IZVJEŠĆE: Dvostruki razlog za slavlje na koncertnoj promociji albuma Chaos Addicta
12. lipnja 2017.
Zorislav Knežević (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Dvostruki razlog za slavlje na koncertnoj promociji albuma Chaos Addicta

Vjerni pratitelji benda Chaos Addict dovedeni su posljednjih tjedana na ivicu iščekivanja, što zbog najave prvog albuma u sedam godina djelovanja benda, što zbog koncertne promocije u rodnom gradu, tempirane na sam dan izlaska materijala – 10. lipnja.

“Dan D” je doživio još jednu koincidenciju – sedmi rođendan benda. Podsjetimo, Chaos Addict je osnovan 2010. godine u Slavonskom Brodu, prvenstveno s idejom o autorskom radu. Nakon dvije godine djelovanja kao Megadeth cover band, dečki se vraćaju inicijalnoj ideji te kreću na koncertima predstavljati autorske pjesme. Ispostavilo se kako je samo “Everlasting Misery” 2013. godine doživjela svoj profesionalni audio zapis i pripadajući spot, dok je ostale pjesme publika imala prilike čuti isključivo na koncertima diljem Hrvatske i šire. Od studijskog rada se nije odustalo, štoviše, album “Sacrament of Hope” se lagano i pedantno “kuhao” u studiju Davora Pinkyja Tomića u Rijeci. Posljednjih par godina niz teasera sa snimanja je išao tome u prilog, a u jesen prošle godine i objava drugog službenog singla “Dead Promises”. Nakon još dva singla, krajem ožujka 2017. je otkriveno i senzacionalno gostovanje Björna Strida u pjesmi “Solitude”. Sve je to pogodovalo velikim interesom za žestoke brodske dečke.

Nije bilo teško pogoditi kako će službena promocija albuma biti održana na domaćem terenu u Centru mladih u Slavonskom Brodu. Organizatori iz KKD Ivana Brlić Mažuranić i novoosnovane Umjetničko-glazbene udruge Slavonski Brod su se pobrinuli i za iznenađenje – gostovanje poznatog zagrebačkog metal benda Inciter. Karizmatični Dino Jelusić je i ovaj put, u odsustvu Zorana Mišića, preuzeo ulogu pjevača Chaosovaca. Lijepo vrijeme u desetom danu mjeseca lipnja i popunjene terase gradskog Korza odavali su dojam kao da je ljeto već počelo. Gužva je ipak gravitirala na ulazu u rock kafić “Insomnia” (u čijem je prostoru i ulaz u dvoranu Centra mladih), dodatno zbog postavljenog štanda za prodaju mercha po popularnim cijenama. Tako ste, primjerice, za 80 kn mogli kupiti i CD i majicu Chaos Addicta.

Nakon par gutljaja piva i čašice razgovora sa zvijezdama večeri, posjetitelji su 20-ak minuta nakon 22 h bili prizvani u koncertni prostor žestokim riffovima opakih zagrebačkih thrash metalaca. Inciter je u sat vremena pokazao zašto uživa veliki respect među ljubiteljima kvalitetnog metala, znalački šetajući bogatim repertoarom, uz lagani naglasak na nove pjesme s aktualnog četvrtog albuma. Pjevač i gitarist Vedran Cecelja je u par navrata glasnim povicima pokušao razbuditi mnogobrojnu publiku, koja se ipak štedjela za drugi dio paklene večeri. Nestrpljenju je pogodovao i golemi transparent s natpisom benda domaćina.

Set lista:
1. Blood On Hands
2. Nothing To See
3. Destroyed
4. No More
5. Defray
6. Break These Chains
7. Restless
8. Land Of Eruption
9. Reaching For The End
10. Inner Voice

Nakon kraće pauze, u 23:40 je došao red na ono što su svi toliko dugo čekali, najvažniju svirku najvećeg brodskog metal benda. Vlado, Matko, Andy i Marić su zauzeli svoje pozicije, a Dino je liderski poveo koncert u stanje ekstaze. Redoslijed izvođenja pjesama je odgovarao redoslijedu na albumu, što nije umanjilo dinamiku nastupa. Uvodne “Reason” i “Solitude” su združeno djelovale kao jureći vlak. U silnoj želji za pružanjem maksimuma, glasnoća instrumenata je djelomično zagušila vokalne sposobnosti Dina Jelusića, čak i u refrenu naslovne “Sacrament of Hope”. Tonac je ubrzo uravnotežio zvučnu sliku, pa je već balada “Dead Promises” uspješno “plivala” dvoranom, nošena pjevanjem razdragane publike. Iduće tri stvari je publika takoreći sama najavljivala povicima, a oduševljenje je preraslo u glasne ovacije.

“I Will Remember”, prvi cover te večeri, bila je izvrsni hommage grupi Toto. Vlado je obradu okitio gitarističkim bravurama, dok ju je Dino vokalno morao samostalno iznijeti, za razliku od studijske verzije koju izvodi u duetu sa Zoranom Mišićem. Prezentacija albuma je završila s “Everlasting Misery”, nesumnjivo najvećim hitom benda i pjesmom iz perioda pjevača Marijana Vuke, koji je ovaj put koncert promatrao iz redova publike. Dino i Vlado su mu sugerirali da se popne na stage, ali je ipak gestikulirano odbio tu priliku. S druge strane, publika je odbila prihvatiti kraj koncerta. Nakon uspješnog poziva na bis, Chaos Addict je pripremio svoju znanu poslaticu zvanu Pantera odnosno energičnu i znakovitu “Domination”. Uslijedilo je fotografiranje s uzbuđenom publikom, a skandiranje “Hoćemo još!” je bivalo sve glasnije. Nije bilo drugog rješenja, nego zajednički vijećati za izvedbom još jedne pjesme, na što ni sami članovi benda nisu bili spremni. Vremena za čekanje nije bilo – spontanost je izrodila još jednu obradu Pantere. Bila je to drž-ne-daj verzija “Fucking Hostile”, ali za to više nikoga nije bilo briga. Nesavršenost je zapravo bila savršena.

Nadamo se da će promocija ovog materijala potrajati duže vrijeme jer je zaista riječ o kvalitetnom studijskom uratku, a i bend je zaslužio još veću pozornost publike i kritike.

Set lista:
1. Reason
2. Solitude
3. Sacrament Of Hope
4. Dead Promises
5. Remembrance
6. Ignorance Faded
7. Beyond The Faith
8. I Will Remember
9. Everlasting Misery

Bis:
10. Domination (Pantera cover)
11. Fucking Hostile (Pantera cover)

Foto: Vlatko Šplihal