IZVJEŠĆE/FOTO: Počeo novi Exposure! Novih 8 pozornica, bogatiji program i neizostavna kiša!
16. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Počeo novi Exposure! Novih 8 pozornica, bogatiji program i neizostavna kiša!

Exposure Music Festival u Velikoj Gorici  je jedan od onih projekata koje više obožavaju stranci nego mi. Svake godine ugoste glazbenike iz cijele Europe, pa i izvan nje koji sa sobom vode i svoje poznanike i prijatelje, te su oduševljeni rančom Kurilovec, organizacijom i prelijepom Hrvatskom.Još samo da i mi to skužimo i onda smo na konju. 

Uvod s razlogom, kao i veselje što imam prigodu biti na još jednom izdanju ovog predivnog festivala i družiti se s predivnim ljudima kojima se treba nakloniti i čestitati. Ne iz razloga što je Music Box glavni medijski pokrovitelj festivala pa moramo pisati samo lijepe riječi, nego zato što se ovakav ambijent i ovakav festival zaista ne mogu vidjeti kod nas. Šteta što se festival održava u krivom gradu, možda i krivoj državi, jer bi u protivnom bio pravi hit. No i sada je hit i to među kantautorskom scenom, domaćom i svjetskom, koja se rado prijavljuje na natječaj za nastupanje na festivalu, dođe s gitarom u ruci i ode s osmijehom na licu. I gitarom.

Festival ove godine ima dosta prošireni program pa je tako sve počelo projekcijom filma “Još sam tu: Izgubljene godine Joaquina Phoenixa”, a potom je uslijedilo kruženje po 8 pozornica Exposurea. Za one koji ne znaju, koncepcija festivala je da se na 8 pozornica u isto vrijeme nalazi 8 kantautora, svaki od njih izvodi po jednu pjesmu te se cijeli program prebacuje na sljedeću pozornicu i tako u krug ukupno 5 puta. Prve večeri su nastupili Anita Šunjić iz Bosne i Hercegovine, Dave Mckendry iz Irske, James Walker iz Engleske, Anne Marie iz Srbije, ČudnoReĐe iz Hrvatske, Astor Lajka iz Srbije i Speaking Silences iz Njemačke. S nekima od njih smo razgovarali i o njima ćemo više pričati u sljedećim danima. Uglavnom, mnogi od njih su svirali i pjevali iznimno lijepu melankoličnu glazbu, stranci su svakako bili na zavidnom nivou, a među našim regionalnim imenima oduševili su Anita Šunjić, kojoj su neki prilazili nakon nastupa i čestitali na vrlo lijepom nastupu, te ČudnoReĐe čiji su koncerti uvijek posebni, pa je tako bio i ovaj. “Stevo Čokrlić” je postala njegova himna, a i nadam se da ću jednom u životu i sresti Stevu.

Kiša je prekinula nastupe kantautora na kraju trećeg kruga pa se program prebacio na drugi dio ranča gdje je nastupila Lika Kolorado. Kako je kiša stajala, tako je sve više ljudi pratilo njihov nastup, iako je ta brojka dosta mala s obzirom na jedinstvenost ovog festivala. Nadam se da će se to promijeniti večeras. Nakon Like Kolorado vratili su se kantautori i odsvirali preostale pjesme na jednom stageu, a sve je završilo after partyjem do kasnih noćnih sati.

Program drugog dana festivala je već počeo u jutarnjim satima, promoviran je film “Journey to Jah’ & ‘Marley’, u 15 sati je nastupio bend Alive, nakon toga kreće radionica Vunaonica, a od 17 i 30 koncerti Lilly Drumeve i Krasimira Purvanova iz Bugarske te Stuarta Nevillea iz Škotske. Festivalski dio programa počinje u 20 sati i 30 minuta kada u novom krugu nastupaju spomenuta Lilly, Mateja Škelja iz Hrvatske, Dan Zelisko iz Španjolske, Dominik Kukić iz Hrvatske, Sabina Vostner iz Slovenije, Coolio Jack iz Hrvatske, Doug Andrews iz Amerike i Graeme Mark iz Irske. Potom slijedi koncert grupe Nola od 23 sata i na kraju after party na kojem će glazbu birati Music Box DJ. Vidimo se na ranču Kurilove u Velikoj Gorici i ove subote.

Foto: Nikola Knežević