12. Vukovar Film Festival u Cinestar kinima!
11. rujna 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

12. Vukovar Film Festival u Cinestar kinima!

Jedan od najuglednijih domaćih filmskih festivala, onaj u Vukovaru, ove je godine ujedno bio i jedan od najkvalitetnijih u cijeloj svojoj povijesti.

Na njemu su se, naime, u samo četiri dana prikazali brojni nagrađivani filmovi europske i svjetske kinematografije među kojima se posebno ističe japanski „Obiteljske veze“ redatelja Hirokazua Koreede koji je ove godine na filmskom festivalu u Cannesu pobrao hvalospjeve kritike i publike te kući otišao s glavnom nagradom – Zlatnom palmom. Upravo je „Obiteljske veze“ jedan od sedam vrhunskih filmova koji će se prikazati u multipleksima CineStar u sklopu revije 12. Vukovar Film Festivala, a koja će se održati u razdoblju od 20. do 26. rujna u Zagrebu (Branimir centar, Kaptol Butique Cinema), Osijeku i Rijeci.

Osim što je osvojio glavnu nagradu na najznačajnijem filmskom festivalu na svijetu, vrhunska drama „Obiteljske veze“ japanski je kandidat za prestižnu nagradu Oscar, a ujedno je bila i jedan od najgledanijih filmova netom završenog festivala u Vukovaru. Osim japanskog, u sklopu revije u CineStaru prikazivat će se i rumunjski kandidat za nagradu Oscar – fantastičan film „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“ redatelja Radua Judea. Da se radi o još jednom odličnom ostvarenju pokazuje činjenica da je navedeni film odnio uvjerljive pobjede na festivalima u Vukovaru i Karlovym Varyma.

U sklopu revije također će se prikazati talijanski film „Dogman“ redatelja Mattea Garronea te njemački „Ples između redova“ redatelja Thomasa Stubera. U filmu „Dogman“ glavnu je ulogu ostvario Marcello Fonte koji je na festivalu u Cannesu proglašen najboljim glumcem, dok je u filmu „Ples između redova“ glavnu mušku ulogu ostvario Franz Rogowski i u svojoj kategoriji osvojio prestižnu nagradu njemačke filmske akademije. Osim te, film „Ples između redova“ na filmskom festivalu u Berlinu osvojio je nagradu ekumenskog žirija.

Na festivalu u Berlinu pozornost je privukao i film „Styx“ redatelja Wolfganga Fischera koji je osvojio tri nagrade, među ostalima i onu ekumenskog žirija u sekciji panorama. Hvaljenu dramu o ženi koja odlazi na odmor svojom jedrilicom i putem nailazi na imigrante koji se nalaze u životnoj opasnosti također gledamo u sklopu vukovarske revije u CineStaru. Još jedan film koji se svakako treba izdvojiti je i romantična drama „Na plaži Chesil“ redatelja Dominica Cookea u kojem je glavnu ulogu ostvarila do sada tri puta nominirana za nagradu Oscar, prekrasna Saoirse Ronan.

Posebna filmska poslastica ovogodišnje vukovarske revije u CineStaru svakako je „Klimaks“ redatelja Gaspara Noea koji je u Cannesu privukao iznimnu pozornost publike i kritike. Čini se da Noe ne prestaje s kontroverznim uracima, a „Klimaks“ svakako spada u jedne od onih filmova po kojima ćemo pamtiti ovog iznimno talentiranog redatelja.

Revija 12. Vukovar Film Festivala u CineStaru održava se od 20. do 26. rujna!