IZVJEŠĆE/FOTO: Texas + Kvasir u Domu sportova – ljeto na početku jeseni!
1. listopada 2018.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Texas + Kvasir u Domu sportova – ljeto na početku jeseni!

Već se po navici veselimo jeseni. Neki jer vole njezine boje i mirise, no glazbeni ljubitelji znaju da s njom počinje nova koncertna sezona koja nam posljednjih godina gotovo u pravilu već na samom početku donese bar jedan biser. Ovosezonski biser je zasigurno bila škotska grupa Texas, koja je ove nedjelje napunila Malu dvoranu Doma sportova, a podršku im je dao projekt koji se skriva iza imena Kvasir.

Zagrijavanje za Texas pružio nam je, nazvali bi ga, projekt. Još jedna pomalo mistična priča. Nije bila terasa Opatije ‘41., ali svakako one-man-band koji se skriva iza imena Kvasir. Klavijature, sample pad i laptop, alati su za kojim je stajao nepoznati izvođač koji je na sebi imao svojevrsnu masku preko koje su se pružale dvije svjetlosne linije, a palile su se po ritmu glazbe. Šuška se da je to ideja klavijaturista Texasa koji ne postoji kao neka ozbiljnija karijera, već kao zagrijavanje pred koncert. I doista, četiri pjesme u nekakvom low key electro duhu su nas lagano natjerale na ples dok se dvorana punila.

Kvasir (Foto: Ivica Drusany)

Nakon zagrijavanja, točno u minutu kako je i najavljen koncert, postali smo dio “Jump on Board” turneje i lagano smo postajali dio slavlja. Karijere koja traje nešto više od 30 godina. Vrlo neobično su nas u startu zapljusnula dva velika hita “I Don’t Want a Lover” i “Summer Son”, što je publika malo nespremno dočekala. Vjerojatno bi imali bolju reakciju da su odsvirani nešto kasnije, no lijepi je to zaokret od neke uobičajene šprance koja nas čeka na koncertima. Već nakon prve pjesme karizmatična Sharleen je pozdravila publiku simpatičnim škotskim naglaskom i rekla kako im je ovo prvi put da su u Zagrebu te priznala da im je dugo trebalo da dođu. Tijekom cijelog koncerta se odvijala komunikacija s dozom humora, a posebno je zanimljivo bilo kad je Sharleen primijetila djecu na kraju partera te im poručila da je to rock’n’roll i pohvalila roditelje što su ih doveli na koncert.

Publika je svaku pjesmu nagrađivala pljeskom i pokazala kako su doista dobri poznavatelji apsolutno svih hitova, a poseban pljesak je zaradio i gitarist za vrijeme sola na pjesmi “Everyday Now”. Još jedan highlight se dogodio kad je u jednom trenutku Sharleen primijetila osoblje koje među publikom prodaje piće i pitala što je to. Jedan od njih je prihvatio šalu i krenuo do pozornice te joj ponudio da se posluži, a ona se odlučila za epruvetu. Vjerojatno je u pitanju bila travarica jer je njezina zdravica završila zazivanjem Svevišnjeg, no nakon pjesme je priznala da je ukliještila vrat pa joj se čini da joj je shooter to izliječio. Kad bi samo znala što naše bake misle o domaćoj medicini…

Texas (Foto: Ivica Drusany)

“In Demand” je izvedena u akustičnom izdanju, a poseban doživljaj je izazvala i svjetiljka upaljena na mobitelima diljem dvorane. Kraj koncerta je ipak dočekan uz brži ritam i pjesme poput “Black Eyed Boy” i “Inner Smile”, kad je publika u dvorani plesala i jednoglasno pjevala. A između pjesama se moglo čuti raznih jezika, od slovenskog to talijanskog. Kad je Sharleen najavila posljednju pjesmu publika je pokazala negodovanje, no to je značilo i da neće odustati od bisa na koji se bend vratio uz simpatičnu obradu “Suspicious Minds”.

Ovo je jedan od onih koncerata nakon kojeg ćete pričati ekipi da im treba biti žao što nisu bili. Bend je pokazao koliko uživaju u tome što rade, a to je Sharleen u jednom trenutku i naglasila, što se odrazilo i na gotovo 3 000 ljudi koliko se skupilo u dvorani. Texas gotovo da zvuči identično kao kad smo ih slušali u trenucima nastanka brojnih hitova, a tek kako pjevačica sa svojih 50 godina vlada pozornicom… Definitivno je za uzor brojnim izvođačima. Zato hvala i organizatorima što su nam ih doveli i molimo vas, ispunite njihove želje, dovedite ih opet.

Texas (Foto: Ivica Drusany)

Set lista:

I Don’t Want a Lover
Summer Son
Halo
Everyday Now
Thrill Has Gone
Let’s Work It Out
When We Are Together
In Our Lifetime
Tell That Girl
Tired of Being Alone
The Conversation
So Called Friend
In Demand
Black Eyed Boy
Inner Smile
Say What You Want

Bis
Suspicious Minds

Foto: Ivica Drusany