#nedjeljnikomentar: Alejandro Buendija, Mario Huljev, Mr. Albino, Paul The Walrus, The Chemical Brothers
18. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2796 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Alejandro Buendija, Mario Huljev, Mr. Albino, Paul The Walrus, The Chemical Brothers

Vrijeme je stegnulo, temperature su niske, a nedjelja je pravi dan za ušuškati se u deku, poslušati nešto novo i napisati koju riječ. Novi #nedjeljnikomentar je spreman!

Alejandro Buendija – “Mr. Right” (Dallas Records)

Kod njega je stvar jasna, tko ne voli TBF, neće voljeti niti Alejandra Buendiju, ali tko se razumije malo više u hip hop onda će mu biti jasno da je ovdje riječ o iznimno talentiranom glazbeniku i reperu. U pjesmu je ubacio soul atmosferu, ljubavnu tematiku i ženski vokal. Čujemo i saksofon, midi klavijature, akustičnu gitaru i druge elemente koji zajedno zvuče jako lijepo. Tekst standardno dobar, a u kojem se može pronaći svatko. Čak ni ne osjetite da je pjesma duga 5 i pol minuta koliko je dobar flow. Saša zna stvoriti atmosferu što je meni dosta važno u glazbi, a shodno tome ide i vrlo dobra ocjena.

Ocjena: 4/5

Mario Huljev – “Istrovremeno sanjaš” (Sipa Music/Menart)

Uvijek oduševi svojim vokalom, bilo kao dio nekog tributea, bilo kao dio vlastitih pjesama. No, ovdje mi je malo pretjerao s njim, kao da se muči, iako znam da se ne muči, ali zvuči mi pretjerano. Nekada treba smiriti strasti oko svojeg vokala kako bi glazba mogla dobiti bolji status. S tim komentarom ne želim povrijediti njegove vokalne sposobnosti koje su nesumnjivo velike, ali sam mišljenja da se zbog ovog specifičnog vokala slušatelj koncentrira samo na njega, ne na cijeli paket. I glazba zaslužuje imati takav tretman. Drugo je iz petnih žila pustiti vokal na refrenu ili određenim dijelovima pjesme, ali ovdje mi je malo too much, iako sam uvjeren da on to radi s lakoćom. No, preslušao sam pjesmu više puta, a i dalje ne mogu zapamtiti melodiju. Nisam ništa zapamtio. To je taj problem koji ga ovdje prati.

Ocjena: 2.5/5 

Mr. Albino – “Maelstrom” (Juda Records)

A kad sam kod dobrih vokala, onda je ovaj iz grupe Mr. Albino nešto posebno. Lik inače izgleda kao hitman, a još kad čujete taj glas baš se onako pravo naježite, da ne kažem uplašite. Pjesmom suvereno, osim vokala, vlada vrlo snažna bubnjarska dionica i sirovi gitarski riff. Pravi pulen hrvatske glazbene scene, a čujem da su im i koncerti dosta energični i posebni. Jedno od najsjajnijih novih imena. Bravo!

Ocjena: 4/5

Paul The Walrus – “I’m Not There” (DIY)

A kad govorim o novim zanimljivim glazbenim imenima, onda mi je Paul The Walrus jedno od boljih. Retro gitarski riff doslovno obara s nogu, a Borna zavodi svojim lijepim vokalom. Ne bi čovjek rekao da ovo dolazi iz Hrvatske, ali kad bolje razmislim moram prestati govoriti tu rečenicu. Jer više nije čudno da nešto iznimno kvalitetno dolazi iz Hrvatske, to je sada postalo sinonim. Baš sam oduševljen, a moram priznati da sam i zaplesao.

Ocjena: 5/5

The Chemical Brothers – “Free Yourself” (Virgin EMI/Universal Music Hrvatska)

Uvijek su bili inovatori, i glazbeno i vizualno, a došlo je vrijeme da postave novi trend. U videospot su kao glavne glumce ubacili robote humanoide, a rasplesali su ih pravom elektroničkom poslasticom. Kao da je dašak Prodigyja ušao u njih. Uvrnuti sampleovi i efekti u kombinaciji s elektronikom stvaraju zanimljivi up beat proizvod. Spot je malo strašljiv, blago rečeno, a poruka “Free yourself…free us” ne sluti na dobro po nas. No, ako će zavladati nama, a da pri tome slušamo Chemical Brotherse – potpisujem!

Ocjena: 4.5/5