Kopija Princeove ploče “The Black Album” prodana na Discogsu za rekordnih 27.500 dolara
6. kolovoza 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Kopija Princeove ploče “The Black Album” prodana na Discogsu za rekordnih 27.500 dolara

Kopija vinil izdanja Princeovog albuma iz 1987. godine, “The Black Album” prodana je za rekordnih 27.500,00 dolara što je najveći iznos za koji je na Discogsu prodana neka ploča u povijesti glazbe.

Kopija koja je prodana na Discogsu je jedna od 500 tisuća koje je Prince odlučio uništiti. Razlog je jednostavan, a pojasnio ga je 1991. godine u intervjuu za Rolling Stone magazin: “Shvatio sam da možemo umrijeti sutra i bit ćemo osuđivani po zadnjoj stvari koja je ostala iza nas. Nisam htio da ta ljuta, gorka stvar bude moja zadnja.”

Anonimni vlasnik prodane ploče, koji je ipak sačuvao jedan od primjeraka koji je trebao biti uništen, je bivši zaposlenik u jednoj tvornici za tiskanje ploča u Torontu. Ime mu je Jeff Gold. Ovaj album nije imao službeni naziv i trebao je biti prodavan u crnom ulošku bez posebnih značajki osim kataloškog broja.

Prije Princeove, najskuplja prodana ploča na Discogsu je bila također kopija “The Black Album” ploče koja je otišla za 15 tisuća dolaza 2016. godine. Ranije ove godine, još jedan primjerak je prodan za 42 tisuće 298 dolara, ali na aukciji.