#nedjeljnikomentar: Lado Electro, Silk City ft. Dua Lipa, SONYA, Vanillaz, Vanja Mišić
9. rujna 2018.
Nikola Knežević (2803 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Lado Electro, Silk City ft. Dua Lipa, SONYA, Vanillaz, Vanja Mišić

Tjedan pun lijepih iznenađenja i na domaćoj i na stranoj glazbenoj sceni, počevši s novim singlovima, ali i studijskim albumima. Vrijeme je za #nedjeljnikomentar i novih 5 singlova koje izdvajam za ovaj tjedan.

Lado Electro – “Kolo” (Auarius Records)

Novi singl zanimljivog spoja elektroničke glazbe i folklora, projekta Lado Electro, predstavlja još jedan dio albuma “2.0 Memorabilium”. Ansambl LADO sam uvijek smatrao najvećim hrvatskim glazbenim bogatstvom koji najbolje predstavlja našu tradiciju u cijelome svijetu. Iako Lado Electro nisu ništa previše inovativno pokazali u ovom singlu. Standardni middle tempo, sempliranje tradicionalnih instrumenata u kombinaciji s folklornim pjevanjem, a možemo čuti i neke midi synthove. Previše je otišlo na stranu elektronike, više bih naglašavao folklor i samo dodao malu notu modernoga. Kako kome paše. Meni ne. Preobično, ništa pretjerano uzbudljivo.

Ocjena: 2.5/5

Silk City ft. Dua Lipa – “Electricity” (Columbia Records)

Ili sve u kombinaciji s Duom Lipom meni zvuči fantastično ili čega god se dotaknu Diplo i Mark Ronson jednostavno uspije. Puno je pitanja, ali niti jedno nije važno jer kombinacija ovog trojca je odlična u novoj pjesmi “Electricity” kojoj proričem odmah prvo mjesto u svijetu. Obožavam u pjesmama klavirsku bazu ili podlogu jer kada tome pridodate klasični electro pop ili vocal house ritam rezultat rijetko ispadne loš. Pogotovo uz producente kakvi su Diplo i Mark Ronson. Čak je i drop baziran na bijelo-crnim tipkama, a Dua Lipa sama po sebi vokalno jako simpatično zvuči. U spotu osvaja svojim plesnim pokretima i senzualnošću te definitivno postaje jedna od najomiljenijih pop pjevačica u svijetu. Ne samo meni, nego i brojnim drugim ljubiteljima komercijalnog popa. Pogodili su u sridu s ovom, nazvao bih je tipičnom “Calvin Harris pjesmom”, koji isto tako zna pravi recept za plesne hitove, ali i suradnje. To su današnje producentske veličine. Čestitam!

Ocjena: 5/5

SONYA – “Zjene kao sunca” (Croatia Records)

Potpuno novo ime na hrvatskoj rock sceni, bend koji se zove SONYA, iza kojeg ipak ne stoje žene kako ime nagovještava. Zarazni intro u stilu Kissove “I Was Made For Loving You” ili Van Halenove “Ain’t Talkin’ ’bout Love”, glazba kao mješavina Arctic Monkeys, The Black Keys, The Hives i sličnih, u nešto komercijalnijem obliku. Imaju neku karizmu, barem sudeći prema pjesmi koja je prava nasljednica Grettinog hita “Malena”. Puno sam toga nabrojao, puno usporedbi, ali samo kako bih vam približio ono što sam osjećao preslušavajući pjesmu iznova i iznova. Tekst nije nešto pamtljiv, stoga su baš sve adute dali u glazbu. Više nego vrlo dobro i baš me zanima što će sljedeće pripremiti.

Ocjena: 4/5

Vanillaz – “I Got Love” feat. Dilini (Casual Jam Records/Menart)

Gotovo je, Vanillaz su otišli u svijet, zasluženo ili ne, slučajno ili ne, ali otišli su u svijet. Novi spot su djelomice snimali u Južnoj Koreji, već su par puta nastupali na Ultri i spremni su za osvajanje tržišta, iako je ono toliko veliko da doslovno moraš biti Bog za upasti u to društvo. Možda i uspiju. Nova pjesma “I Got Love” feat. Dilini približila ih je tom putovanju. Vrhunska produkcija, dosta nabrijana, up tempo, plesna, uz synth koji glumi nekakvu puhačku sekciju te vrlo lijep ženski vokal. Nema dileme, pjesma vas mora pokrenuti, nažalost puno je takvih na svjetskoj EDM sceni i teško je reći da će se uspjeti pogurati, ali barem u našoj regiji ima velikog potencijala. Jako lijepo, mora se priznati. Bravo dečki!

Ocjena: 4/5

Vanja Mišić – “Tu i tu” (Dallas Records/SIPA Music)

Za ovu curu sam odmah na početku rekao da ima potencijala i da samo treba pričekati, gledati sa strane što će se događati i kad tad će bljesnuti. I eto! Hoćeš Detour, hoćeš Pavel, hoćeš U pol’ 9 kod Sabe, hoćeš pop, sanjivo, zavodljivo, kako god, ova pjesma sve ima. Vanja Mišić sve ima. Baš mi je seksi pjesma i ima sve predispozicije da postane radijski hit. Sretno joj bilo u tome. Mislim da se pronašla u pravom điru, što bi rekli Dalmatinci i da ćemo još puno toga odličnoga čuti od nje. Zanimljivo je da je Vanja radila i glazbu i tekst, zbog čega pjesma dobiva još više na važnosti. Tekst je simpatičan, ništa više od toga i ništa što već nismo čuli. Ima nešto i funky u ovom singlu s izraženim basom i bubnjevima, baš po mojem guštu. Zaplešimo!

Ocjena: 4.3/5