IZVJEŠĆE/FOTO: Eksplozija energije na drugom koncertu Kriesa u Saxu
28. listopada 2018.
Željka Šimić (19 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Eksplozija energije na drugom koncertu Kriesa u Saxu

Kao uvod u ovo izvješće, pohvale organizatorima i klubu. Do sada, svaki put u organizaciji ekipe iz Hangtime Agencyja sve je bilo na razini, točno onako kako bi trebalo biti.

Kries su došli na pozornicu u 22:30 i otvorili koncert sa “Selom na okuke” te do ponoći nisu stajali. Prvi dio koncerta (ako ga uopće mogu podijeliti na dva dijela) je bio laganijeg ritma kao uvod u eksploziju energije koja je uslijedila. Lagala bih kad bih rekla da nisam imala određeno očekivanje, pogotovo jer sam prvi i jedini put gledala bend davne 1996. dok su još djelovali pod imenom Legen. Od tada pratim rad i djelovanje Mojmira Novakovića, ali pasivno, tako da na koncertu Kriesa do sada nisam bila.

Ne bih previše pisala o bendu i njihovoj glazbenoj orijentaciji, šamanstvu i misticizmu jer se to nekako podrazumijeva. Komentirala sam s kolegicom da ove večeri nitko nije slučajno zalutao u Sax. Svi su došli po dozu energije i dobili ju. Od Legen faze i ultimativnog hita “Zumba”, preko “Kočarine” do “Sela na okuke”. Nevjerojatno je kako svaki njihovi koncerti izazivaju rock ili punk atmosferu, te ih zbog toga dolaze gledati i slušati ljubitelji world musica i rock glazbe, kao i oni koji jednostavno cijene ono što Mojmir Novaković radi već nekoliko desetljeća. I još jednom su dokazali da nema veze nastupaju li u klubu ili na otvorenom, njihov odnos prema instrumentima, glazbi i publici je uvijek na vrhunskoj razini. Ove godine su nastupali i na Szigetu, jednom od najvećih svjetskih glazbenih festivala i tako odveli hrvatski world music na jednu od najvećih pozornica. Veliki je to uspjeh za njih i za hrvatsku glazbu.

Iz svakog pogleda, koncert u Saxu povodom 20. rođendana kluba je bio odličan i samo nastavak onog uvoda od prethodnu večer. Tehnički je zvuk bio savršen, bend na visini zadatka, publika raspoložena, a ugođaj vrhunski.
Ništa više nije bilo za poželjeti pa su tako očekivanja bila nadmašena.

Foto: Karla Matulina