zašto je zarazila publiku. Simpatično!

Ocjena: 4/5

Pharrell Williams x Camila Cabello – “Sangria Wine” (Columbia Records)

Oni koji nisu kao ja bili na maturalcu u smjeru Praga, nego Španjolske imali su prilike isprobati originalnu Sangriju. Sada dolazi u obliku pjesme u izvedbi Pharella i slatkice Camile Cabello. Ona pjeva na španjolskom i engleskom, dok Pharell ispostavlja svoj polu hip-hop, polu pop vokal na krilima španjolskoj/karipskom ritma i reggae atmosfere. Pravo zavodljiva pjesma kojoj se pridružuje i puhačka artiljerija te daje određeni meksički štih. Ako netko zna sve upakirati da ne zvuči prešareno, onda je to Pharrell, koji je oduvijek bio pravi hitmejker. Višestruki su dokazi za to, a ovo je još jedan kojeg prilažemo u njegov dosje. I konačno nešto što mi se svidjelo od Camile.

Ocjena: 4.5/5

Vanillaz – “Remember” feat. Haight Ashbury (Casual Jam Records/Menart)

Nedavno je stigla vijest kako će biti prvi domaći act koji će nastupiti na glavnoj pozornici Ultra Europe festivala u Splitu. A u savršenom tajmingu stigla je nova pjesma, nasljednica jako dobrog uratka, remixa pjesme “Sulans of Swing” grupe Dire Straits. “Remember” je očigledno ljetna pjesma koja osim fluidne electro/pop/EDM produkcije sadrži violine, koje me podsjećaju na grupu Clean Bandit, a koje daju lijepi pečat na refrenu ili dropu, kako god nazvao to. Nije nešto najkvalitetnije što sam čuo od domaće elektroničke produkcije, ali sam dosta zadovoljan. Vrlo lijepo zvuči i bit će dobro za zagrijavanje na main stageu Ultre pred nastup većih dječaka.

Ocjena: 3.5/5