IZVJEŠĆE/FOTO: Letu štuke u Tvornici kulture – mjesto gdje je ljubav mirisala u zraku
18. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Letu štuke u Tvornici kulture – mjesto gdje je ljubav mirisala u zraku

U očima publike se vidjela velika ljubav prema bendu Letu štuke,  jednom od najboljih tekstopisaca naših prostora Dini Šaranu i njihovoj glazbi, tako iskrenoj, zavodljivoj i oslobađajućoj.

Ovo je jedan od onih bendova nakon čijeg koncerta ne skidaš osmijeh s lica jer si svjestan što si vidio i čuo, ali i zato što je njihova glazbena ljepota osvojila tvoje srce u potpunosti. Ipak, imao sam neku bojazan kako će nove pjesme proći kod zagrebačke publike, no moja sumnja je kratko trajala. Album “Topa voda” je dobio sjajnu ocjenu, onu uživo ispred pozornice, što je svakom izvođaču i najvažnije.

Emotivno i akustično otvaranje koncerta uz baladu “Grad bez boje” kojom Dino Šaran još jednom podcrtava svoju briljantnost i svrstava se na najviše postolje regionalnih kantautora. Ako ste mislili da će ovaj koncert biti kojim slučajem dosadan i ispunjen samo laganim ritmovima, prevarili ste se, jer je set lista bila sastavljena vrlo pametno ili što bi se u našem narodu reklo – red sporih, red brzih pjesama. Prva nova pjesma na koncertu bila je “Bože zdravlja”, koja je Letu štuke predstavila u jednom modernijem, ali opet prepoznatljivom zvuku. Nastavili su s promocijom albuma pa su odmah izveli i odličnu “Ne poznajem”, koja uživo zvuči još bolje nego studijski.

Bilo je tu i pjesama koje svojim zvukom podsjećaju na indie rock glazbu, neke od bendova koji danas vladaju tom scenom. Da me krivo ne shvatite, Letu štuke nisu nečija kopija, štoviše, oni samouvjereno vladaju svakim žanrom u kojem se nađu, slučajno ili namjerno. Koliko god nas svojim baladama odvedu mislima na neko lijepo mjesto, toliko su svojim žestokim i energičnim nastupom rasplesali publiku i pretvorili ovaj koncert u pravu rock poslasticu. Od “Psycho” i “F.G.R”, preko novog hita “Supermarket” do dobro poznatog radijskog hita “Pero Papacoder”. Puhačke instrumente u nekim pjesmama je izvrsno zamijenio klavijaturist, a primijetio sam da se odlično snašao i novi bubnjar benda i to ne samo udaralačkim mogućnostima nego i vokalom pa nedostatak back vokala i nije bio nedostatak.

Mimo toga čuli smo i neke dobre stare hitove s njihovih cijenjenih albuma, kao što je debitantski “Letu štuke” i pjesme poput “Minimalizam”, “Sunce” i “Šutiš”. Na ovoj sunčanoj pjesmi na pozornici su im se pridružili još jedan veliki kantautor Darko Rundek i vrhunski trubač Igor Pavlica. Publika je utonula u sevdah i prepustila se u potpunosti interpretatorima. Pogotovo na pjesmi “Šutiš” na kojoj je tradicionalno drugi pjevač publika. Tada se najviše osjeti ljubav između zagrebačke publike i benda i mislim da nema osobe u ispunjenoj Tvornici kulture koja nije zapjevala. Letu štuke su se povukle s pozornice, a publika je očekivano, glasno i jasno pozivala na bis. Odradili su ga uz emotivnu pjesmu s novog albuma, “Žad”, te jednim od najvećih hitova “Mjesto za dvoje” na kojem su se opet pridružili Darko Rundek i Igor Pavlica. Fenomenalno! Svi se naklanjaju publici, zahvaljuju na dolasku i odlaze, ali samo na minutu-dvije jer slijedi novo pozivanje na bis. Bend se vraća na pozornicu i izvodi još jedan biser “A kada boli”. Dino Šaran svoje otpjeva, još jednom se nakloni publici i ostavi svoj bend da završi ovu priču.

Iako je nakon drugog bisa publika pokušala još jednom dozvati ovu sjajnu ekipu, takvo što se nije dogodilo, no jedan trenutak me nakon toga baš naježio i raznježio. U trenutku odlaska iz koncertnog prostora čujem neku ekipu koja je iz petnih žila, što bi se reklo na suho, pjevala stihove “Šutiš”. Kad vam glazbenici ostave takav dobar dojam nakon više od dva sata druženja i svoju ljubav prema glazbi i lijepoj riječi usade duboko u vaše srce, onda znate da je nešto posebno u njima. I čekat ćemo opet novi susret u nekom zagrebačkom klubu, čekati kao ozebao sunce, a do tada u svojoj glavi pjevušiti kako je Tvornica kulture bila mjesto gdje je ljubav mirisala u zraku.

Set lista:
Grad bez boje
Proteini i ugljikohidrati
Ulice
Bože zdravlja
Ne poznajem
U ovom svijetu
Minimalizam
Psycho
Signali
Supermarket
Zemlja gori
F.G.R.
Sami
Kao na zapad
Bočice
Brojevi računa
Mali
Pero Papacoder
Paranoja
Gorile u magli
Kreten
Topla voda
Bella Donna
Kule
Tesla
Sunce feat. Darko Rundek & Igor Pavlica
Šutiš

Bis 1
Žad
Mjesto za dvoje feat. Darko Rundek & Igor Pavlica

Bis 2
A kada boli

Foto: Nikola Knežević