Krankšvester, TBF i Ian Pooley – zvijezde glazbenog programa Motovuna
9. srpnja 2018.
Music Box (11091 Članci)
Podijeli

Krankšvester, TBF i Ian Pooley – zvijezde glazbenog programa Motovuna

Jedinstveni srednjovjekovni ambijent motovunskog trga i ove se godine pretvara u glazbenu pozornicu. Provokativni Krankšvester i TBF počastit će nas razornom kritikom hrvatske zbilje. Duh glasovitih berlinskih klubova na brdo donose DJ-evi na čelu s planetarnom house zvijezdom Ianom Pooleyem.

Motovun Film Festival poznat je po tome da na njemu uživaju sva čula. Kao i uvijek, sve koji se zateknu na motovunskom brdu, nakon grijanja stolaca na projekcijama, očekuje atraktivan glazbeni program kojemu ove godine snažan pečat daje grad partner – Berlin. I ove godine, glazbena pozornica smještena je u neponovljivi ambijent glavnog motovunskog trga na kojem će se iz noći u noć izmjenjivati bendovi i DJ-evi.

Naravno, MFF u svakom izdanju daje dužnu pozornost najuzbudljivijim domaćim izvođačima. Tako će glazbeni program u utorak, 24. srpnja, otvoriti hip-hop senzacija, Krankšvester, koji je motovunskom festivalu već posvetio sočnu pjesmu. Osječki provokatori parodijom i satirom seciraju tipičnog posttranzicijskog Hrvata i donose razornu dijagnozu hrvatske zbilje. Autori singla Gaber, koji su mnogi prošle godine nazvali hitom, kažu kako ih seljaštvo na perverzan način nasmijava, ali svojom muzikom stvaraju tužan vic, pa se publika ima pravo smijati i plakati.

Dežurni i neumoljivi kritičari svih hrvatskih apsurda su i drugi domaći gosti. Splitsko stanje uma Motovunom će u petak, 27. srpnja, širiti The Beat Fleet, svima dragi kao TBF, koji su prije 14 godina imali najmasovniji koncert na MFF-u. Nakon gotovo 30 godina na sceni, odnedavno osvajaju radijski eter ne samo pjesmama već i vlastitom emisijom. Publici na brdu filmova isporučit će zajamčeno bogatu porciju originalne glazbe, stihova i doskočica te se na taj način sjajno uklopiti u duh festivala.

Kakav bi to program bio kad u njemu ne bi bilo techna, glazbenog žanra čija je europska prijestolnica upravo grad partner – Berlin. Odande u Motovun stiže Corin Arnold, svjedok kulturne ekspanzije njemačkog glavnoga grada u 90-ima te osnivač kultne i najdugovječnije berlinske glazbene večeri Dangerous Drums, između ostalog i u glasovitom klubu Tresor, o kojem je snimljen film iz ovogodišnjeg motovunskog programa. Drugi legendarni gost iz Berlina je Mark Reeder, rođeni Britanac koji se krajem 70-ih doselio u taj grad i udario temelje scene elektroničke glazbe. Mark, koji je i član žirija ovogodišnjeg festivala, kumovao je karijerama brojnih danas poznatih elektroničkih izvođača. Kao pripadnik berlinskih supkultura sudjelovao je i u stvaranju dokumentarca B-film: zvuk i strast Zapadnog Berlina 1979. – 1989., koji će također biti prikazan u Motovunu.

I, naposljetku, motovunskim trgom će na zatvaranju festivala, u subotu, 28. srpnja, zavladati plesna magija uz duh najboljih berlinskih klubova, koji će nam dočarati DJ Ian Pooley, jedan od najpoznatijih house producenata u svijetu. Veliku plesnu veselicu jamči više od dva desetljeća njegove plodonosne karijere te bezbrojna vlastita izdanja, kao i remixevi za izvođače poput Daft Punka, Deee-Lite i Carla Coxa. U pretvaranju Trga Andree Antica u golemi plesni podij pomoći će mu pionir ovdašnje scene Felver, jedan od najdugovječnijih domaćih DJ-eva te osnivač i sudionik popularnog Stereotipa i inih partija kojima je ostavio traga u posljednjih 25 godina.

Kada svemu navedenom dodamo svakonoćne zabave DJ-eva iz organizacijskog tima kod gradskih vrata, svakom putniku namjerniku u Motovun ne preostaje nego pripremiti plesne cipelice i uvježbavati korake za neke od najluđih zabava ovog ljeta.