IZVJEŠĆE/FOTO: Bedem fest – nepatvorena energija i ljubav i bakljade kojima su se pridružili i glazbenici
8. kolovoza 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Bedem fest – nepatvorena energija i ljubav i bakljade kojima su se pridružili i glazbenici

Bedem fest u Nikšiću po deveti put je na svojoj pozornici okupio raznoliku glazbenu ekipu u kojoj su uživale sve generacije.

U tri večeri, koliko traje ovaj crnogorski festival, izgledalo je kako se publika cijelo vrijeme izmjenjuje. Prvu večer otvorio je varaždinski bend Sowas, nakon kojeg je zasvirao beogradski duo Auf Wiedersehen. Massimo Savić pokazao je još jedom kako je miljenik ženskog dijela publike bez obzira gdje nastupa. Električni orgazam je svoj status već odavno dobio zahvaljujući hitovima “Bejbe ti nisi tu”, “Debela devojka” i “Igra rokenrol cela Jugoslavija”. Kao posebna gošća pridružila im se glumica Anica Dobra koja je otpjevala dvije pjesme, među kojima “Svečane bele košulje”. Za vrijeme nastupa, netko iz publike, pogodio ju je čašom piva, ali je to nije omelo ni sekunde. Nakon što se ručnikom obrisala, s osmijehom na licu je nastavila pjevati. Mladi reper Smoke Mardeljano, te nakon njega beogradska Bolesna štenad, zaokružili su postavu prvog dana Bedem festivala.

Anica Dobra i Električni orgazam (Foto: Vedran Levi)

Pobjednike ovogodišnjeg Bunt rock festivala Sergio Lounge dopalo je otvorenje druge večeri koje je bilo u znaku mlađe publike. Valpovački rock bend Off Duty poslužio je za zagrijavanje pred nastup Beogradskog sindikata koji je odzvanjao tvrđavom. Publika je svaku pjesmu pjevala, a vrhunac je bila bakljada na zidinama koje okružuju prostor festivala. Dvadeset godina karijere i pjevanja o socijalnim temama, te otporu prema sustavu, obilježio je bis na kojem su ponavljani njihovi najpoznatiji hitovi. Nikšićem su odzvanjali stihovi „Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!“, duboko nakon što im je koncert gotov.  Za odmor nije bilo vremena. Nipplepeople je rasplesao sve prisutne, čak se pri kraju njihovog nastupa na pozornicu popeo direktor festivala Petar Šundić. Ni ovaj put baklje nisu izostale. Kraj večeri pripao je jedinom stranom bendu Belau koji su došli iz Budimpešte. Ovaj elektro-pop četverac uz bajkovit glas pjevačice Bӧbe Szécsi ostat će zapamćen po dvjema obradama, „In The End“ Linkin Parka i Mobyeve „Trouble so Hard“ koju su još jednom izveli na bisu.

Nipplepeople (Foto: Vedran Levi)

Zadnji dan festivala započeo je otkazivanjem nastupa Zorice Kondže zbog nepredviđenih zdrastvenih problema. Program je ostao isti osim što su produženi termini nastupa dijela bendova. Tako je pobjednik festivala Omladina iz Subotice, grupa Ki, dobio dodatnih 15 minuta. Kaliopi Bukle pjevačica je nevjerojatnih glasovnih mogućnosti koje je pokazala pjevajući više od dva sata. Iako je prešla pedesetu, Kaliopi to ni sekunde nije pokazala što je publika nagradila ogromnim pljeskom. Zatim su se pojavili još jedni veterani proteklih doba, novosadski Obojeni program. Zadnji bend festivala bio još uvijek mlađahni beogradski Repetitor, koji gdje god zasviraju nikoga ne ostavljaju ravnodušnim s obzirom na energiju koju iznose. Na samom kraju preostale posjetitelje Bedem festivala zabavljao je DJ Iron, ujedno i član Beogradskog sindikata.

Kaliopi (Foto: Vedran Levi)

Nakon svih bakljada od prvog do zadnjeg dana, ispijenih piva, pojedenih kokica, pjevanja dragih pjesama, urlanja i pljeskanja, druženja i novih poznanstava, otkrivanja novih bendova i njihove glazbe, ne preostaje ništa drugo nego čekati deseto izdanje Bedem festivala.

Autor i foto: Vedran Levi