#nedjeljnikomentar: Frenkie i Sajsi MC, Goran Bare & Majke, Lana Del Rey, Luce, The Ting Tings
16. rujna 2018.
Nikola Knežević (2780 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Frenkie i Sajsi MC, Goran Bare & Majke, Lana Del Rey, Luce, The Ting Tings

Stigla je nedjelja, a s njom i novi #nedjeljnikomentar u kojem sam ponovno izdvojio neka domaća i strana singl izdanja o kojima je potrebno nešto više reći, osim samog slušanja, a kakve su ocjene zaslužili pročitajte u nastavku.

Frenkie i Sajsi MC – “Svi” (Universal Music Hrvatska)

Kad se najavljivala proteklih dana ova suradnja nisam znao što očekivati jer iako Frenkie i Sajsi MC iza sebe imaju odlične uratke sve će nekako ovisiti o produkciji i na čiju stranu će ista vući. No, kad je objavljen singl i kad sam vidio da je produkciju radio Indigo koji se s dva albuma, “Putanja” i “Egzil” pozicionirao među najbolje regionalne hip hop producente. Kakav smisao za beat ima ovaj dečko, to je nevjerojatno. Snažan bas, prepoznatljivi hook, a onda na versu ludilo s brutalnim midi synthom koji je savršen za klubove. Frenkie, Sajsi MC i njezina sestra se ni kod teksta nisu štedjeli, tako da je pjesma u potpunosti izvrstan proizvod koji će dugo biti prisutan u našim ušima. Neke nove hip hop generacije preuzimaju inicijativu u regiji!

Ocjena: 4.5/5

Goran Bare & Majke – “Zašto” (Croatia Records)

Novi singl hrvatskog rock propovjednika Gorana Bare i njegovih Majki, a ujedno i pjesma koja zatvara album “Nuspojave”, postavlja vječno pitanje – “zašto?”. A Bare ima odgovor i samo ga on zna. Doduše, pjesma mi je više sjela kad sam ju slušao u sklopu albuma kao jednu cjelinu pa je nekakav logičan tematski slijed, a ovako da ju slušate kao singl i da pri tome niste poslušali album možda vam i neke toliko dobro pasati. Ponovno gitare zavijaju kao lude u nekakvo fuzz izdanju, a Bare kao i uvijek vokalno prepoznatljiv, nešto smireniji nego na pjesmama kao što su “Ljubav krvari” ili “Osvijesti me”, ali opet vrlo dobar. Čekam prvi koncert gdje ću sve te pjesme moći čuti i uživo i da se još jednom uvjerim u genijalnost njega i ekipe okupljene oko ovog albuma.

Ocjena: 4/5

Lana Del Rey – “Mariners Apartment Complex” (Interscope/Universal Music Hrvatska)

Nema sumnje, Lana Del Rey je i dalje princeza dream popa. Nova pjesma je u samo nekoliko dana prikupila više od 3 milijuna pregleda na YouTube-u izazvala lavinu lijepih komentara pa nema razloga ga budem drugačiji. Lagana akustična gitara u uvodu koju prate prelijepa klavirska dionica i gudački instrumenti, osvojit će vas odmah. A njezin glas je uvijek zavodio pa i sada, dok ovu melankoličnu atmosferu prati isto tako melankoličan tekst. Treba u životu pružiti pomoć drugome u nevolji, biti barem rame za plakanje jer kad tad bi se i mi sami mogli naći u istoj situaciji. Pjesma završava psihodeličnom gitarom što je logično s obzirom da je po prvi put surađivala s Jackom Antonoffom, gitaristom i frontmenom benda Bleachers, a koji je već radio s Lorde na pjesmi “Green Light”. I nije ništa komplicirala, odlazila u previše tmurne ili previše vedre note. Taman! LDR-ovski!

Ocjena: 5/5

Luce – “Proći će” (Menart)

Kombinacija Luce – Skansi ponovno vrlo dobro fukncionira, a sve što je dobro ne treba mijenjati. Lucin specifičan vokal i u ovoj pjesmi je najveći adut, ali lijepo se uklopila i simfonija gudačkih instrumenata u pozadini. Melankolično, sanjivo i jednostavno, ali i jedinstveno, emotivno i nježno, ono što opisuje Luce svih godina i zbog čega je volimo te se radujemo velikom koncertu u Tvornici kulture. Svakako pogledajte i spot kojeg je radio Luka Nižetić.

Ocjena: 4/5

The Ting Tings – “Black Light” (Finca Records)

Baš sam se pitao što se dogodilo s grupom The Ting Tings kad sam vidio objavu o novom singlu. Bili su donekle diskografski aktivni iako su zadnji album objavili tek prije 4 godine, baš kao što je bila praksa i nakon prvog, komercijalno najuspješnijeg albuma zbog kojeg su postali i slavni. No, od 2012. godine i razočarajućeg “Sounds from Nowheresville” od njih ništa ozbiljno. I onda poslušam “Black Light” i shvatim kako bolje da više i ne objavljuju nešto jer je simpatični engleski pop/rock duo objavio drum ‘n’ bass singl. WTF? Ali ajde da je donekle dobro napravljeno, no Katie pjeva izvan tempa što u ovom slučaju uopće nije fora, a ritam je tipični drum ‘n’ bass, bez ikakvih promjena, uzbudljivosti, žara… Jako loše! I opet pitanje – što im se dogodilo?

Ocjena: 1/5