#nedjeljni komentar: Boris Štok, Elemental, Elis Lovrić, Jean-Michel Jarre, Side Effects
7. listopada 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljni komentar: Boris Štok, Elemental, Elis Lovrić, Jean-Michel Jarre, Side Effects

Idealan tjedan za singlove, iz ljetnog sna, ako ga mogu tako nazvati, probudili su se i neki izvođači koje nismo dugo čuli, a s druge strane su tu i oni koji marljivo rade iako su već u poodmaklim godinama. Vrijeme je za #nedjeljnikomentar!

Boris Štok – “Dodiri” (Aquarius Records)

Odlijepit ćete na ovaj midi synth i bas liniju na početku pjesme na koje se kasnije nadovezuje funky gitara i stvara genijalnu electro pop kombinaciju na koju ne možete ostati imuni. Ovo je Boris Štok kakvog sam volio u Quasarru i kakvog nisam očekivao u solo vodama, ali sam lijepo iznenadio. Ovo je vjerojatno njegova najbolja solo pjesma i nestrpljivo čekam njezinu premijeru užvio na koncertu u Tvornici kulture. Pjesma ima i retro zvuk osamdesetih godina koji ponovno baca na Denis & Denis, ali i taj moderni štih po kojemu je Štok poznat. Danas sam izgleda darežjiv.

Ocjena: 4.5/5

Elemental – “Nešto glasno” (383 Records)

Obožavam kad me Elemental iznenade, učinili su to već nekoliko puta, primjerice kod pjesme “Goli i bosi”. Brzi ritam, plesna pjesma, glazbeno drugačiji, ali poruka je uvijek bila snažna, duboka i iskrena. I to krasi Elemental, bend koji uvijek oduševljava i jedan od rijetkih kod kojih se prvo koncentriram na tekst, a potom na glazbu. Moraš biti glasan, moraš dignuti svoj glas, moraš dignuti i sebe, kako bi se nešto promijenilo, kako bi naši životi bili dostojni življenja. Elemental je upravo takvu poruku odaslao, a glazbeno ponovno na razini pjesme “Goli i bosi”. Prepoznatljivi gitarski riff, razigrani bubnjevi te prepoznatljiva, i uvijek na visokoj razini, izvedba Remi i Shota. Zarazili su me opet!

Ocjena: 5/5

Elis Lovrić – “Sretno ti bilo” (Aquarius Records)

Kantautorica oko koje su se raspisali brojni mediji, prvo zbog toga što je labinjonsku čakavicu izvodila na portugalskom i to u Brazilu, a onda i zato što je riječ o iznimnoj interpretatorici i glazbenici. Još jedan njezin dragulj je novi singl “Sretno ti bilo”, koja me podsjeća na talijansku kanconu, ali i na Ibricu Jusića. Čudno, ali istinito i zanimljivo. Sviđa mi se spajanje akustične gitare i gudaćkih instrumenata koji daju vrlo toplu atmosferu i balansiraju malo grublji, ali opet lijepi Elin glas. Podsjetila me na Annu Oxu. I za kraj gajde – naježih se!

Ocjena: 4.5/5

Jean-Michel Jarre – “Flying Totems (Movement 2)” (Columbia Records)

O njemu i njegovoj glazbi ne treba puno govoriti. Ne postoji osoba koja se nije divila njegovom utjecaju na elektroničku glazbu i glazbu općenito. Slavi 40 godina od izdavanja kultnog albuma “Equinoxe” objavljivanjem njegovog nasljednika. Prva pjesma koju je otkrio zove se “Flying Totems (Movement 2)”, a koja svojim zvukom upravo podsjeća na razdoblje “Equinoxea”. Snažni synth zvukovi nabijeni efektima i elektronički bubnjevi daju pjesmi psihodelični predznak, ali i potvrđuju njegovu jedinstvenost i genijalnost. Baš kao što je Vangelis u filmskoj glazbi, tako je i Jean-Michel Jarre u elektroničkoj. Jedinstven, poseban, teško nadmašiv i nikad izvan, nego ispred današnjeg vremena. Iako je teško slušati samo jednu pjesmu jer su njegovi albumi konceptualni i cjeloviti, ali već osjetim da će ovo biti još jedan uradak koji će ući u povijest.

Ocjena: 5/5

Side Effects – “Don’t Turn Away” (Rockshots Records)

Još otkad sam ga slušao dok je bio glavni gitarist grupe Hard Time, Ivan Mihaljević mi je zapeo za oko ili uho kao jedan od gitarista koji će obilježiti budućnost ili novu generaciju glazbenika u Hrvatskoj. I nisam fulao. Pjesma “Don’t Turn Away” dio je albuma “Descending Rabbit Hole” koji je objavljen za talijansku izdavačku kuću Rockshots Records. Osim što je sjajan gitarist zaista mislim da lijepo i vokalno zvuči te odlično upotpunjuje već snažnu rock pjesmu. Sviđa mi se i produkcija, pogotovo gitara i bubnjeva kojima su me podsjetili jednim dijelom i na Gunse. Dino Jelusić i njegovi Animal Drive, Ivan Mihajević i Side Effects te She Loves Pablo su bendovi koji su po meni predvodnici neke nove generacije snažnih alternativnih rock bendova u Hrvatskoj. Long live rock and roll. Kad pomisliš da je umro, jave se ovakvi likovi koji će ga ponovno uzdići na razinu koju zaslužuje.

Ocjena: 4/5

Foto: Giordano Cellich (Elis Lovrić), Kristijan Smok (Elemental)