IZVJEŠĆE/FOTO: Marko Louis u Tvornici kulture – spoj emocija, pozitivne energije i impresivne glazbe
30. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2594 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Marko Louis u Tvornici kulture – spoj emocija, pozitivne energije i impresivne glazbe

Premijerni solistički nastup pred zagrebačkom publikom, solistički u smislu da nije prateći glazbenik nekome drugome, dok je oko sebe imao bend sastavljen od tročlane brass sekcije, dvojice gitarista, basista i bubnjara. Marko Louis je službeno započeo svoje putovanje i prema hrvatskom tržištu.

Veliki pogon Tvornice kulture za njega je možda u ovom trenutku bio preveliki zalogaj pa se sve prebacilo u solidno ispunjeni mali pogon. Teško je razmišljati sada o tome je li se trebalo još malo pričekati, objaviti još koji singl za hrvatsko tržište, napraviti albumsku promociju i dodatne PR aktivnosti ili je ovo bio pravi trenutak za koncert. Bit će da je ono prvo, ali u svemu ima i nečega pozitivnog, a to je da nije bila gužva, da se moglo komotno razbacati po plesnom podiju i da je ovo bio impresivan koncert s glazbom koja se može opisati kao psihodelični jazz, soul, reggae, funky, pop, blues show s primjesama gypsy pa čak i crnačke glazbe.

Čini mi se da je ekipa koja se našla u ovom trenutku u Tvornici upravo dio najvjernije fan baze u Hrvatskoj jer su se savršeno stopili s glazbenom pričom Marka Louisa, plesali i pjevali kao da je u Zagreb došao Bruce Springsteen. Louis ima, svojim talentom, ali ako ćemo se malo našaliti i pogledati njegovo ime, sve predispozicije, one glazbene i one vizualne, da postane nešto više od sjajne domaće glazbene priče. Iza sebe ima tri studijska albuma, jedan na engleskom i dva na domaćem jeziku, te suradnje s brojnim glazbenicima, od kojih se izdvaja ona s Božom Vrećom i vrhunskim instrumentalistima poput Vlatka Stefanovskog. Jasno je vidljivo da je otac, koji je bio jedan od najcjenjenijih glazbenika u Srbiji, utjecao i na njegov glazbeni put, dok se njegova glazba može opisati kao spoj onoga što je susreo kroz svoj život, slušanje uličnih glazbenika, zatim glazbe svojeg podneblja i savršeno poznavanje svjetske produkcije.

Louis je izvrstan glazbenik i producent ili kako se to službeno zove – dizajner zvuka. Sav njegov talent se mogao primijetiti na ovom koncertu, od one čiste pozitivne energije koju je s bendom pokazao na pjesmama “Raj za avanturiste”, “Kad je noć”, “Shine on Me” i “Đelem, Đelem” , preko predivnih emocija kroz pjesme “Pašana”, “Sanjao sam” i “Cveće cafnalo”, obrade pjesme svojeg oca koju je na bisu izveo samo uz klavijature i svoje beat box sposobnosti, do virtuoznih izvedbi s kojima je publiku doveo do stanja koje se rijetko viđa na koncertima ovakvog tipa. Osim “Kad je noć”, predstavio je i još neke pjesme s novog albuma “Euridika”, poput naslovne, ali i prošao kroz sva tri albuma i napravio pravi best of koncert.

Na koncertu je znao sići i u publiku zajedno sa sviračima te stvoriti pravu intimnu atmosferu, a pokazao je i svoje plesne sposobnosti. Ako uzmemo činjenicu da je puhačka sekcija stvarala jedan poseban ugođaj, mogli bi ovaj susret nazvati i pravom gypsy music predstavom.

Nevjerojatno je koliko su svi imali energije za ovaj nastup, pogotovo Louis koji je u samo jednoj pjesmi znao zapjevati na mikrofon, zasjesti na klavijature, odraditi beat box dionicu i onda udarati po perkusijama kao neki od najvećih perkusionista. Nemoguće je svako iskustvo i opisati, stoga nemojte sljedeći put propustiti ovakav događaj. Iako zvuči otrcano, ali oni koji nisu bili doista mogu žaliti jer ovakav koncert u malom pogonu Tvornice kulture nisam čuo godinama.

Marko Louis je svjetski glazbenik, njegov bend je sastavljen od glazbenika koji mogu pratiti i najveće, a njihova zajednička energija koja se savršeno prenosi na publiku, je nešto što se ne viđa često u koncertnim prostorima. Nastupili su na Exitu, DemoFestu u Banjoj Luci ispred tisuća i tisuća posjetitelja i samo čekam trenutak kad će se to dogoditi i u Hrvatskoj. Pardon, čekam trenutak kad će se to dogoditi i u svijetu.

Foto: Nikola Knežević