Ivan Mihaljević iz Side Effectsa o novom albumu, Goranu Bare, nuspojavama i Denykenu
16. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2606 Članci)
Podijeli

Ivan Mihaljević iz Side Effectsa o novom albumu, Goranu Bare, nuspojavama i Denykenu

Side Effects, hard rock trio Ivana Mihaljevića, jednog od predvodnika novije generacije gitarista, javnosti je predstavio album “Descending Rabbit Holes”.

Album su objavili za cijenjenu talijansku izdavačku kuću Rockshots Records, a svojim zvukom mogu zavrijediti epitet jednog od najboljih rock albuma godine.

Na tragu svega razgovarali smo s Ivanom Mihaljevićem, frontmenom, gitaristom i pjevačem benda.

11 novih pjesama nalazi se na albumu “Descending Rabbit Holes”. Kakva je priča iza ovog albuma i kako je došlo do suradnje s izdavačkom kućom Rockshots Records?

“Pred negdje 2 godine sam zaključio da je prošlo previše vremena otkad smo izbacili nešto autorskog materijala i da je krajnje vrijeme da nešto novo skuhamo. Za Rockshots Records sam čuo preko svog prijatelja, talijanskog virtuoza na klavijaturama Mistherije, koji je svoj posljednji album “Gemini”, na kojem sam i snimio nešto gitara, izdao za Rockshots. Rekao mi je da je jako zadovoljan suradnjom pa sam odlučio da bi im se mogli javiti za Side Effectse još dok je album bio u fazi zametka i još dobar dio pjesama nije ni bio napisan. Vrlo brzo su se javili i rekli da su jako zainteresirani i tako je to krenulo.”

Što vas je motiviralo za tako dubokouman naziv albuma?

“Koliko je dubokouman bi ostavio interpretaciji slušatelja. U dosadašnjim intervjuima sam govorio da je ime albuma “Descending Rabbit Holes” odraz nastojanja da svaku temu koju obrađujemo istražimo čim dublje i time uđemo u metaforičku zečju rupu. Jedan hrvatski recenzent je nedavno napisao da je takva tvrdnja vrlo pretenciozna. Malo sam o tome razmislio i shvatio da je u pravu, a da uostalom to i nije način kako smo do imena albuma došli. “Descending Rabbit Holes” je jednostavno linija teksta iz pjesme “Lint” koja mi je zvučala cool kao ime albuma. Cijelo obrazloženje sam smislio naknadno i nije netočno, samo nije točan opis toga kako je do imena došlo.”

Ono što ovaj album obilježava jest i likovno oblikovanje. Koliko je i ono bilo važno za priču oko cijelog materijala?

“Da, Zorislav Knežević Zock je čovjek koji stoji iza fenomenalnog dizajna artworka ovog albuma. Zorislava poznajem već puno godina i prije par godina sam počeo primjećivati njegova dizajnerska rješenja na njegovoj Facebook stranici koja su mi se jako svidjela i bio mi je prvi izbor kad je trebalo dizajnirati artwork za album. Suradnja se pokazala kao pun pogodak! Cover i cijeli artwork je redovito hvaljen u svim recenzijama. Nastavljamo suradnju i dalje – Zock je dizajner koji stoji iza plakata koji najavljuju našu nadolazeću europsku turneju, a budući da je Zock i vrstan gitarist, u pripremi je i glazbena suradnja na nekim njegovim pjesmama.”

Denyken, vrhunski producent koji je radio na nekim od najvažnijih rock albuma u Hrvatskoj s vama je surađivao, što je zanimljivo, na jedan drugačiji način, a u smislu fotografije i videa. Je li možda dao kakve savjete i za produkciju i tko je uopće producirao album?

“Album sam producirao ja budući da se produkcijom bavim gotovo jednako dugo koliko i sviranjem gitare. Denyken mi je, otkad se poznajemo (nekih 8 godina), postao svojevrsni mentor za produkciju. Ne u doslovnom smislu poduke, ali uvijek rado čujem njegovu kritiku na svoj rad i uvijek ga prvog pitam za savjet kad sam u dilemi. U svemu što radi je uvijek izražena jaka umjetnička vizija i čovjek je koji će uvijek “istrčati dodatnu milju” da bi unaprijedio konačni rezultat. Nikad ga nisam čuo da kaže: “Ovo mi se ne sviđa, ali nemam se sad vremena s tim više baviti, pa eto…” Uvijek sve izgura do točke gdje je postigao apsolutno najbolje što je u zadanim uvjetima mogao. Dosad smo surađivali u raznim kombinacijama gdje su njegove uloge bile: glazbeni producent, fotograf, redatelj, graditelj gitarskih pojačala i studijske elektronike. U svakoj od tih stvari ogromnu pažnju posvećuje detaljima i u stvari je nevjerojatno da jedna osoba može toliko različitih stvari raditi na toliko visokom nivou.”

Već je nekoliko spotova objavljeno s ovog albuma, kreće li se uskoro i na koncertnu promociju?

“Da, vrlo skoro planiramo koncertnu promociju u Zagrebu pa nakon toga i ostalim gradovima Hrvatske. U travnju imamo u planu turneju po zemljama zapadne Europe!”

Rijetko susrećemo format hard rock ili metal trija. Mogu li samo tri čovjeka iznijeti toliko težak zvuk i uživo?

“Vjerujem da dâ, inače ne bi to tako radili. Neki od meni najdražih bendova/izvođača su bili trojke (ili trio + vokal). Npr. Richie Kotzen, Jimi Hendrix Experience, The Winery Dogs, Mr. Big, Led Zeppelin, Rush, Black Sabbath, Nirvana, Queen (ok, Freddie je nekad svirao i klavir, ali dobar dio vremena je trio + vokal baza zvuka Queena)… Naravno, svaki član benda mora raditi više da bi power trio funkcionirao. Kroz godine smo naučili kako postaviti stvari u ovakvom formatu i popuniti rupe kojih je u početku svakako bilo.”

“Nuspojave” Gorana Bare spominju se kao jedan od najboljih rock materijala godine. Nekako znakovito kad gledam naziv vašeg benda. A također je riječ o jednom od najboljih rock materijala godine. Jeste se dogovarali da bude tako? 😀

“Hehe, kao prvo hvala za kompliment. Naravno, mi smo bili nuspojave prije Bareta, iako svakako manje poznate nuspojave. Kad smo već kod slučajnosti u vezi toga, nedavno sam saznao da smo Bare i ja rođeni na isti datum. :)”