Siniša Tamamović uoči Flyaway festivala: “Trenutno je techno nekako dostigao svoj vrhunac”
14. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2263 Članci)
Podijeli

Siniša Tamamović uoči Flyaway festivala: “Trenutno je techno nekako dostigao svoj vrhunac”

Po prvi put će u prostoru dvorca Erdödy u Kerestincu kod Svete Nedelje biti održan Flyaway festival elektroničke glazbe na kojem će nastupiti mnoštvo domaćih i stranih DJ-a.

Festival će biti održan u subotu, 16. lipnja, a jedno od zanimljivih imena je Siniša Tamamović, vrhunski techno DJ iz Banje Luke u Bosni i Hercegovini koji već ima impozantnu inozemnu karijeru. Uspio je izdvojiti svoje slobodno vrijeme i za Music Box.

Kako komentiraš kada čuješ da će Hrvatska dobiti još jedan festival elektroničke glazbe i to jedinstven poput Flyawaya?

To je stvarno odlično, još jedan ljetni festival na ovako savršenoj lokaciji, baš se radujem druženju i da vidim kako će sve to izgledati!

Kada usporedimo sve te silne festivale, filtriraš li ih nekako po vrsti glazbe, odnosno kako gledaš na EDM festivale za koje mnogi kažu da su zatrovali današnju elektroničku scenu, ne samo festivali nego i EDM glazba općenito?

Iskreno i ne razmišljam puno o njima 🙂 Meni osobno ne smetaju, samo da su dovoljno odvojeni i da se ne miksaju s festivalima koji su povezani s našom scenom. Generalno samo jednom sam bio na takvom događaju i ne planiram više 🙂

Već se dugi niz godina baviš elektroničkom glazbom, obišao si puno festivala, poput Exita, ali i ludo Kazantipa u Ukrajini. Čuo sam da su ti to bila i najbolja mjesta za puštanje glazbe?

Stvarno ima dosta posebnih festivala na kojima sam radio, teško je imenovati par njih jer svaki festival ima neku svoju priču, zavisno od lokacije i kompletnog koncepta. Kazantip je imao poseban karakter i zanimljiv svakako, ne mogu reći da su to bila najolja mjesta gdje sam nastupao ali definitivno su ostavila posebna sjećanja i odličan provod.

Uz tebe su uvijek vezani i vrhunski labeli, kakva je sada situacija po tom pitanju, koliko je u guranju jednog producenta elektroničke glazbe važan label, za razliku recimo od rock glazbe koja se danas mahom objavljuje, barem na našem području, DIY sistemom?

Moj način da dođem do internacionalne karijere u to vrijeme i odnosno jedini da bi uspio prezentirati ime izvan naših granica su bila izdanja za veće izdavačke kuće i uspjeh koji sam postigao s njima. I dan danas nakon mnogobrojnih izdanja meni je jako bitno da prezentiram muziku i da ih plasiram na što veće labele i na taj način prezentiram svoj zvuk koji se svakako mijenja tijekom godina pa samim tim i labeli za koje izdajem. Neka od mojih zadnjih izdanja su plasirana na Tronic, Second State, Elevate…

Kakva je ova godina po pitanju nove mjuze, vjerujem da stalno radiš na nečemu? Prije nekoliko dana si izbacio nešto novo, ako sam dobro primijetio?

Da, baš dosta vremena provodim u studiju i trudim se da ostvarim neki novi zvuk koji će i dalje zadržati moj potpis i ostati prepoznatljiv, a samim tim će donijeti nešto novo na sceni. Da, prije par dana mi je izašla traka ‘ Flashback’ za Christian Smithov label Tronic, a trenutno završavam seriju novih traka pa ćemo vidjeti na kojem labelu će najbolje odgovarati.

Čini mi se da je danas techno glazba zaista cijenjena u svijetu elektroničke glazbe, razni festivali imaju zasebne programe gdje nastupaju samo techno DJ-i i producenti, a puno toga ima i po klubovima, velikim i malim. Je li ikada bila upitna opstojnost techna?

Trenutno techno nekako je dostigao svoj vrhunac, a zbog toga je doživio i veliko komercijaliziranje samog pravca i scene. Tako da se tu dosta toga promijenilo, u samim nastupima, chartovima i zvuku. Osobno sam mogao prilagoditi set od nekog blažeg underground zvuka do techna u nekoj mojoj viziji techno muzike pa i nisam nailazio na probleme. Naravno, postojalo je vrijeme gdje smo se svi mi borili za opstanak underground scene i vidim da dosta klubova i dalje pokušava zadržati taj old school karakter partijanja.

Kakva je po tebi naša regija po pitanju techno glazbe? Imaš li nekih favorita, možda i idola?

Dosta puta sam nastupao u Hrvatskoj i većinu nastupa sam imao odličan feedback i vibe, od Istre i Dalmacije do Zagreba, bilo je tu predobrih partyja. Zadnjih par godina i u Hrvatskoj je scena dosta oživjela, tako da mislim da imate solidnu techno scenu. Što se tiče idola, nisam taj tip da idoliziram artiste ali dosta dobre muzike u zadnje vrijeme dolazi iz Hrvatske i drago mi je da se pojavljuju neka nova imena i šire van regije. Evo primjer je DJ Jock iz Hrvatske koji trenutno plasira fin techno na strano tržište.

Osim što stvaraš glazbu, vjerujem da dosta toga i poslušaš, što ti se u zadnje vrijeme dopalo, što voliš čuti u svojim slušalicama?

U studiju pretežno se sluša elektronika, dosta demosa za labele, muzika za nastupe, promosi itd. U slobodno vrijeme trudim se osvježiti s nekim drugim pravcima, tako da se često uhvatim u nekim Acid Jazz trakama, često odem i na neki koncert i volim poslušati live nastupe, dobre vokaliste itd.

I što nam pripremaš za Flyaway festival?

Nisam nikada pripremao set, uvijek imam velik spektar pjesama od svoje produkcije i od drugih producenata tako da sâm vibe festivala i ljudi će biti moja vodilja seta. Nekada odem u mračniju i tvrđu stranu sa setom, nekad u vožnju s veselijim basovima ali uglavnom to zavisi od ambijenta, raspoloženja i same publike, koju se trudim ispitati miksajući i ubaciti u moj muzički trip…