RECENZIJA: Macy Gray: “Ruby” – sjajni dragulj R&B i soul povratnice
14. studenoga 2018.
Toni Šafer (13 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Macy Gray: “Ruby” – sjajni dragulj R&B i soul povratnice

Nekad jedna od najpoznatijih R&B, soul i jazz pjevačica i višestruka dobitnica Grammyja, Macy Gray, objavila je svoj deseti studijski album „Ruby“.

Iako u prošlosti često podcijenjen, vokal Macy Gray danas ponovno postaje sve cjenjeniji. Ova izvrsna pjevačica i autorica osvojila je glazbenu industriju 1999. godine objavom svog debitantskog albuma „On How Life Is“ koji joj je donio dva Grammyja i nekoliko MTV nagrada. Na njemu se nalazi i njen najveći hit „I Try“.

Nakon nekoliko godina posvećenih objavljivanju glazbenih obrada, pjevačica se 2016. godine na scenu vratila s hvaljenim izdanjem „Stripped“ koji je snimljen u svega dva dana u crkvi u Brooklynu. Bez ikakvog miksanja i uređivanja deset su pjesama dokazale da se R&B i soul kraljica novim autorskim stvarima vratila i pokazala zašto je i 17 godina nakon jedan od najboljih vokala današnjice.

Gray je nastavila istim putem i ove godine predstavivši svoj deseti studijski album „Ruby“. Izdanje je to na kojem ona vrlo vješto jazzy soulom i R&B-om vodi od najsretnijih kutaka njenog, ali i naših srca, do onih na kojima je ono nesretno i slomljeno. Stoga se slušanjem jednostavno trebate prepustiti vlastitim osjećajima jer niti u jednom trenutnu ne znate kamo će vas ono odvesti.

Genijalnost vokala Macy Gray i kemija koju stvara s bendom očituje se već u „Buddha“ – vještoj kombinaciji klasičnih instrumenata poput violine i violončela s modernijima poput sintisajzera. Njih u pozadini prati savršeno ugođena gitara teksaškog blues rockera Garyja Clarka Jr.

Gray se na albumu bavi društvenim problemima viđenim očima Afroamerikanke. Osim pokojeg komentara o današnjem društvu („Cold World“), ona koristi glas kako bi ohrabrila i upozorila da se neće pokoriti nikome („White Man“): „Hey white man I am not my grandmother. (…)You come for me, let me make it clear. I’ll whip your woo.“ Ali i da upozori kako je ljubav jedino što je zaista važno („Just Like Jenny“): „Well it don’t matter if you’re black or white. And really what difference does it make? If you’re gay or if you’re straight you like who you like. As long as it’s love that you make.“

I dok dio pjesama podiže u disco-funky stilu („Over You“), sadrži izvrsne R&B trenutke („Witness“) ili je pak prepun dosjetljivih i razigranih stihova („Sugar Daddy“, „Shenanigans“, „Jealousy“), na albumu se nalazi duboko emocionalna oda čovjeku kojeg, unatoč ožiljcima koje joj je zadao, Gray ne može napustiti („But He Loves Me“) te izvrsna soul balada o neuzvraćenoj ljubavi („Tell Me“).

Koliko moćni i magični vokal Macy Gray može stvoriti mračnu i nostalgičnu atmosferu najbolje svjedoči „When It Ends“. Njega zapravo ne treba previše spominjati. On tako jednostavno, mudro, ali prije svega poetično ostavlja trag na svakome tko prione slušanju ovog albuma. Nekada će to biti onaj pozitivni i ohrabrujući, a ponekad isto toliko emotivan i mračan.

Možemo samo zaključiti da se Gray novim albumom prvenstveno dokazala kao izvrsna autorica koja nadasve inspirativnim i uzbudljivim pjesmama ima moć odvesti vas u kakav vrhunski jazz bar i pokazati da glazba i danas može imati dušu.

Foto: Promo

Ocjena
4 out of 5

4

Vrlo dobro
4 out of 5