Poznati laureati 65. Pulskog filmskog festivala – film “Mali” dobio Veliku Zlatnu Arenu
21. srpnja 2018.
Music Box (10094 Članci)
Podijeli

Poznati laureati 65. Pulskog filmskog festivala – film “Mali” dobio Veliku Zlatnu Arenu

Objavljeni su laureati 65. Pulskog filmskog festivala.  Prosudbu o nagradama javnosti su objavili žiriji suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA u sastavu:  Duško Dimitrovski, novinar i filmski kritičar, James Evans, filmski kritičar i povjesničar, Bruno Kragić, povjesničar filma, Sergey Lavrentiev, filmski kritičar, Dževdet Tuzlić, urednik programa za kulturu BHT Sarajevo te Ocjenjivački sud Hrvatskog programa u sastavu: producent Ivan Maloča, montažerka Sandra Botica Brešan, filmski kritičar Marijan Krivak, glumac Goran Grgić i redatelj Igor Bezinović.

Dodijeljene su nagrade ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – Fedeora. Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodjeljuje se filmu “Lada Kamenski”, redatelja Sara Hribar i Marko Šantić. Priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju dodjeljuje se filmu “Žaba”, redatelja Elmir Jukić.

Nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara – Oktavijan, dobio je film “Mali” redatelja Antonija Nuića s prosječnom ocjenom 3,63. Nagradu publike “Zlatna vrata Pule” dobio je film “Comic Sans” redatelja Nevija Marasovića s prosječnom ocjenom 4,92.

Dodijeljene su nagrade ocjenjivačkog suda hrvatskog natjecateljskog programa, pa je tako u hrvatskom programu,  manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, Zlatnu Arenu za najbolji film dobio film “Žaba” redatelja Elmira Jukića koji ima i  najbolju režiju, a Zlatna Arena za glumačko ostvarenje otišla je u ruke Maruši Majer za ulogu Mare u filmu “Ivan”  redatelja Janeza Burgera.

 

U kategoriji Hrvatski program – hrvatski film, dodijeljeno je nekoliko nagrada. Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je Sari Hribar za film “Lada Kamenski”, Zlatnu Arenu za oblikovanje zvuka dobio je Julije Zornik za film “Comic Sans”, nagradu za masku dobila je Sanja Rivić za “Egzorcizam” Dalibora Matanića, za vizualne efekte u filmu nagradu su dobili Tomislav Vujnović, Antonio Patljak, Siniša Mataić i Sandrin Požežanac za film “Osmi povjerenik” redatelja Ivana Salaja. Dodijeljena je i Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu koju je dobio Saša Budimir za film “Mali”, najbolju kostimografiju je odradila Morana Starčević za “Osmi povjerenik”, a isti film je imao i najbolju scenografiju koju je radila Ivana Škrabalo.

Zlatna Arena za glazbu dodijeljena je Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za isti film, dok je najbolju montažu imao Tomislav Pavlic u filmu “Comic Sans”. Predstavljeni su i dobitnici Zlatne Arene za kameru, a to su Radislav Jovanov Gonzo, Luka Matić i Dubravka Kurobasa za film “Duboki rezovi” redatelja Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića. Najbolju sporednu mušku ulogu imao je Borko Perić za ulogu Tonina u filmu “Osmi povjerenik”, dok je za glavnu mušku ulogu nagradu dobio Janko Popović Volarić za ulogu Alana u filmu “Comic Sans”. Ovaj film je dobitnik Zlatne Arene u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge koja je otišla u ruke Nataše Janjić za ulogu Marine, a najbolju glavnu žensku ulogu imala je Doris Šarić-Kukuljica za ulogu treće glumice u filmu “Lada Kamenski” redatelja Sare Hribar i Marka Šantića.

Zlatna Arena za scenarij dodijeljena je Sari Hribar za film “Lada Kamenski”, a Neviju Marasoviću za režiju za film “Comic Sans”. Veliku Zlatnu arenu dobio je film “Mali” za najbolji film ovogodišnjeg festivala. Redatelj Antonio Nuić dobio je i nagradu u iznosu 30 tisuća kuna, a producentskom timu filma dodijeljen je paket post-produkcijskih usluga za obradu i mastering slike i tona u vrijednosti 15 tisuća eura.