IZVJEŠĆE/FOTO: Jedan i jedan nisu dva, već Ferragosto JAM 11
5. kolovoza 2018.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Jedan i jedan nisu dva, već Ferragosto JAM 11

Posljednji festivalski dan Ferragosta obično je i najsretniji i najtužniji. S jedne strane vrhunac doživljaja je nemoguće ne prepoznati u zraku, dok s druge strane, znamo, sve što je lijepo, kratko traje.

Prvi dojam – puno parkiralište! Sretni smo kad je sve popunjeno, makar ne imali mjesta. Jeka prepoznatljivog glasa Zdenke Kovačiček iskamčila je polutrčeći korak prema Izštekanom stageu. Gotovo smo bili sigurni kako je rekord posjećenosti pozornice bio u petak, međutim razuvjerila nas je situacija koju smo zatekli. Nemoguće je bilo pronaći slobodno mjesto za sjesti tijekom koncerta Zdenke Kovačiček, katalizirane dvojicom svirača-animatora. Zdenka jasno razdvaja dvoranske koncerte od ljetnih festivala, ali njen veličanstveni šarm je neodoljiv bilo gdje. Onako kako je obrade svjetskih glazbenih standarda s naglaskom na, naravno, Janis Joplin, prigrlila sebi i u ovo popodne, tako su se oči razdragane publike zalijepile na simpatičnu i razigranu pjevačicu. Nismo joj dali da siđe, no program je morao nastaviti dalje.

Zdenka Kovačiček (Foto: Filip Bušić)

A što ako vam kažemo da je za vrijeme predstave Marina Ivanovića Stoke bilo još tješnje? E pa upravo tako i bješe. Stokina “Stara škola kreka” je, izgleda, pravi mamac za sve one željne svjedočanstava o preobraćenjima i uzdizanjima nad crnim rupama koje na svakom koraku prijete usisavanjem. Stoka je uvježbao i jedinstvene komunikacijske vještine. Nekome zanimljivo, ali nekome (čuli smo kasnije na terasama kafića) i ne.

Susretanje raznih poznatih lica i ugodni kasnopopodnevni razgovori krivac su da smo uspjeli zakasniti čak i na Sassjin nastup. Točnije, promaknule su nam prve četiri pjesme. Zato Sassjina nepatvorena pozitiva nema vremensku uvjetovanost. Ona je kvalitetna izvođačica i to nije potrebno posebno naglašavati. Pjesme s njenog posljednjeg albuma “No problemo” sjajno zvuče uživo, a prenesena poruka uvjerljivija je no ikad. Bacila je i par majica među, još uvijek, malobrojnu publiku. Čini nam se da je bila riječ o ženskim veličinama.

Stoka (Foto: Filip Bušić)

Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva, još jedna Gužva u 16-ercu. Najiskrenije smo ih se zaželjeli! Brojčana situacija u rupi je izgledala znatno bolje pa je i energija proključala kako priliči punk nastupima. Muto je otvorio srce u pauzama među pjesmama te se dotaknuo teme iseljavanja iz Slavonije, dok se Mengele zeznuo posudivši kapu papige neodgovornom pojedincu iz publike. Isti se moli da ju pošteno vrati.

Pips, Chips & Videoclips su dočekani ovacijama među svojim ljubiteljima. Sjajno utrenirana ekipa, pod ravnanjem Rippera, pokazala je umijeće muziciranja, ali i spontanost kada je to trebalo. Bilo je za očekivati buru emocija u izvedbama starih hitova, a nagrađeni smo i bisom s “Na putu prema dole”.

Pips, Chips & Videoclips (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Organizatori jedanaestog izdanja Ferragosta, tog bezbrižnog slavlja glazbe, odlučili su ulogu protagonista prepustiti dečkima s vrućeg zagrebačkog asfalta, Tram 11. Kao i Bolesnu braću prethodne večeri, General Wooa i vidno inspiriranog Targeta pratio je (isti) bend. Po njihovom priznanju, koncert je nalikovao onome u Domu sportova 11. studenog prošle godine. Vjerujemo da su velikani hip-hopa zadovoljni prijemom u Slavoniji i da će im Ferragosto u jednom djeliću srca ostati vječno drag.

Povratnici Let 3 su takoreći reprizirali svoj glazbeno-scenski performans. Himnični refreni, ili pjesme koje su u cijelosti sastavljene od refrena, su i dalje jamac za odličnu interakciju s publikom. Scenski efekti su došli do svog maksimuma, a odnekud su se pojavili i veliki baloni, čije je skakutanje u jednom trenutku ometalo Prljine metafizičke iskaze. No najveće iznenađenje nisu isporučili ni bend ni publika, nego festival osobno. Piknik stage je odlučio postati Izštekani stage, i ugoditi “pravu” “Dramu”. Publika je minutu-dvije “na suho” skandirala refren “Oj dužine i širine…”, sve dok nije došla struja te štafetu predala bendu. Ferragosto ne bi bio Ferragosto bez ovakvih trenutaka.

Tram 11 (Foto: Filip Bušić)

Čast da zatvori ovogodišnji Piknik Stage Ferragosto Jama imao je dvojac iz Bad Copyja, šteta upravo zbog te riječi dvojac koju nekada nismo znali izreći kad su u pitanju ovi regionalni hip hop prvaci. Čini nam se da bez Skyja Bad Copy nije Bad Copy. Fali njegovo ludilo, fali njegova energija, fali njegovo “esi mi živ, esi mi dobar, daj šta će dame, daj šta će gospoda”. Nismo upućeni u situaciju zašto ne nastupa na našim pozornicama zajedno s Ajsom i Timbetom dok ga se, navodno, može vidjeti kao trojac na pozornicama u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini… Ali dobro, s obzirom da prošle godine zbog problema sa strujom nisu mogli nastupiti, ove godine su ih organizatori ponovno doveli i ispravili nepravdu. Lijepo za vidjeti i čuti u svakom slučaju, bez obzira na okrnjeni sastav. DobroJutro stage zatvorile su dvije dame, Babilonska i Sugar Lobby. Setovi su bili, jednom rječju, izvrsni, možda i jedni od najboljih na dosadašnjim izdanjima festivala. Od Sugar Lobby oprostili smo se u 6 ujutro – umorni, ali zadovoljni.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Što reći na kraju, a ne izvoditi repetitivne zaključke? ‘Aj’mo malo drukčije. Festivalska meka uz Orahovačko jezero jednostavno nije namijenjena ljubiteljima glazbe koji traže dlaku u jajetu ili za one kojima smetaju slučajni udarci laktom u tjeme. Modrice se ne broje, kao ni stative na nogometnim utakmicama, a pritužbe a la Neymar, preporučamo, ne prijavljujte. Avanturist koji je spreman iz najudaljenijih krajeva potegnuti do brdovitih predjela Slavonije u prvom tjednu kolovoza jednostavnijeg je kova. Budi i ti jednostavniji čovjek, posjeti Ferragosto iduće godine i prepusti se užitku!

Foto: Ferragosto photo team (Filip Bušić i Samir Cerić Kovačević)