INTERVJU: Novi elektronički projekt! RICH-MOND – uspješna hrvatsko-slovenska veza!
21. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2803 Članci)
Podijeli

INTERVJU: Novi elektronički projekt! RICH-MOND – uspješna hrvatsko-slovenska veza!

U medijima se polako počeo spominjati glazbeni projekt RICH-MOND koji je nastao suradnjom i prijateljstvom između dva elektronička producenta i DJ-a, Yakke iz Hrvatske i DJ-a Robbieja iz Slovenije.

Uoči njihovog prvog singla koji će izaći ni manje ni više nego za veliku izdavačku kuću Universal Music, podružnica Hrvatska, razgovarali smo s Domagojem Jakićem Yakkom koji nam je predstavio i pojasnio ovu suradnju.

Što je RICH-MOND, zašto taj naziv i kako je došlo do ove slovensko-hrvatske veze?

RICH-MOND je novi glazbeni projekt koji radim s DJ Robbijem iz Slovenije, a ime je kombinacija engleskog i njemačkog, rich-bogat, mond-mjesec = bogat mjesec, ili  ‘pun mjesec’. Sve se piše velikom slovima, jer nam bolje i moćnije izgleda. Robijeva ideja koja se meni svidjela i brzo smo se složili da je to to! Do suradnje je došlo nakon što smo se upoznali na Facebooku, a poslije i u Zagrebu te porazgovarali o idejama koje su nam se vrtile po glavi.

Ovaj projekt je i spoj različitih generacija, tvoj kolega je već, ako se može reći veteran, a ti si u mladim godinama. Vjerujem da tu nema prepreka, da slično razmišljate, pa otuda i suradnja? Kakvi ste po pitanju glazbenih stilova, ima li tu razlike?

Godine su nebitne, kao što kažeš, slično razmišljanje i zajednička ideja je najbitnija što je na kraju rezultiralo singlom s kojim smo zadovoljni obojica. Širokog smo pogleda na glazbu, Robi je prije DJ-inga kojim se bavi dugi niz godina svirao u 2 benda, dan danas ažurira svoju glazbenu kolekciju svim žanrovima, a čak se i po pitanju housea dosta dobro slažemo. Ja pak na svojim gažama žanrovski ne idem dalje od housea, za razliku od njega. Tu je razlika.

Razlikuje li se glazbeno projekt od onoga na što smo navikli od tebe?

Projekt je s naglaskom na radio sound, znači mainstream za šire mase. Rano mi je govoriti u kojem sve smjeru to može ići, ali definitivno drugačije od mojih setova i produkcije iza pseudonima Yakka. Neka vam neka gruba referenca za naš zvuk budu Offenbach, Disclosure i slični projekti. U svakom slučaju vokalno, pjevno i ne previše komplicirano.

Kakvi su planovi, koji su vam ciljevi?

Planovi su za sad maksimalno ispromovirati prvi singl i nakon toga u jesen raditi na idućem. Već imamo neke ideje.

Uskoro stiže vaša prva pjesma, što nam možeš reći o njoj, već ste ju promovirali na radiju, a uskoro stiže i spot?

Tako je, „Touch The Night“ izlazi u petak 22. lipnja, a nešto poslije će ju popratiti i video spot. Singl potpisuje Universal Music Croatia i jako sam ponosan da su nas uzeli pod svoje okrilje. Pokazalo se za sad super, jer osim njih, podršku su već iskazale i mnoge druge Universal Music podružnice u drugim državama. Enter Zagreb nas je ugostio u studiju za svjetsku premijeru prošli tjedan te za kratki intervju u kojem smo otkrili neke osnovne informacije o nama i prvom singlu. Tko god je čuo pjesmu, pitao je „a tko to pjeva??“ i mislim da to potvrđuje kvalitetu vokala iza kojeg stoji Victoria Richard. Za glazbu koja je orijentirana na svijet, vokal mora biti native english inače je po meni promašaj uopće trošiti vrijeme i resurse na ganjanje nečeg velikog. Tekst pjesme mi je savršen kao i izvedba, instrumental je ljetna laganica i mislim da je sve skupa dobar rezultat.

Vidim da puno radiš, nedavno si objavio album, sada stiže već i potpuno nova pjesma. Kako sve stigneš?

Ove godine sam baš aktivan, objavio sam svoj prvi album, odradio nekoliko remixeva, nastupam svaki tjedan/vikend uz 3 rezidencije i pokrenuo s Robijem RICH-MOND projekt koji je zaokret za 180. Uz to, radim i svoj drugi posao grafičkog dizajna i ne znam ni sam kako stignem sve, ali iskreno osjećam da je malo too much. Valjda ću malo i odmoriti preko ljeta dok sam na obali.

Brojne nastupe si već odradio ove godine, a koji stižu i ovog ljeta. Gdje te se može gledati i slušati? Vidim da nekako ljetnim mjesecima vrtiš po Jadranu, spajaš ugodno s korisnim?

Rezident DJ sam BSH Events organizacije koja radi odlične partye po Zagrebu (Zagreb Sunset Sessions), a od ovog ljeta kreću i na more (Adria Sunset Sessions), rezident sam Hula Hula beach bara na Hvaru koji se super uklapa u moj album „After Beach“, jer upravo u Huli sviram after beach partyje. I rezident sam hvarskog Pink Champagne kluba gdje me možete naći svake srijede. Osim toga, bit će nastupa od Opatije do Dubrovnika, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kao što kažeš, ugodno s korisnim.

Kako si zadovoljan prijemom tvojeg debi albuma? Ono što je zanimljivo, hrvatska elektronička scena nije dugo imala studijsko albumsko izdanje.

Iznenadilo me da sam više dobio povratnih informacija od publike nego od DJ-a. Iskreno, nisam očekivao jer house publika nije baš mnogobrojna i nekako su uvijek DJ-i međusobno komentirali izdanja i davali osvrte. Da se razumijemo, meni je ovo super iznenađenje jer je cilj i bio doći do publike, a DJ-i ako zavrte, super! Komentari DJ-a koje sam dobio su uglavnom odlični pa eto, možda im se stvarno sviđa, možda mi samo podilaze hahaha. Sve u svemu, dosta sam zadovoljan. To je prvi hrvatski house album u zadnjih 19 godina. Smatram to bitnim doprinosom domaćoj house sceni. Ako sam ikog potaknuo da napravi nešto slično i duplo bolje, ja sretan.

Poznat si i po remix izdanjima poznatih hrvatskih komercijalnih hitova, hoćeš sada to staviti na stranu zbog RICH-MONDa?

Definitivno ću nastaviti remixirati domaće glazbenika s vremena na vrijeme, kad se pojavi ideja i pjesma koja mi se svidi. To su do sad bili sve remixevi glazbenika koje slušam dugo vremena i cijenim. Uzmimo za primjer Krankšvester koje pratim još dok su imali solo karijere kao demo reperi Sett i 3ki Still odvojeno. Sett mi je oduvijek bio genijalac. Pogodilo se da sam na prvo slušanje pjesme „Na koga misliš“ dobio ideju za remix i odmah ga zvao. Reakcije su na prvu bile „wtf, Krankšvester i house, kako, što, kad, gdje“, a na kraju su reakcije bile super, svira čak i na nekim radio postajama. Nije česta pojava za Krankšvester hahaha zbog eksplicitnog sadržaja naravno, kvaliteta je neupitna.

Razmišljate li što po pitanju albuma, kao u tvojem solo djelovanju ili za sada singl po singl?

Za sada idemo singl po singl bez žurbe, ali da to bude kako spada i svjetski. Ako se otvore vrata i pogodi vrijeme za objavu albuma, učinit ćemo to!

Hvala ti na razgovoru i sretno!

Hvala Music Box ekipi!

Foto: Ambrzo Molan